Visual Browsing
Αλέξανδρος Σταματιάδης

Πώς ένα αγριογούρουνο οδήγησε στους δολοφόνους του Σταματιάδη

Ο τρόπος δράσης της συμμορίας των αδίστακτων ληστών
Αλέξανδρος Σταματιάδης

Στην εξάρθρωση συμμορίας σκληρών κακοποιών που σκότωσαν τον 52χρονο επιχειρηματία Αλέξανδρο Σταματιάδη, μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά, τον περασμένο Απρίλιο, προχώρησε η αστυνομία. Κρίσιμο στοιχείο στην εξιχνίαση του εγκλήματος που συγκλόνισε το πανελλήνιο ήταν ο εντοπισμός καλύκων από το εννιάρι πιστόλι με το οποίο σκότωσαν τον 52χρονο, με το οποίο, όμως, οι δολοφόνοι είχαν πυροβολήσει ένα αγριογούρουνο στην Πελοπόννησο, εβδομάδες πριν από το έγκλημα. 

Ειδικότερα, η επιχείρηση του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής  για τη σύλληψη των δολοφόνων ονομάστηκε sus scrofa- όπως είναι η ονομασία αγριογούρουνου.  Οι δολοφόνοι, εβδομάδες πριν τη δολοφονία Σταματιάδη είχαν πάει για κυνήγι στην Πελοπόννησο. Κάπου στην Αρκαδία πυροβόλησαν ένα αγριογούρουνο, χρησιμοποιώντας ένα εννιάρι πιστόλι. Επέβαιναν όμως σε ένα κλεμμένο τζιπ το οποίο εγκατέλειψαν στη συνέχεια. Όταν το αυτοκίνητο εντοπίσθηκε από την αστυνομία, βρέθηκαν δύο κάλυκες από το εννιάρι που τότε οι Αλβανοί δεν είχαν πετάξει.  Βρέθηκε όμως και αίμα στο αυτοκίνητο, που όπως διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακές εξετάσεις ήταν από αγριογούρουνο.  Στο  μεταξύ είχε δολοφονηθεί ο Αλέξανδρος Σταματιάδης και οι κάλυκες ταυτοποιήθηκαν ότι προέρχονταν από το ίδιο όπλο. Η αστυνομία ενόπισε στη συνέχεια στο facebook φωτογραφίες από κυνήγι αγριογούρουνων και άρχισε να εξετάζει πρόσωπα που τις είχαν αναρτήσει, προσπαθώντας να φτιάξει μια λίστα υπόπτων. Εξετάστηκαν πάνω από εκατό άτομα για να εντοπισθούν τελικά τα στοιχεία που οδήσαν στην ταυτοποίηση των τριών εκ των τεσσάρων δολοφόνων. 
Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της συμμορίας έγινε στις 7 Φεβρουαρίου στην Αττική και την Κορινθία, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες ένας εκ των δολοφόνων, με την πλαστή ελληνική ταυτότητα. 

Η συμμορία των αδίστακτων και βίαιων κακοποιών έκανε ληστείες και κλοπές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις. Η δράση τους ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2018 και εκτείνονταν σε διάφορες περιοχές και κυρίες σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Άρτα, Φωκίδα, Αρκαδία, Ηλεία.

Τα μέλη της συμμορίας έμπαιναν στα σπίτια ανυποψίαστων πολιτών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες ή κύριες πόρτες εισόδου, ενώ στις περιπτώσεις των ληστειών, ακινητοποιούσαν τους ενοίκους με την απειλή όπλων.

Σχετικα
Τη σκότωσε κι έστειλε μήνυμα στον εαυτό του από το κινητό της
Τη σκότωσε κι έστειλε μήνυμα στον εαυτό του από το κινητό της

Τόσο στις ληστείες, όσο και στις διαρρήξεις, έψαχναν λεπτομερώς τα σπίτια και έπαιρναν χρήματα και κοσμήματα και τα αυτοκίνητα των ενοίκων, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως οχήματα μετάβασης και διαφυγής.

Μεταξύ των επιλογών τους ήταν περιοχές όπου πραγματοποιούνταν κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τοπικά πανηγύρια, κατά τη διάρκεια των οποίων απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών ή καταστημάτων.

Μόλις έβρισκαν τον στόχο τους τα μέλη της οργάνωσης χωρίζονταν σε φυσικούς αυτουργούς και τσιλιαδόρους. Οι φυσικοί αυτουργοί έχοντας προμηθευτεί τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία, εισέβαλαν στα σπίτια, ενώ ο τσιλιαδόρος αναλάμβανε την ευθύνη να ειδοποιεί τους συνεργούς του για την κίνηση αστυνομικών δυνάμεων, την τυχόν επιστροφή των ιδιοκτητών αλλά και για το αν τελείωνε η κοινωνική εκδήλωση.

Σχετικα
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία της 29χρονης Γεωργιανής στην Καλλιθέα
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία της 29χρονης Γεωργιανής στην Καλλιθέα

Στη συνέχεια, επέστρεφαν στην Αθήνα και τα μέλη της οργάνωσης και κυρίως μια 34χρονη πουλούσαν τα κλοπιμαία σε ενεχυροδανειστήρια.

Τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας, έπειτα από την ανθρωποκτονία του επιχειρηματία, άλλαξαν μεθοδολογία και επέλεγαν περιοχές όπου πραγματοποιούνταν κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τοπικά πανηγύρια, κατά τη διάρκεια των οποίων απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες των οικιών ή καταστημάτων. Στη συνέχεια «χτυπούσαν» τους στόχους τους, ενώ η 34χρονη Ρουμάνα αναλάμβανε τη διοχέτευση των κλοπιμαίων σε ενεχυροδανειστήρια.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στην κατοχή και τις οικίες των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μεγάλος αριθμός κοσμημάτων, ηλεκτρονικές συσκευές, συσκευή taser, δύο πτυσσόμενα μαχαίρια, φορητός ασύρματος, ενώ στο εσωτερικό Ι.Χ. αυτοκινήτου εντοπίστηκε σακίδιο με διαρρηκτικά εργαλεία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Abstract Poetry
Abstract Poetry
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
22.05.2019
Abstract Poetry
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5