Ελλαδα

Δαμάσι: Ο διευθυντής του σχολείου χτύπησε το τελευταίο κουδούνι

Ξεκίνησε η κατεδάφιση του κτιρίου - Μέρος του γκρεμίστηκε από τον σεισμό στην Ελασσόνα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο του Δαμασίου χτυπά το τελευταίο κουδούνι
Ο διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο του Δαμασίου χτυπά το τελευταίο κουδούνι © Youtube / larissanet

Δαμάσι: Ο διευθυντής του σχολείου χτύπησε το τελευταίο κουδούνι - Ξεκινά η κατεδάφιση του κτιρίου που γκρεμίστηκε από τον σεισμό στην Ελασσόνα.

Χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι, χτύπησε σήμερα το πρωί το τελευταίο κουδούνι, λίγο πριν ξεκινήσει η κατεδάφιση του κτιρίου, μέρος του οποίου γκρεμίστηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Ελασσόνα. 

Ο διευθυντής του, Γρηγόρης Λέτσιος, που κατάφερε μαζί με τους συναδέλφους του να βγάλει με ασφάλεια έξω από το σχολείο τους μαθητές λίγα λεπτά μετά τον σεισμό, μίλησε για την ιστορία του σχολείου και δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του όταν άκουσε τις μπουλντόζες να παίρνουν μπρος. «Αυτό ήταν το τελευταίο κουδούνισμα για το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, με ιστορία 83 ετών. Ήρθε το τέλος του. Είμαι συγκινημένος, αλλά είμαι και χαρούμενος γιατί στη θέση του σχολείου θα προκύψει ένα σύγχρονο διδακτήριο, ασφαλές για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Είναι το έργο μου μίας δεκαετίας και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος», είπε ο δάσκαλος στο larissanet.

Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου χτυπάει το τελευταίο κουδούνι πριν την κατεδάφιση

Δαμάσι: Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου

Στο βιβλίο «Ιστορίας του Σχολείου» που συντάχθηκε το 1956, διαβάζουμε: «κατά το σχολικόν έτος 1937 – 1938 απεφασίσθη η ανέγερσις νέου διδακτηρίου επί γηπέδου ιδιοκτησίας του σχολικού ταμείου εκτάσεως 4 περίπου στρεμμάτων. Η ανέγερσις ήρξατο τον Μάρτιον του έτους 1938 επί σχεδίου Υπουργείου Παιδείας (…)».

Σύμφωνα με το larissanet.gr, από όπου και οι πληροφορίες για την ιστορία του κτιρίου, για την υλοποίηση του σχεδίου χρειάστηκαν πόροι που εξασφαλίστηκαν αρχικά, με την εκποίηση 80 στρεμμάτων γεωργικού κλήρου του σχολικού ταμείου. Το 1940 ο πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου Γ. Σακελλαρίου, παρουσιάστηκε ενώπιον του Υπουργού Παιδείας Σπέντζα και πέτυχε τη χορήγηση πίστωσης 300 εκατομμυρίων δραχμών για την αποπεράτωση του διδακτηρίου. Η πίστωση αυτή, όμως, συνέπεσε με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και δεν κατάφερε να επιτελέσει τον σκοπό της.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, δεδομένης της κατάστασης, υπολειτουργούσε, ενώ, υπέστη και πολλές καταστροφές.

Το 1952 το παλαιό διδακτήριο κρίθηκε ως «ετοιμόρροπο» από την Υπηρεσία Πολεοδομικού Γραφείου Λάρισας και διατάχθηκε η άμεση απομάκρυνση των μαθητών. Τότε ο Συνεταιρισμός Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Καλλιεργητών (Σ.Α.Α.Κ.) Δαμασίου συνεισέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προς ενίσχυση του Σχολικού Ταμείου.

Έτσι, στα μέσα Νοεμβρίου 1952 αποπερατώθηκαν τρεις αίθουσες του κάτω ορόφου στο νέο διδακτήριο. Και τον επόμενο χρόνο ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας ακόμα αίθουσας στην οποία στεγάστηκε το Νηπιαγωγείο Δαμασίου. 

Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου
Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου © EUROKINISSI / ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Δαμάσι: Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέο σχολείο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον διευθυντή του σχολείου λίγες ώρες μετά τον σεισμό, είχε δεσμευτεί ότι αν το κτίριο κριθεί κατεδαφιστέο, στη θέση του θα ανεγερθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο σχολείο. Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε! «Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΓΕΚ Τέρνα η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή με την κατασκευή του Ε65 και ζήτησε ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να κατασκευάσει νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ