1821 Digital Gallery
Στο αρχείο η δικογραφία σχετικά με τον έρανο για τον μικρό Νέστορα

Στο αρχείο η δικογραφία σχετικά με τον έρανο για τον μικρό Νέστορα

Ενώ οι γονείς του αγοριού με τη βαρύτατη πάθηση, έκαναν έρανο προκειμένου να μεταβεί το παιδί στο εξωτερικό, υπήρξε καταγγελία ότι ο έρανος ήταν παράνομος

Τον Ιούνιο του 2017, η περιπέτεια υγείας του μικρού Νέστορα από τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση, όταν, με ανάρτησή τους σε δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, οι γονείς του καλούσαν τους χρήστες να συνδράμουν οικονομικά, ώστε ο ανήλικος γιος τους να μεταβεί στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Ο Νέστορας ήταν τότε μόλις 3,5 ετών και έπασχε από σοβαρότατη καρδιολογική πάθηση (ακροκυάνωση), η οποία επέφερε απώλεια κορεσμού οξυγόνου και εγκυμονούσε κινδύνους για τη ζωή του. Η κατάσταση του δεν ήταν ιατρικώς δυνατό να αντιμετωπιστεί επεμβατικά στην Ελλάδα παρά μόνο εάν η εγχείριση γινόταν σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής και εν προκειμένω στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης (με σχετική ιατρική σύσταση του διευθυντή της καρδιοθωρακοχειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης).

Υπό αυτές τις συνθήκες οι γονείς του νηπίου ξεκίνησαν εκστρατεία για τη συγκέντρωση των χρημάτων. Η επίμαχη ανάρτηση έγινε αμέσως «βάιραλ» και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Μόλις λίγες μέρες αργότερα, ο μικρός Νέστορας ταξίδεψε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στις ΗΠΑ, όπου υποβλήθηκε επιτυχώς σε επέμβαση, επιστρέφοντας τον Σεπτέμβριο του ίδιους έτους στην Ελλάδα.

Την ώρα όμως που ο Νέστορας ετοιμαζόταν να μεταβεί στις ΗΠΑ, έφτασε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανώνυμη καταγγελία που υποστήριζε ότι ο έρανος ήταν παράνομος, καθώς «δεν προηγήθηκε η έκδοση της προβλεπόμενης απόφασης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας που θα τον καθιστούσε νόμιμο». Η καταγγελία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, κατά την οποία ελέγχθηκαν ως ύποπτοι οι γονείς του μικρού Νέστορα για το αδίκημα της παράνομης διενέργειας εράνου.

Σχετικα
Εισαγγελέας για Γεωργία Μπίκα: Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα
Εισαγγελέας για Γεωργία Μπίκα: Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα

Τα αποτελέσματα της έρευνας διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, όπου με εντολή του προϊσταμένου της, Στέφανου Ζαρκαντζιά, η δικογραφία ανατέθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, Γιώργο Νούλη, που την έθεσε τελικά στο αρχείο, επικαλούμενος την κατάσταση ανάγκης στην οποία βρέθηκαν οι γονείς.

«Από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση ναι μεν προέκυψε η τυπική αντικειμενική τέλεση της διερευνηθείσας αξιόποινης πράξης, πλην όμως δεν είναι δυνατή η κατάφαση του τελικού αδίκου αυτής, καθώς προφανώς και συντρέχει κατάσταση ανάγκης, που αποκλείει τον άδικο χαρακτήρα της. Και τούτο ενόψει της σοβαρότητας του απειληθέντος έννομου αγαθού, ήτοι της ζωής του τέκνου των υπαιτίων» φέρεται να τονίζεται στην απόφαση του εισαγγελέα, με την οποία η υπόθεση αρχειοθετείται.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5