Ελλαδα

ΔΕΝ καταργούνται σταδιακά τα τριτόκλιτα επίθετα

Με μια απλή αναζήτηση εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η αρχική πηγή του κειμένου είναι γνωστό σατιρικό site

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tritoklita-696x348.jpg

Ιστολόγια αναδημοσίευσαν σαν αληθινό, δημοσίευμα από γνωστό σατιρικό site που θέλει τα «τριτόκλιτα επίθετα να καταργούνται»

Ιστολόγια αναδημοσίευσαν σαν αληθινό, δημοσίευμα από γνωστό σατιρικό site.

ΣΑΤΙΡΑ

Ενδεικτικά ιστολόγια που το είδαμε: newsnowgrtheonlinepress και ksipnistere.

Υπάρχουν επίσης αυτοί που πιστεύουν ότι μοιάζει με Hoax αλλά προσοχή…

thanosevi.jpg

Ενώ μερικοί αναρωτιούνται

patriot.jpg

Το δημοσίευμα είναι αυτό:

«Παρελθόν θα αποτελέσουν από την ελληνική γλώσσα τα τριτόκλιτα επίθετα, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας η χρήση τους αναμένεται να καταργηθεί σταδιακά έως το 2022. Το σχέδιο της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού του υπουργείου Παιδείας εντάσσεται στα πλαίσια του εξορθολογισμού και της αναγκαίας απλοποίησης της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα και με την κοινοτική οδηγία SiPeC που ενσωματώνεται από φέτος στην ελληνική νομοθεσία. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η χρήση των τριτόκλητων επιθέτων μόνο κακό κάνει» καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να θυμηθεί έστω έναν κανόνα γραμματικής, πόσο μάλλον περισσότερους. Το αποτέλεσμα είναι τα πολλά λάθη, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, που προκαλούν χαμηλή αυτοεκτίμηση σε όσους δυσκολεύονται να βρουν πως κλίνεται κάτι, ενώ οδηγούν άλλους στην κατάθλιψη και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και στην αυτοκτονία. Το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέσα στον πρώτο χρόνο θα καταργηθούν τα σιγμόληκτα επίθετα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα ενρινόληκτα και υγρόληκτα μέχρι το τέλος του 2021, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα καταργηθούν και τα συμφωνόληκτα και φωνηεντόληκτα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα παραδείγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα: Επίθετα σε -ων, -ουσα, -ον θα γράφονται πάντα με όμικρον και δεν θα κλίνονται, π.χ. «ο παρόν πίνακας», «η παρόν επιγραφή», «του παρόν χρόνου» Φεύγει το τελικό σίγμα από τα επίθετα σε -ης, -ες, π.χ. «η διαρκή προσπάθεια» ενώ τα επίθετα στη γενική πλέον θα κλίνονται σε -ου, π.χ. «του πλήρου γιαουρτιού» Όπου υπάρχει ύψιλον σε κατάληξη επιθέτων (π.χ. σε -υς, -υ) αυτό αντικαθίσταται με γιώτα Καταργούνται εντελώς περίπου 200 επίθετα που έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιούσε κανείς (π.χ. «ο χαρίεις», «ο εύβοτρυς» κ.ο.κ. «Επίθετα όπως το πας/πάσα/παν μπορεί να ακούγονται ωραία με έναν περίεργο τρόπο, αλλά τελικά το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστο. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να πειστεί για του λόγου το αληθές» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.»

Με μια απλή αναζήτηση εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η αρχική πηγή του κειμένου είναι το σατιρικό site «Το κουλούρι» που δημοσίευσε το άρθρο στις 8/5/2019.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι συντελεστές της, τα άρθρα της συγκεκριμένης σελίδας είναι σατιρικά και προϊόν επινόησης:

koulouri.jpg

Διαβάστς τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ