1821 Digital Gallery

Οίκοι ευγηρίας - Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι

Κρούσματα κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη
Κρούσματα κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη © EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Ο αναλυτικός οδηγός του ΕΟΔΥ για όσους φροντίζουν ηλικιωμένους
 • A-
 • A+
0
Οδηγός προστασίας από τον κορωνοϊό για όσους είναι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας - Ποια μέτρα πρέπει να τηρούν και τι πρέπει να αποφεύγουν.

Στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης βρίσκονται οίκοι ευγηρίας και άλλες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς οι πολίτες που διαβιούν στις δομές αυτές χρήζουν αυξημένης προστασίας από τον κορωνοϊό.

Απαρέγκλιτος κανόνας είναι η αυστηρή τήρηση των οδηγιών καθημερινής πρακτικής, που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των περιθαλπομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τρία εργαλεία για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού είναι τα νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, τα συνεχή μοριακά τεστ στο προσωπικό και οι εντατικοί έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των πρωτοκόλλων αυξημένης προστασίας των ηλικιωμένων.

Όπως αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, για τη διενέργεια των ελέγχων αξιοποιείται η συνεργασία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει η πολιτεία.

Σχετικα
Σαγκάη: Έβαλαν ζωντανό ηλικιωμένο με κορωνοϊό σε νεκροφόρα (βίντεο)
Σαγκάη: Έβαλαν ζωντανό ηλικιωμένο με κορωνοϊό σε νεκροφόρα (βίντεο)

Ενδεικτικά, από την αρχή του μήνα έχουν επιβληθεί πρόστιμα 63.000 ευρώ συνολικά σε 14 δομές (9 στην Περιφέρεια Αττικής, 2 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 1 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 2 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας). Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν κυρίως για τη μη τήρηση αρχείου θερμομέτρησης του προσωπικού και μη τήρηση ερωτηματολογίου του προσωπικού.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Κορωνοϊός: Οδηγός ασφαλούς συμπεριφοράς εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τον κορωνοϊό, είναι η σύνταξη ενός λεπτομερούς οδηγού ασφαλούς συμπεριφοράς των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τις προνοιακές δομές από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Σχετικα
Σέρρες: 91χρονος οδηγός παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 16χρονη
Σέρρες: 91χρονος οδηγός παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 16χρονη

Σύμφωνα με τον οδηγό, οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας καθοριστικά στην πρόληψη για τον περιορισμό της πανδημίας, καλούνται στη σχολαστική τήρηση και εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων φορέων όχι μόνο κατά τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου, αλλά και στο σύνολο της ιδιωτικής και κοινωνικής ζωής τους.

Ειδικότερα:

 1. - Για την προστασία τόσο των ίδιων, όσο και των ευπαθών ατόμων, που εξυπηρετούν, συνιστάται αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων, ήτοι πραγματοποίηση επισκέψεων ή υποδοχή επισκεπτών κατ' οίκον και μετάθεση στο μέλλον όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων που συνεπάγονται συναθροίσεις ατόμων (σεμινάρια, ημερίδες, συμπόσια, κλπ).
 2. Αναβολή μη αναγκαίων αδειών του προσωπικού με μέριμνα για την αποτροπή επαγγελματικής εξουθένωσης (Burn Out), με ορθό καταμερισμό της εργασίας.
 3. Σε περίπτωση απουσίας με άδεια, πραγματοποίηση υποχρεωτικού προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR τουλάχιστον 48 ώρες, πριν από την επάνοδό τους στην εργασία και παράδοση του αποτελέσματος στον υπεύθυνο της δομής κατά την ημέρα επιστροφής του εργαζομένου.
 4. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός με άτομα που έρχονται από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν υποβληθεί σε εξέταση για τον κορωνοϊό και τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι αρνητικά.
 5. Να αποφεύγονται ταξίδια στο εξωτερικό, ειδικά σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες και να εξετάζεται η δυνατότητα χρονικής μετάθεσης των ήδη προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.
 6. Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης, όπως αποδυτήρια, λουτρά, χώροι εστίασης, κλπ, με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού ατόμων στον ίδιο χώρο και την τήρηση του κριτηρίου της ασφαλούς απόστασης.
 7. Αποφυγή κοντινών επαφών ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και καταρροή.
 8. Αποφυγή ετεροαπασχόλησης των εργαζομένων εκτός των δομών. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, στον έτερο χώρο εργασίας θα πρέπει να τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα/οδηγίες ασφάλειας, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της απασχόλησης.
 9. Αποφυγή χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, αν υπάρχει δυνατότητα οχημάτων ΙΧ.

Κορωνοϊός - Οίκοι ευγηρίας: Τι πρέπει να γίνει αν ο εργαζόμενος έρθει σε επαφή με κρούσμα

Εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο, υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με κορωνοϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας), είναι απολύτως αναγκαίο να τηρούν τις κάτωθι οδηγίες:

 • Παρακολούθηση της υγείας τους (με θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμη είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
 • Διαμονή σε διαφορετικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό και τήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων από το άτομο αυτό.
 • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου αυτού στο σπίτι, όσο είναι δυνατόν.
 • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
 • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από τυχαία επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού).
 • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες και σεντόνια, τα οποία, μετά από σχολαστικό πλύσιμο, επαναχρησιμοποιούνται.
 • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και, στη συνέχεια, απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.
 • Άμεση ενημέρωση του υπεύθυνου της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, στην οποία εργάζεται.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5