Ελλαδα

Σεισμός στην Ελασσόνα: Δεκάδες μετασεισμοί, ενεργό νέο ρήγμα

Φόβοι πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι μετασεισμοί, μικρότερης ισχύος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στην Ελασσόνα - Στιγμιότυπα από την επέμβαση της Πυροσβεστικής στα σπίτια που κατέρρευσαν
Σεισμός στην Ελασσόνα - Στιγμιότυπα από την επέμβαση της Πυροσβεστικής στα σπίτια που κατέρρευσαν © EUROKINISSI

Περισσότεροι από εκατό μετασεισμοί έχουν ακολουθήσει τον σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα - Ανησυχούν οι ειδικοί για ένα νέο ενεργό ρήγμα.

Συνεχής είναι η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή της Ελασσόνας από τον μεγάλο και κύριο σεισμό των 6 ρίχτερ και μετά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 μετασεισμούς, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μετασεισμός των 5,9 ρίχτερ, που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης 4 Μαρτίου. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ύπαρξη νέου ρήγματος, το οποίο θα δώσει αρκετούς ακόμα και δυνατούς μετασεισμούς.

Ο μεγάλος σεισμός των 6 Ρίχτερ και ο μετασεισμός των 5,9

Η αρχή της σεισμικής δραστηριότητας έγινε το πρωί της Τετάρτης 3 Μαρτίου, όταν και σημειώθηκε ο μεγάλος, πρώτος σεισμός των 6 Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας. Σύμφωνα με αναφορές, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές όπως η Κατερίνη, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας και η Καλαμαριά.

Αμέσως, ακολούθησε μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ καθώς και άλλοι μικρότεροι. Ο ισχυρότερος, ως τώρα, μετασεισμός συνέβη το βράδυ της Πέμπτης 4 Μαρτίου και ήταν μεγέθους 5,9 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του εντοπίζεται 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα.

Η ανησυχία των ειδικών για το νέο ρήγμα

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο χθεσινός σεισμός, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, είναι ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Από τη μεριά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι η χθεσινή δόνηση προέρχεται από το ίδιο ρήγμα, στην ίδια περιοχή με τη προχθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση, και δεν αναμένει να υπάρξει μεγαλύτερος μετασεισμός από αυτόν. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις της χθεσινής δόνησης σε μια «πληγωμένη περιοχή».

Για τον νέο ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μίλησε ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα που έδωσε τη συγκεκριμένη δόνηση, κάνοντας λόγο για ένα σπάνιο φαινόμενο που τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί το 2014 στην Κεφαλονιά. «Πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία» ξεκαθάρισε ο κ. Γκανάς.

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 20:38 της Πέμπτης στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του (στο ΑΠΕ) ο κ. Παπαζάχος μίλησε για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Για ενδεχόμενη ενεργοποίηση ενός νέου ρήγματος έκανε λόγο και ο κ. Βασίλης Καρακώστας, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής εκτίμησε πως φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα δυτικά και ενδεχομένως να έχει δραστηριοποιηθεί ένα άλλο ρήγμα από τον προχθεσινό (σσ: της Τετάρτης) μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ.

«Αυτές είναι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Έως αύριο το μεσημέρι, θα έχουμε πιο ασφαλή στοιχεία όταν θα έχουμε αναλύσει και τους μικρότερους σεισμούς που γίνονται τώρα», τόνισε ο κ. Καρακώστας.

Για νέους μετασεισμούς που αναμένεται να ακολουθήσουν προειδοποίησε και ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι μεγάλοι μετασεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταρρεύσεις σε ήδη ραγισμένα σπίτια. Όπως είπε, οι μετασεισμοί θα επιμείνουν, λόγω και του μικρού εστιακού βάθους. 

«Για αρκετούς μήνες ακόμη θα χορεύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθούν και νέοι μεγάλοι μετασεισμοί. Εν τω μεταξύ, ο Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι «έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα του Κορινθιακού», κάτι που ενδεχομένως μπορεί να είναι προάγγελος κάποιας περαιτέρω ενεργοποίησης ρηγμάτων

Σεισμός στην Ελασσόνα: Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί έως τώρα

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε στα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας ο σεισμός που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, όπως καταδεικνύουν οι έλεγχοι των ειδικών κλιμακίων, οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου.

Από τα 294 κτίρια, στα οποία διενεργήθηκαν ήδη αυτοψίες, τα 205 έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα και τα 89 κατοικήσιμα.

Οι μεγαλύτερες βλάβες σε κτίρια εντοπίστηκαν στις κοινότητες:

  • Δαμασίου με 55 κτίρια να χαρακτηρίζονται μη κατοικήσιμα.
  • Μεσοχωρίου όπου 42 κτίρια χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα.
  • Ζάρκου: 25 κτίρια μη κατοικήσιμα.
  • Γραζάνου: 20 κτίρια μη κατοικήσιμα
  • Μάνδρας: 19 κτίρια μη κατοικήσιμα

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ