Κοσμος

Criminal minds - Μιμή Φιλιππίδη | Μαρκ Τσάπμαν

Criminal minds: H συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Μαρκ Τσάπμαν (επ.4)

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη νέα σειρά Podcast Criminal Minds, η συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά τα εγκλήματα και τις τραγικές ιστορίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο τέταρτο επεισόδιο θα ακούσετε την ιστορία του Μαρκ Τσάπμαν.

Ο Μαρκ Τσάπμαν είχε υπάρξει ένας από τους εκατομμύρια θαυμαστές των Beatles, και ιδιαίτερα του Τζον Λένον, από τα μοναχικά χρόνια της εφηβείας του στη Τζόρτζια, όπου γεννήθηκε. Ωστόσο, μια από τις δηλώσεις του Τζον Λένον το 1966, ότι «οι Beatles ήταν πιο δημοφιλείς από τον Χριστό», έλεγε ότι τον είχε προσβάλει. Η συγκεκριμένη φράση ειπώθηκε στη διάρκεια μιας συνέντευξης και εξόργισε πολλούς θρησκευόμενους στον Νότο των ΗΠΑ, στη «Ζώνη της Βίβλου», που τη θεώρησαν βλασφημία. Αλλά ήταν απλώς μια διαπίστωση του Λένον χωρίς κριτική διάθεση, ότι δηλαδή ο κόσμος έδινε μεγαλύτερη προσοχή στα λόγια των Beatles από ό,τι στα λόγια του Κυρίου.

Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 1980, γύρω στις 22.45 που ο Λένον επέστρεφε στο σπίτι του με τη Γιόκο Όνο μετά τις ώρες ηχογράφησης του νέου του δίσκου στο στούντιο, ο Μαρκ Τσάπμαν βρισκόταν στην είσοδο του κτιρίου. Όταν ο Λένον τον προσπέρασε, ο Τσάπμαν σήκωσε το 38άρι περίστροφό του και του έριξε πισώπλατα πέντε σφαίρες. Οι τέσσερις τον τραυμάτισαν θανάσιμα κάτω από τον αριστερό ώμο και μια διαπέρασε την αορτή. Όλες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία. Η αστυνομία κλήθηκε αμέσως και βρήκε τον 25χρονο Μαρκ Τσάπμαν στον τόπο του συμβάντος, να περιμένει ακίνητος με τα χέρια ψηλά. Παρότι ο Τζον Λένον μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Ρούζβελτ, ήταν αδύνατο να σωθεί λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος. Λίγο μετά τις 23.00 οι γιατροί ανακοίνωσαν τον θάνατό του.

Ο Τσάπμαν κρατήθηκε σε αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, ώσπου να του απαγγελθούν κατηγορίες. Ο δικαστικός ψυχίατρος που κλήθηκε να τον εξετάσει διαπίστωσε ότι ο Τσάπμαν είχε επίγνωση των συνεπειών των πράξεών του. Για τον εισαγγελέα ο Τσάπμαν ήταν ένας μεγαλομανής νάρκισσος που, μην έχοντας πετύχει τίποτα στη ζωή του, ήθελε να αποκτήσει φήμη αφαιρώντας τη ζωή ενός σημαντικού ανθρώπου.

Ο Τσάπμαν βρισκόταν σε παραλήρημα όταν διέπραξε το έγκλημα και οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπισή του ισχυρίστηκαν ότι έπασχε από ψύχωση. Ο ίδιος όμως είπε στον δικηγόρο του ότι θα δήλωνε ένοχος, καθώς «η απόφασή του ήταν θέλημα Θεού» και πως «κακά πνεύματα» τον έσπρωξαν να δολοφονήσει τον Λένον, ενώ το 2004 ομολόγησε επίσης πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος.

Μαρκ Τσάπμαν
Μαρκ Τσάπμαν © EPA/NYCPD

Λουλούδια και κεριά για τον Τζον Λένον στο Strawberry Fields memorial στο Central Park
Λουλούδια και κεριά για τον Τζον Λένον στο Strawberry Fields memorial στο Central Park © EPA/ALBA VIGARAY


Συντελεστές
Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
Αφήγηση: Αργυρώ Θεοδωράκη, Στέλιος Μοίρας
Sound design: Δάφνη Γερογιάννη
Ηχοληψία: Δημήτρης Ντάφης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ