1821 Digital Gallery
Εισαγγελική παρέμβαση για το μποτιλιάρισμα στην Εθνική Οδό

Εισαγγελική παρέμβαση για το μποτιλιάρισμα στην Εθνική Οδό

Διερευνώνται πιθανές ευθύνες – Τι λέει η εταιρία εκμετάλλευσης
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Επέμβαση του εισαγγελέα Λαμίας καταγράφτηκε μετά το μεγάλο μποτιλιάρισμα στην Εθνική Οδό, την Παρασκευή  22 Δεκεμβρίου. 

Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με το lamiareport.gr, ο κ. Χάρης Λακαφώσης, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν πιθανές ευθύνες για το γεγονός, εξαιτίας του οποίου χιλιάδες άνθρωποι ακινητοποιήθηκαν σε ουρά αυτοκινήτων με μήκος 15 χιλιόμετρα και πάγωσαν για αρκετές ώρες στα χιόνια, ανάμεσα στο Μαρτίνο και τη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας.

Από την πλευρά της, η ανακοίνωση της «Νέας Οδού», που εκμεταλλεύεται,  συντηρεί  και (υποχρεώνεται να) διατηρεί ανοιχτή την κεντρική αρτηρία Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (ΑΘΕ) αιτιάται κατά κύριο λόγο  όσα οχήματα (ΙΧ και βαρέα) ακινητοποιήθηκαν επειδή, παρά τα χιόνια, δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες.  Αναφέρει, ακόμα,  την απόφαση της Τροχαίας να διακόψει την κίνηση αφού «δίπλωσαν» βαριά οχήματα, την αυξημένη γιορταστική κίνηση αυτοκινήτων, το πυκνό χιόνι και αυτό που θεωρεί δική της ετοιμότητα.  

Το χρονικό της μέρας, ανάμεσα στις ώρες 13.40΄ – 10.30’, σύμφωνα με την εταιρία:

Σχετικα
Εκκένωση κατάληψης ΑΠΘ: Στον εισαγγελέα οι 15 συλληφθέντες
Εκκένωση κατάληψης ΑΠΘ: Στον εισαγγελέα οι 15 συλληφθέντες

«Αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη λύπη μας για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι οδηγοί και όλοι οι ταξιδιώτες που ακινητοποιήθηκαν εχθές και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε, πριν και μετά την περιοχή μεταξύ Μαλεσίνας και Μαρτίνου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου, με ισχυρές χιονοπτώσεις ανά διαστήματα, σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας μας και 55 εκχιονιστικά μηχανήματα είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, έπειτα από σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ και επιχειρούσαν εξ αρχής όπου απαιτούνταν.

Με ειδική ανακοίνωση που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα μας ενημερώσαμε για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και την ανάγκη οι οδηγοί να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ τόσο η Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών και ο Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης όσο και οι άνθρωποι μας από τους σταθμούς διοδίων, παρείχαν άμεση ενημέρωση για τις συνθήκες επί του αυτοκινητοδρόμου.

Σχετικα
ΑΣΟΕΕ: Εισαγγελική παρέμβαση για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή
ΑΣΟΕΕ: Εισαγγελική παρέμβαση για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή

Στις 22 Δεκεμβρίου στις 13:40, ξεκίνησε ισχυρότατη χιονόπτωση στην περιοχή από Μαρτίνο (123ο χλμ) έως και Μαλεσίνα (130ο χλμ.). 12 εκχιονιστικά επιχειρούσαν ειδικά σε αυτή περιοχή για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Λόγω των εορτών και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη τόσο από ΙΧ όσο και από βαρέα οχήματα.

Στις 15:00 ανακοινώνεται από την ελληνική αστυνομία απαγορευτικό κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

Στις 16:00 οι σταθμοί διοδίων σε Τραγάνα και Θήβα παύουν να εισπράττουν διόδια.

Τα φαινόμενα παρέμεναν έντονα στην περιοχή Μαρτίνο – Μαλεσίνα και πολλά ΙΧ που δεν έφεραν αντιολισθητικές αλυσίδες ακινητοποιούνταν.

Στις 16:24, και ενώ βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, νταλίκα που κινείται στο 125ο χλμ., στο ρεύμα προς Λαμία, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, διπλώνει. Παράλληλα, στην ίδια περιοχή και στο ρεύμα προς Αθήνα, ακινητοποιούνται ένα λεωφορείο και μια ακόμα νταλίκα, επίσης χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Για τη διαχείριση του πρώτου συμβάντος (δίπλωμα νταλίκας) πραγματοποιείται με εντολή της τροχαίας, διακοπή κυκλοφορίας (ανάσχεση) στο ρεύμα προς Λαμία. Παράλληλα και για τη διαχείριση του δεύτερου συμβάντος (λεωφορείο και νταλίκα προς Αθήνα), δίνεται εντολή για διακοπή κυκλοφορίας (ανάσχεση) και στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος του σταθμού διοδίων Τραγάνας.

Συνεπώς για την αντιμετώπιση των παράλληλων συμβάντων, διεκόπη υποχρεωτικά και ταυτόχρονα η κυκλοφορία και στα δυο ρεύματα. Λόγω της εξόδου των Χριστουγέννων ο αριθμός των οχημάτων που ανέμεναν να λήξουν οι ανασχέσεις προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς.

Τα περίπολα οδικής ασφάλειας και οι Οδικές Βοήθειες Βαρέων Οχημάτων προσέγγισαν με τη συμβολή εκχιονιστικών και τα τρία σημεία με τις ακινητοποιημένες νταλίκες και το λεωφορείο και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης. Μετά την ολοκλήρωσή αυτών, τα εκχιονιστικά συνέχισαν να επιχειρούν, ώστε το τμήμα που παρέμενε κλειστό να είναι ασφαλές για να παραδοθεί εκ νέου σε κυκλοφορία.

Στις 18:40 ξεκίνησε σταδιακά, σε μια λωρίδα, με χαμηλές ταχύτητες, η κίνηση των πρώτων ακινητοποιημένων οχημάτων, στο ρεύμα προς Λαμία. Στις 19:30 δόθηκε σε κυκλοφορία μια λωρίδα και στο ρεύμα προς Αθήνα.

Λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου και των έντονων καιρικών φαινομένων και με στόχο την ασφαλή κίνηση των οχημάτων, ο απεγκλωβισμός και στα δυο ρεύματα πραγματοποιούνταν με αργούς ρυθμούς.

Πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας με συνεχή ροή και στα δυο ρεύματα επήλθε στις 22:30.

Λυπούμαστε βαθύτατα για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι οδηγοί και όλοι οι ταξιδιώτες, καθώς δε συνάδει με το επίπεδο λειτουργίας αυτοκινητοδρόμου που επιθυμούμε να παρέχουμε».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5