Ελλαδα

Podcast Criminal minds - Μιμή Φιλιππίδη | Ματθαίος Μονσελάς

Criminal minds: H συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Ματθαίος Μονσελάς (επ. 7)

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη σειρά Podcast Criminal Minds, η συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά τα εγκλήματα και τις τραγικές ιστορίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο έβδομο επεισόδιο θα ακούσετε για την υπόθεση του Ματθαίου Μονσελά.

Ο 40χρονος Ματθαίος Μονσελάς εργαζόταν σε έναν χώρο στάθμευσης στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου καθημερινά πάρκαρε το αυτοκίνητό της η Γιόλα (Γεωργία) Βαγενά, οδοντίατρος και συνομήλική του. Η Βαγενά το 1993 βίωνε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής της: Μετά από είκοσι χρόνια με τον άντρα της, εκείνος διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση και αδιαφορούσε για τη γυναίκα του. Οι δικοί της άνθρωποι δε μπορούσαν να τη βοηθήσουν και η Βαγενά είχε απευθυνθεί σε ψυχίατρο. Ούτε οι ψυχοθεραπείες της όμως είχαν αποδώσει και τον τελευταίο καιρό είχε έντονες τάσεις αυτοκτονίας. Δεν μπορούσε να αφαιρέσει η ίδια τη ζωή της και έψαχνε απεγνωσμένα κάποιον που θα το έκανε.

Τον Ματθαίο Μονσελά τον προσέγγισε φιλικά, προθυμοποιούμενη να του φτιάξει τα χαλασμένα δόντια του. Ο Μονσελάς την επισκέφτηκε στο οδοντιατρείο της, αλλά τελικά αρνήθηκε την προσφορά της από παθολογικό φόβο προς τους οδοντιάτρους. Η Γιόλα όμως είχε βρει έναν άνθρωπο να μοιράζεται τον πόνο της.

Μετά τις επισκέψεις και τις συζητήσεις στο ιατρείο της, η Βαγενά άρχισε να παίρνει τον Μονσελά στις νυχτερινές βόλτες με το αυτοκίνητό της, οπότε του έλεγε ξανά και ξανά ότι δεν μπορούσε να βρει κανένα νόημα στη ζωή της και μόνη λύτρωση θεωρούσε τον θάνατο. Παρακαλούσε τον Μονσελά να τη βοηθήσει στο απονενοημένο διάβημα. Ο Μονσελάς την άκουγε ευγενικά, αλλά από την αρχή δήλωνε ότι δεν είχε καμιά πρόθεση να τη σκοτώσει.

Στις 11 Ιανουαρίου 1994, σε μια από τις νυχτερινές τους βόλτες, έφτασαν μέχρι τη Βραυρώνα. Σε όλη τη διαδρομή η Βαγενά ζητούσε επίμονα και για πολλοστή φορά από τον Μονσελά να τη σκοτώσει. Όταν έφτασαν σε ένα ήσυχο και απομονωμένο σημείο σταμάτησαν και βγήκαν από το όχημα. Εκείνος είχε μαζί του το όπλο. «Άντε, καλά είναι εδώ, ας τελειώνουμε» είπε η Βαγενά, φόρεσε ωτοασπίδες και γύρισε την πλάτη στον Μονσελά. Ο Μονσελάς την πυροβόλησε για να την τραυματίσει, μήπως και συνέλθει από το σοκ. «Εγώ με το πιστόλι που εκείνη τη στιγμή γέμισα, ή μάλλον όπλισα, πυροβόλησα από απόσταση δύο περίπου μέτρων τρεις φορές κατ’ αυτής. Αυτή τότε έπεσε κάτω και καθώς έπεφτε άκουσα ένα βογκητό της», είπε αργότερα ο δράστης στην απολογία του.

Δίκη Ματθαίου Μονσελά για τη δολοφονία της Γιόλας Βαγενά
© EUROKINISSIΔίκη Ματθαίου Μονσελά για τη δολοφονία της Γιόλας Βαγενά


 

Συντελεστές
Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
Αφήγηση: Αργυρώ Θεοδωράκη, Στέλιος Μοίρας
Sound design: Δάφνη Γερογιάννη
Ηχοληψία: Δημήτρης Ντάφης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ