Ελλαδα

Ξεκίνησε το Circle the Med Forum με μήνυμα του Οικ. Πατριάρχη

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην κλιματική αλλαγή αν δεν εκτιμήσουμε πως αυτό που κάνουμε επηρεάζει τους άλλους, ιδιαίτερα του φτωχούς»

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία από drone που απεικονίζει μια θάλασσα.
© Unsplash

Circle the Med Forum 2021: Άνοιξαν οι εργασίες του φόρουμ με μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Οι εργασίες του Circle the Med Forum 2021 άνοιξαν με μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει αναλάβει η Ορθόδοξη Εκκλησία τα τελευταία 30 χρόνια σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον, διοργανώνοντας διεθνή διαθρησκειακά και διεπιστημονικά συμπόσια.

Στάθηκε δε και στις συνέργειες που έχει αναπτύξει για τα θέματα αυτά με ηγέτες όπως ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιουστίνος του Καντέρμπερι καθώς και θεσμικά όργανα όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αιτιολόγησε τη σχέση μεταξύ ηθικής και πνευματικότητας σε συνάρτηση με το κεντρικό θέμα του φόρουμ, την κυκλική οικονομία, αναφέροντας πως ο όρος «οικονομία» είναι ο ίδιος όρος με τον οποίο οι θεολόγοι ορίζουν την ιστορία της αγάπης και της συμπόνιας του Θεού για τον κόσμο, τη «θεία οικονομία» ενώ  για την «πολιτική γειτονίας» η οποία ως θέμα επίσης απασχολεί το φόρουμ ανέφερε πως αυτή ακριβώς η πολιτική είναι η βάση της διδασκαλίας του Χριστού, «  οποία υπονοεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην κλιματική αλλαγή αν δεν εκτιμήσουμε πως αυτό που κάνουμε επηρεάζει τους άλλους, ιδιαίτερα του φτωχούς».

«Για να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον, η οικολογία πρέπει να ενσωματωθεί στην οικονομική θεωρία. Αν δεν μειώσουμε την παγκόσμια οικονομική ανισότητα, δεν μπορούμε να μειώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπό μας στον πλανήτη και τους ανθρώπους του. Η κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει όταν το περιβάλλον υποφέρει. Χρειαζόμαστε ένα οικονομικό σύστημα με κοινωνικό προσανατολισμό και οικολογική συνείδηση» καταλήγει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μήνυμά του.

Δεύτερη χρονιά για το Circle the Med Forum 2021

Το Circle the Med Forum 2021 διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Circular Clima του Διεθνούς Οργανισμού Ευρωπαϊκού Δικαίου (EPLO) σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αιγύπτου και θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.

Το Forum πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του EPLO στα Λεγρενά με περιορισμένη –λόγω της πανδημίας- φυσική παρουσία αλλά με απεριόριστο αριθμό online συμμετοχών. Κορυφαίες προσωπικότητες των κεντρικών διοικήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε., της αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και του επιχειρείν καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μεσογείου ευρύτερα αλλά και της Μαύρης Θάλασσας συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση του Circle the Med Forum 2021.

Ανάμεσα στους ομιλητές του Circle the Med Forum 2021 συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων,  ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου,  ο πρώην Πρόεδρος της Σλοβενίας Danilo Türk, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο Nasser Kamel, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Αιγύπτου Yasmine Fouad & της Βόρειας Μακεδονίας Naser Nuredini καθώς και πλήθος Ελλήνων υπουργών, υψηλόβαθμων στελεχών Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρωβουλευτών, πανεπιστημιακών και  στελεχών διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο για την Πράσινη Ανάπτυξη.

Πρόκειται για τη δεύτερη διοργάνωση του Circle the Med Forum και εισάγεται για πρώτη φορά και ο θεσμός των Circle the Med Forum Awards. Θα βραβευτούν δηλαδή ελληνικές επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμοί και ιδρυμάτα που  έχουν αναπτύξει, σχεδιάσει ή/και εφαρμόσει θετικές δράσεις και καλές πρακτικές οι οποίες εντάσσονται σε έναν ή περισσότερους από τους έξι πυλώνες της Κυκλικής Οικονομίας (Green Growth, Blue Economy, Renewable Energy, Smart Cities, Cultural Heritage, Sustainable Tourism). Τα βραβεία θα απονεμηθούν στη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021.

Αναλυτικές πληροφορίες για τους στόχους και το πρόγραμμα του Συνεδρίου καθώς και τους ομιλητές αλλά και τα συμπεράσματα της πρώτης διοργάνωσης του 2020 μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ