Ελλαδα

Ο «Ζορμπάς» έρχεται - Προς τα πού κινείται ο σπάνιος μεσογειακός κυκλώνας (εικόνες, video)

Προσομοιώσεις πορείας για Πελοπόννησο - Κρήτη - Δωδεκάνησα από τους μετεωρολόγους

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
latest-vis-it2.jpg
www.severe-weather.eu

Υπό στενή παρακολούθηση τελεί το εν εξελίξει σπάνιο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που συνεχώς συλλέγουν και εξετάζουν οι επιστήμονες αναμένεται να σχηματιστεί αργά το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο severe-weather.eu, εκτιμάται πως ο κυκλώνας ενδέχεται να ακολουθήσει μια πιο νότια διαδρομή από αυτήν που υπολογιζόταν αρχικά. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι θα προσεγγίσει την Κρήτη και πιθανώς τη νότια Πελοπόννησο το Σάββατο, για να φτάσει στη νοτιοδυτική Τουρκία την Κυριακή αφού διασχίσει το νότιο Αιγαίο.



Συγκεκριμένα, περίπου στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, αναμένεται να βρίσκεται πάνω στα Κύθηρα.

xenofon1_2.jpg

Στις 15:00 του Σαββάτου, ενδέχεται να βρεθεί στα ανοιχτά της Λακωνίας. 

xenofon5_1.jpg

Αργότερα μέσα στο Σάββατο θα κινηθεί προς τη Μήλο. 

xenofon2_1_2.jpg


Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου θα είναι γύρω από τα νησιά Φολέγανδρο, Κίμωλο και Σίφνο.

xenofon6_1.jpg


Στη συνέχεια, αργά το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, θα βρεθεί πάνω από την Πάρο και τη Νάξο.  Τέλος, πριν «διαλυθεί» θα περάσει και πάνω από την Πάτμο και τους Αρκιούς.

xenofon4_1.jpg

Ο ιστότοπος σημειώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανή διαδρομή του μεσογειακού κυκλώνα.

Το πρωί η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ανέφερε, βάσει στοιχείων που είχε συγκεντρώσει μέχρι τότε, ότι θεωρείται πολύ μεγάλη η πιθανότητα σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα αργά το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο.

Η κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με το meteo, αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα θα εκδοθούν νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία από τη μετεωρολογική υπηρεσία του ΕΑΑ.

Medicanes

Οι μεσογειακοί κυκλώνες, διεθνώς γνωστοί ως Medicanes (από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές τον χρόνο. Έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, επειδή η Μεσόγειος δεν έχει μεγάλη έκταση ούτε πολύ ζεστά νερά, ο μεσογειακός κυκλώνας δεν αποκτά την ένταση ενός τροπικού κυκλώνα. Είναι έτσι αμφίβολο αν όντως το εν λόγω φαινόμενο στη Μεσόγειο πρέπει να θεωρηθεί κανονικός κυκλώνας.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή τον χειμώνα πάνω από σχετικά θερμά ύδατα, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα από πάνω τους, ενώ οι τροπικοί κυκλώνες είναι πιο συνηθισμένοι κατά τους μήνες του καλοκαιριού. Ενώ στον Ατλαντικό ή στον Ειρηνικό Ωκεανό οι κυκλώνες προϋποθέτουν θερμοκρασίες θάλασσας περίπου 27 βαθμών Κελσίου, στη Μεσόγειο μπορούν να σχηματισθούν κυκλώνες ακόμη και με νερά με θερμοκρασία μόνο 14 βαθμών Κελσίου.

Οι Medicanes έχουν ψυχρό πυρήνα και κινούνται πάντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ξεκινούν σαν απλές καταιγίδες για να εξελιχθούν σε κάτι πολύ περισσότερο, μετατρέποντας θερμοδυναμικά τη θερμότητα και την υγρασία της Μεσογείου σε ενέργεια. Αναπτύσσεται έτσι ένα ισχυρό υποτροπικό σύστημα χαμηλών πιέσεων, με πυκνά νέφη να στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι» καθαρό από νέφη, κάτι που θυμίζει πολύ έναν τροπικό κυκλώνα.

Οι περιοχές στις οποίες δημιουργούνται συνήθως μεσογειακοί κυκλώνες είναι αφενός η δυτική Μεσόγειος, μεταξύ της Ισπανίας, της Σαρδηνίας και της Κορσικής και, αφετέρου, η ανατολική Μεσόγειος στο Ιόνιο, ιδίως στο νότιο. Θεωρείται πιθανό πως η μορφολογία των ακτογραμμών ανάμεσα στη «μπότα» της νότιας Ιταλίας και στη δυτική Ελλάδα ευνοεί την ανάπτυξη ανέμων που στροβιλίζονται αντίστροφα από τη φορά του ρολογιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα χαμηλό βαρομετρικό σύστημα.

Σε ετοιμότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

4564989.jpg
© ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ - Eurokinissi

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

4565005.jpg
© ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ - Eurokinissi

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Περισσότερες από 580 κλήσεις στην Αττική

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 580 κλήσεις, από το πρωί της Τετάρτης έως αυτή την ώρα, από όλες σχεδόν τις περιοχές της Αττικής, για πτώσεις δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν.

4564711.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


Χωρίς ρεύμα Βριλήσσια, Πεντέλη, Παλλήνη και νησιά

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει τις τελευταίες ώρες η Πεντέλη, τα Βριλήσσια και μεγάλο τμήμα της Παλλήνης.

Η βλάβη γραμμή μέσης τάσης του δικτύου προκλήθηκε μετά από πτώση δένδρων στα καλώδια της ΔΕΗ.

Στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί τα Χανιά και τέσσερα χωριά στα Κύθηρα.

«Λουκέτο» στα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής λόγω του κύματος κακοκαιρίας «Ξενοφών» που περνά από όλη την χώρα.

4565125.jpg
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI


Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι δεν θα λειτουργήσει κανένας βρεφονηπιακός σταθμός για προληπτικούς λόγους.

Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Παρασκευή σε όλη την Πελοπόννησο, μετά από απόφαση της αρμόδιας Περιφέρειας, λόγω των έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου όλα τα σχολεία της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ξενοφών» που έχει επηρεάσει όλη τη χώρα.

Με απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) θα είναι κλειστά αύριο Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου λόγω πρόβλεψης έντονων καιρικών φαινομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ