1821 Digital Gallery

Γιατί η Καλαμάτα απέρριψε το δίκτυο νέας γενιάς 5G

Κινητό τηλέφωνο
Κινητό τηλέφωνο/© Pixabay
Μπλόκο από το ΔΣ, το οποίο έκρινε πως «οι πολίτες γίνονται πειραματόζωα και μπορεί να στειρωθούν από την ακτινοβολία»
  • A-
  • A+
0
Το ΔΣ της Καλαμάτας μπλόκαρε την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5G, καθώς έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος... στείρωσης των πολιτών.

Να μπλοκάρει την περαιτέρω ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου 5G αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και λογομαχίες, το ΔΣ έκρινε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας του νέου δικτύου κινητής τηλεφωνίας είναι επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία, παρόλο που στοιχεία του «Δημόκριτου» αποδείκνυαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το ΔΣ ψήφισε υπέρ στο να διακοπούν οι δοκιμές και το δίκτυο να τεθεί σε λειτουργία μόνο όταν αντίστοιχα δίκτυα λειτουργήσουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μεταξύ άλλων ακούστηκε πως η εφαρμογή υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας θα μπορεί να... στειρώσει τον Καλαματιανό πολίτη και να δώσει έτσι «τη χαριστική βολή στην πόλη».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος πρότεινε να μην ανανεωθεί η σύμβαση με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, πριν γίνουν νέες μετρήσεις και πριν διεξαχθεί επιστημονική ημερίδα για το θέμα. Ωστόσο, η πρότασή του απορρίφθηκε.  «Δεν μπορούν να δυσφημίζουν την πόλη μας, ακολουθώντας τακτικές εγωιστικές, ούτε θα πρέπει να επικρατήσει ο σκοταδισμός» δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

Πάντως, πολίτες της Καλαμάτας που ρωτήθηκαν για το θέμα, φαίνεται ότι δεν συμφωνούν με την απόφαση του ΔΣ. Υπενθυμίζεται ότι η Καλαμάτα, μαζί με τα Τρίκαλα και τον Δήμο Ζωγράφου, ήταν οι τρεις δήμοι όπου θα εφαρμοζόταν πιλοτικά η τεχνολογία 5G.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ 5G ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σχετικα
Κυριάκος Πιερρακάκης: Έρχονται 15 νέες υπηρεσίες στο gov.gr
Κυριάκος Πιερρακάκης: Έρχονται 15 νέες υπηρεσίες στο gov.gr

Καλαμάτα | Τι λένε οι πολίτες για την απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για τη διακοπή του δικτύου 5G

Η ανακοίνωση της WIND

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε με επίσημη ανακοίνωσή της η Wind:

Σχετικα
Τουρκία - Πτώση λίρας: Η Apple «μπλόκαρε» τις πωλήσεις iPhones
Τουρκία - Πτώση λίρας: Η Apple «μπλόκαρε» τις πωλήσεις iPhones

Τι κι αν η χώρα μας προσπαθεί να δεθεί στο άρμα της ανάπτυξης μετά από 10 επώδυνα χρόνια κρίσης; Τι κι αν άπαντες αναγνωρίζουν ότι η «4η Βιομηχανική Επανάσταση», με την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με οπτικές ίνες και 5G, έχει ήδη ξεκινήσει και η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει κι αυτό το τρένο;

Τι κι αν η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται προοπτική, χρειάζεται όραμα και αποφασιστικότητα για να σταματήσει η «αιμορραγία» του brain drain; Η τεχνοφοβία και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω, όπως διαφαίνεται από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Καλαμάτας να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G).

Η Καλαμάτα είχε όλα τα εχέγγυα να καταστεί μια πόλη-υπόδειγμα σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών και να βρεθεί μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη, ακόμη και έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Αντ’ αυτού, κινδυνεύει να απεμπολήσει αυτό το προνόμιο και να χάσει πολύτιμο χρόνο, καθιστώντας τους πολίτες της θύματα της παραπληροφόρησης, της άγνοιας και, ενίοτε, της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός θέματος που θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5