Ελλαδα

Τρίτη δόση εμβολίου: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για όλους

Οι οδηγίες - Πότε μπορεί να χορηγηθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρίτη δόση εμβολίου: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους
Mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι

Τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού: Αύριο, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για όλους.

Στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας και το «φρένο» στην έξαρση των κρουσμάτων, έγινε γνωστό ότι αύριο Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, ανοίγει και η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε έκκληση στους πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί να κλείσουν ραντεβού και για την τρίτη δόση του εμβολίου, ώστε να θωρακιστούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από τον κορωνοϊό. Ο υπουργός, λοιπόν, έκανε γνωστό πως από την προσεχή Παρασκευή, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους για να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου, καθώς ανοίγει η σχετική πλατφόρμα.

  • Υπενθυμίζεται ότι τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού μπορεί να χορηγηθεί από τη στιγμή που παρέλθει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση με εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Moderna, Pfizer και AstraZeneca.
  • Όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson θα πρέπει να έχει περάσει ένα δίμηνο από τον εμβολιασμό τους για να κάνουν τη ενισχυτική δόση.

Eπιλογή εμβολίου για την τρίτη δόση

Από την Παρασκευή 29/10, μία νέα λειτουργία ενεργοποιήθηκε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Πλέον δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο θα αναγράφονται και οι εμπορικές ονομασίες των εμβολίων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται στο εξής το είδος του εμβολίου που χορηγείται, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέγουν ποιο επιθυμούν να λάβουν ως τρίτη επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έκαναν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.

Εμβόλιο Pfizer: Η ανοσία φθίνει μερικούς μήνες μετά τον εμβολιασμό

Την ίδια ώρα, τα δεδομένα από το Ισραήλ δείχνουν ότι η ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 με το εμβόλιο της Pfizer φθίνει μετά από μερικούς μήνες.

Τον Δεκέμβριο του 2020 το Ισραήλ ξεκίνησε μαζική εμβολιαστική εκστρατεία έναντι της COVID-19 με τη χορήγηση του εμβολίου BNT162b2, η οποία ανέκοψε την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ωστόσο, μετά την πάροδο μιας περιόδου χωρίς σχεδόν καθόλου νέα κρούσματα COVID-19, παρατηρήθηκε νέα συρροή κρουσμάτων από τα μέσα Ιουνίου 2021.

Η μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του επικρατούντος στελέχους Δέλτα και η φθίνουσα ανοσία είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που μπορεί να έχουν συντελέσει σε αυτή την κατάσταση.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες που μελέτησαν τα στοιχεία της έρευνας υποστηρίζουν τη χορήγηση 3ης αναμνηστικής δόσης μετά την παρέλευση μερικών μηνών από την τελευταία δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ