Ελλαδα

Lockdown: Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, τι εκτιμούν οι ειδικοί

Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στα λύματα και η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το lockdown που έχει επιβληθεί στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από το lockdown που έχει επιβληθεί στην Αθήνα © EUROKINISSI

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης έχουν τεθεί σε ισχύ, αλλά παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ και οι ειδικοί ανησυχούν για την εικόνα των λυμάτων στη χώρα.

Εν αναμονή της απόδοσης των νέων αυστηρότερων μέτρων, που πήρε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό, βρίσκεται η Ελλάδα, με τα στοιχεία από τις μετρήσεις του ΕΟΔΥ αλλά και των λυμάτων να συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι βλέπουν αποκλιμάκωση σε βάθος δύο εβδομάδων

Τα κρούσματα και τα λύματα

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες (4/3) 2.219 νέα κρούσματα. Οι θάνατοι, το τελευταίο 24ωρο, έφτασαν τους 35, ενώ κατεγράφησαν και 365 εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν πλέον τους 449.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, από τα τέλη Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 702 στελέχη, εκ των οποίων τα 677 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη.

Ραγδαία είναι, όμως, και η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα των περιοχών όλης της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της εικόνας που διαμορφώνεται είναι η αύξηση της τάξης του 337% στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορωνοϊού στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Ακόμα, στον Βόλο η αύξηση ήταν 218%, στο Ηράκλειο 199% και στη Λάρισα κατεγράφη μία αύξηση 66%. Όπως σημειώνεται, τα δείγματα ελήφθησαν από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. 

Ωστόσο, αυξητική τάση διαπιστώνεται στα λύματα στη Θεσσαλονίκη – υπήρξε αύξηση 10% – αλλά και στην Πάτρα (+15%). Τα ποσοστά, σημειώνεται, εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό. 

Αναλυτικά, η εικόνα των λυμάτων την περασμένη εβδομάδα:
 
  • Αττική - 3%
  • Θεσσαλονίκη+10%
  • Λάρισα +66%
  • Βόλος +218%
  • Ηράκλειο +199%
  • Χανιά +154%
  • Ρέθυμνο +337%
  • Άγιος Νικόλαος +2%
  • Πάτρα +15%
 

Η Ελλάδα στο «κόκκινο» και το «πράσινο» της θετικότητας

 

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνεται και στους αναθεωρημένους χάρτες, που έδωσε χθες, 4 Μαρτίου, στη δημοσιότητα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η μισή Ελλάδα έχει πλέον «κόκκινο» χρώμα. Με βάση τα νέα στοιχεία, η μισή Ελλάδα έχει πλέον γίνει «κόκκινη». Στον χάρτη που αφορά τον συνδυαστικό δείκτη των τεστ, των νέων κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας το κόκκινο χρώμα έχει εξαπλωθεί στην Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Κεντρική Μακεδονία και όλη την Πελοπόννησο, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150. Με κόκκινο χρώμα, εξάλλου, έχει χρωματιστεί το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν και περιοχές στο «βαθύ κόκκινο».

Ο χάρτης που αφορά στον δείκτη θετικότητας, δείχνει ότι η Ελλάδα παραμένει ολόκληρη στο «πράσινο» χρώμα, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας βρίσκεται κάτω του 4%. 

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, ο μισός σχεδόν χάρτης της Ελλάδας έχει χρωματιστεί με «κόκκινο».

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εφαρμογή των νέων μέτρων της κυβέρνησης.
 
Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες και πιο συγκεκριμένα, γύρω στις 10 - 12 Μαρτίου, αναμένεται βελτίωση της κατάστασης πανελλαδικά, ενώ η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει μετά τις 12 Μαρτίου.
 

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη, 2 Μαρτίου, τα κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ υπερβαίνουν σταθερά τις 2.000. Ιδιαίτερα υψηλά αναμένεται να είναι και για κάποιες ημέρες ακόμα τα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα πέσουν κάτω από τα 1000 σε βάθος επτά ημερών τουλάχιστον.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ