Ελλαδα

Τι να προσέξουμε ψωνίζοντας για την Καθαρά Δευτέρα

Για να αποφύγουμε τα χειρότερα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61587-123378.jpg

Την προσοχή των καταναλωτών εν όψει της Σαρακοστής εφιστά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ) που εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες και συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Σε όσους προτιμήσουν τα νωπά κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα κ.λπ.) να προσέξουν τα προϊόντα να «μυρίζουν» θάλασσα και η σάρκα τους να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες  να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18ºC, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα και να φέρουν όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Τα δίθυρα (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια κ.ά.) πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, πριν καταναλωθούν, και ο έλεγχός τους είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση, πάνω στο κέλυφος, πρέπει να κλείνουν μόνα τους.

Τα μύδια πωλούνται, με κέλυφος ή αποκελυφωμένα, και κατεψυγμένα επίσης. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού, ενώ οι συσκευασία τους πρέπει να φέρει το υγειονομικό σήμα και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις που προαναφέρθηκαν.

Οι αχινοί πρέπει να είναι ζωντανοί όταν καταναλώνονται. Οι καταναλωτές το διαπιστώνουν με μια απλή παρατήρηση (βλέπουμε να κινούνται τα αγκάθια τους).

Τα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κ.λπ.) όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια και πρέπει να «μυρίζουν» θάλασσα, να έχουν γυαλιστερή επιφάνεια, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο.

Όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους  τις προβλεπόμενες ενδείξεις.

Τέλος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ, όλα τα τρόφιμα που «στολίζουν» το σαρακοστιανό τραπέζι είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα, όπως για παράδειγμα η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας που είναι μεγαλύτερη από αυτή του κοινού ψωμιού. «Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή» επισημαίνει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ