Ελλαδα

Τσιόδρας για κλιματιστικά: Πώς τα χρησιμοποιούμε εν μέσω κορωνοϊού

Τι είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας - Τα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Διευκρινίσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα
Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Διευκρινίσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Τι πρέπει να προσέξουμε με τα κλιμαστικά εν μέσω κορωνοϊού, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Για τα κλιμαστικά και το τι πρέπει να προσέξουμε εν μέσω κορωνοϊού μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για την εξάπλωση του Covid-19 στην Ελλάδα.

Μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής 24 Απριλίου 2020 και αφού γνωστοποίησε ότι επιβεβαιώθηκαν 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού και καταγράφηκαν 5 νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θέμα των κλιματιστικών εν μέσω κορωνοϊού.

Όπως είπε, εκδόθηκε εγκύκλιος στην οποία διευκρινίζεται πως «οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν από μόνες τους ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του κορωνοϊού, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς».

Κάποια χαρακτηριστικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα:

  • Η αύξηση παροχής του νωπού αέρα στις κεντρικές κλιματικές μονάδες.
  • Η πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα.

Επίσης, για τις μονάδες οικιακού τύπου (air condition στο σπίτι), όπου είναι εφικτό να τίθενται εκτός λειτουργίας, ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού.

Παράλληλα, οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης των φίλτρων των κλιματιστικών να εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων, όπως ατομική προστασία, αερισμό του χώρου, ασφαλή αποκομιδή των φίλτρων και αναπνευστική προστασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ