Visual Browsing

«Ναι» υπό όρους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Ηλικιωμένος άντρας εμβολιάζεται©Unsplash/ Mat Napo
Το πράσινο φως αναμένεται να δώσει η Επιτροπή Βιοηθικής στα προνόμια για τους εμβολιασμένους©Unsplash/ Mat Napo
Αναλυτικά τι αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής
  • A-
  • A+
0
Εμβόλια: Το «πράσινο φως» έδωσε η Επιτροπή Βιοηθικής στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για υγειονομικούς και προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Η Επιτροπή Βιοηθικής, αφού έλαβε υπόψη ηθικά και συνταγματικά θέματα, έστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την εισήγησή της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισήγησης, η σύσταση υποχρεωτικότητας αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων. 

Πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση, η γνωμοδότηση της Επιτροπής θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ την ευθύνη για την επαφή με τα μέλη της Επιτροπής είχε αναλάβει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Η Επιτροπή εισηγείται να ακολουθηθούν τρία στάδια:

Σχετικα
Κικίλιας: Σπάμε το φράγμα των 5 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων
Κικίλιας: Σπάμε το φράγμα των 5 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων

Στάδιο 1ο: Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

Στάδιο 2ο: Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Στάδιο 3ο: Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Σχετικα
Ιερά Σύνοδος - Εμβόλια: Διαβάστηκε στις εκκλησίες η εγκύκλιος
Ιερά Σύνοδος - Εμβόλια: Διαβάστηκε στις εκκλησίες η εγκύκλιος

Όπως επισημαίνεται στο πόριστα της Επιτροπής: 

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής ασχολήθηκε με το ζήτημα της δυνατότητας πρόβλεψης υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων όσοι στελεχώνουν δομές υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), μετά από σχετικό ερώτημα του Πρωθυπουργού.

Λαμβάνοντας υπόψη:

  • Τα επιστημονικά δεδομένα και τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες για τα εγκεκριμένα εμβόλια
  • Τα δεδομένα εμβολιασμού για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες στην Ελλάδα
  • Τις αρχές της αυτονομίας, της ωφέλειας και της μη-βλάβης
  • Την αρχή της αναλογικότητας
  • Τη νομική διάσταση του ζητήματος

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι, με το πέρασμα του χρόνου, η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων κατά της COVID-19, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, παρουσιάζει δυναμική μείωσης, όπως υποδεικνύουν τα καθημερινά στοιχεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή των παραπάνω επιλογών.
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5