Ελλαδα

C4i: Στη Βουλή η δικογραφία - Ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών «δίνει» Παπαντωνίου για μίζες

Αναλυτικά η κατάθεσή του - Τι αναφέρει για τον Κώστα Σημίτη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
papantoniou.jpg
© EUROKINISSI

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Δημήτρη Ορφανίδη, η δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα παθητικής δωροδοκίας κατ΄εξακολούθηση εις βάρος του δημοσίου για ποσό που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I το 2003.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται κατάλογος εγγράφων 54 σελίδων μαζί με ένα ψηφιακό αποθηκευτικό μέσο (usb), καθώς και η τελευταία ένορκη εξέταση 9 σελίδων, του Ευάγγελου Βασιλάκου -ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΕΘΑ από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι τον Οκτώβριο του 2010- ενώπιον του εφέτη ανακριτή στις 5/11/2018.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών και για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται να υποβληθεί αίτημα με 30 υπογραφές. 

Η κατάθεση Βασιλάκου

Ο κ. Βασιλάκος αναφέρει στην κατάθεσή του: «Οπως διαπίστωσα η σύμβαση ήταν ακόμη ενεργή στην ΓΔΑΕΕ ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν λήξει, δηλαδή είχε λήξει η περίοδος ισχύος της σύμβασης χωρίς να έχουν ολόκληρωθεί οι πληρωμές. Συναφώς και η σύμβαση αντισταθμιστικών οφελημάτων για την κύρια σύμβαση του C4i είχε λήξει ήδη από το 2005, χωρίς να έχει πιστωθεί ούτε ένα πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, ετίθετο ζήτημα εγκυρότητας της σύμβασης. Για το λόγο λόγο αυτό και επειδή το αντικείμενο της σύμβασης αφορούσε το υπ. Δημόσιας Τάξης, εισηγήθηκα και κατόπιν έγινε αποδεκτό, την μεταφορά της; σύμβασης από το Υπ. Αμυνας στο υπ. Δημόσιας Τάξης. Σημειώστε δε ότι αφού είχε λήξει η σύμβαση δεν μπορούσαν να γίνουν πληρωμές. Και τουλάχιστον εγώ, δεν συναινούσε σε καμία καταβολή πληρωμής».

Συνεχίζοντας τονίζει: «Από όσα διαπίστωσα πριν εισηγηθώ την μεταβίβαση της σύμβασης στο τότε υπ. Δημόσιας Τάξης, υπήρχαν σοβαρές νομικές και διοικητικές παρατυπίες ή παρανομίες.

1. Παρά το γεγονός ότι όλα τα εσωτερικά έγγραφα αναφέρονται σε διαγωνιστική διαδικασία, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε διαγωνισμός. Η υποβολή των προσφορών από δύο εταιρείες, έγινε κατόπιν πρόσκλησης υποβολής ενδιαφέροντος.

2. Η σύμβαση που υπογράφηκε είναι μεταξύ δύο μερών: Του υπ. Εθνικής Αμυνας και τις εταιρείας SAIC. Ενώ υπάρχει και ρητή αναφορά σε ποσό πληρωμής προς την εταιρεία Siemens, υπό την έννοια ότι τα 87 εκατ. ευρώ της σύμβασης αναφέρονται στη δεκαετή ενοικίαση του συστήματος OSDTR (TETRA)».  

Ο μάρτυρας αναφέρει επίσης στην κατάθεσή του: 

«...θεωρώ ότι γνώριζαν για παράνομες πληρωμές, δεδομένης και της τότε περιρρέουσας πολιτικής ατμόσφαιρας. Άλλωστε, το ότι γνώριζαν το έχουν παραδεχθεί δημόσια τόσο ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σημίτης σε δημόσιες δηλώσεις του το 2011 όσο και ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη SIEMENS». 

Και συνεχίζει: «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4I, ιδίως προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου. Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι Υπουργοί Άμυνάς τους. Η γνώση τους αυτή δε, περιέρχεται σε αυτούς από αυτούς που δωροδοκούν τους υπουργούς. Ο κ. Σημίτης γνώριζε, όπως και όλοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ακόμη και σήμερα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ειδικά οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας διακατέχονται από την νοοτροπία του επιχειρηματία. Δηλαδή, θεωρούν ότι αφού από την υπογραφή τους σε μία σύμβαση μία εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ θεωρούν ότι πρέπει και αυτοί να πάρουν ένα κομμάτι αυτών των κερδών. Θεωρώ ότι αν οι εξοπλιστικές προμήθειες ήταν νόμιμες και καθαρές, όπως ισχυρίζονται οι εκάστοτε πρωθυπουργοί και υπουργοί, τότε η ανάθεση των προμηθειών αυτών θα ακολουθούσε όχι μόνο το πνεύμα αλλά και το γράμμα του νόμου και δεν θα υπήρχαν αμφιλεγόμενες ενέργειες εκ μέρους των πολιτικών προσώπων. Υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι η προμήθεια του C4I δεν θα έπρεπε να είχε ανατεθεί στην εταιρεία SAIC».

«Οι ενέργειες που ακολουθήθηκαν για την σύναψη της σύμβασης C4I με την εταιρεία SAIC και την εταιρεία SIEMENS με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολιτικά πρόσωπα έχουν δωροδοκηθεί. Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο», αναφέρει και τονίζει: «Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ειδικά οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας διακατέχονται από την νοοτροπία του επιχειρηματία. Δηλαδή, θεωρούν ότι αφού από την υπογραφή τους σε μία σύμβαση μία εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ θεωρούν ότι πρέπει και αυτοί να πάρουν ένα κομμάτι αυτών των κερδών».

Για να διαβάσετε την κατάθεση πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε το διαβιβαστικό πατήστε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ