Visual Browsing

Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί και ραντεβού - Οι νέες ανακοινώσεις

Εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα: Υγειονομικοί με μάσκα, ασπίδα, και προστατευτική στολή
Εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα: Υγειονομικοί με μάσκα, ασπίδα, και προστατευτική στολή © EUROKINISSI
Τα νεότερα στοιχεία για τις αλλεργίες - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού για 65 - 69 ετών
  • A-
  • A+
0
Στις 2 Απριλίου ανοίγουν τα ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 65 - 69 ετών, σύμφωνα με τη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό όπου δόθηκε έμφαση και στις αλλεργίες.

Ολοκληρώθηκε η νέα live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, τα εμβόλια κατά της Covid-19 και τα ραντεβού που κλείνουν οι πολίτες.

Όπως έγινε γνωστό, στις 2 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, ανοίγουν τα ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 65 - 69 ετών. Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 1.724 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 773 στην Αττική.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκαναν τις νέες ανακοινώσεις, παρουσιάζοντας όλα τα νεότερα για την επιχείρηση «Ελευθερία». Παίρνοντας τον λόγο η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για το εμβόλιο της AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει πολλά σε αυτό, καθώς αποτελεί ένα «ισχυρό όπλο κατά της Covid-19» γι' αυτό και «τέτοιου τύπου αναφορές (σ.σ. εμφάνιση θρόμβωσης) κλονίζουν την εμπιστοσύνη».

Όπως είπε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ξεκαθαρίσει για το εμβόλιο της AstraZeneca ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες που ενδεχομένως να προκαλεί. Και πρόσθεσε ότι ο οργανισμός συνεχίζει την έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στο συγκεκριμένο εμβόλιο και την περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης. Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η πιθανότητα να εμφανιστεί θρόμβωση είναι εξαιρετικά σπάνια (28 περιπτώσεις/17 εκατομμυρίων δόσεων).

Σχετικα
Εμβολιασμός με δύο δόσεις: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο στην Ελλάδα
Εμβολιασμός με δύο δόσεις: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο στην Ελλάδα

Αυτό το σύνδρομο (εμφάνιση θρόμβωσης) εκδηλώνεται μετά από 7 έως 14 ημέρες σε σχέση με τον εμβολιασμό και τα ύποπτα συμπτώματα είναι:

  • Έντονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος
  • Κεφαλαλγία.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca πολίτες που είχαν εμφανίσει στο παρελθόν περιστατικά θρόμβωσης.

«Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο» ανέφερε επίσης. Και ξεκαθάρισε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά κα θεραπευτική αντιμετώπιση».

Εμβόλια για τον κορωνοϊό και αλλεργίες - Τα νεότερα δεδομένα

Σχετικα
Εμβολιασμός 45-49: Άνοιξε σήμερα Μεγάλο Σάββατο η πλατφόρμα
Εμβολιασμός 45-49: Άνοιξε σήμερα Μεγάλο Σάββατο η πλατφόρμα

«Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται» τόνισε για τις αλλεργίες.

«Η μόνη περίπτωση που ένα άτομο αντενδείκνυται να εμβολιαστεί είναι αν έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και μάλιστα μη συνδεόμενη με ένα συγκεκριμένο αίτιο» ξεκαθάρισε η κα Θεοδωρίδου. Και επανέλαβε ότι «μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις, πολύ σοβαρές, που οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, είναι αυτές που προκαλούν ανησυχία και ίσως πριν το εμβόλιο χρειαστεί η εισήγηση του αλλεργιολόγου».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι κοινές αλλεργίες σε φάρμακα, σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, στο λάτεξ και το καουτσούκ, ακόμα και σε σκιαγραφικές ουσίες όπως και ουσίες που έρχονται σε επαφή με το δέρμα (βαφές, χρώματα), δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αλλεργίες, υπογράμμισε ότι καλό είναι όσοι έχουν αλλεργίες, να μην πάρουν αντιισταμινικά πριν πάνε να κάνουν το εμβόλιο.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πόσοι έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγουν τα ραντεβού για πολίτες ηλικίας 65 - 69 ετών

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος εξήγησε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 26.000 εμβολιασμοί το τελευταίο 24ωρο.

Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία» στην Ελλάδα έχουν γίνει 1.630.000 εμβολιασμοί. 1.065.000 πολίτες έχουν κάνει μία δόση (10,14%) και 565.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Όπως είπε, από 1η Απριλίου ξεκινά μια νέα φάση, καθώς ενεργοποιούνται όλα τα εμβολιαστικά κέντρα, ξεπερνώντας συνολικά τα 1.000. Ο σχεδιασμός είναι μέσα στον Απρίλιο να γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί. Αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ελλάδα από τις εταιρείες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι περιμένουμε:

  • 1,1 εκατ. δόσεις από Pfizer
  • 450.000 από AstraZeneca
  • 100.000 δόσεις από Moderna
  • 70.000 δόσεις από Johnson & Johnson (300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο).

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5