TV & Media

Πουλήθηκε ο ιστότοπος Axios έναντι 525 εκατομμυρίων δολαρίων

Από τους δημιουργούς του politico.com

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έναντι 525 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε το ειδησεογραφικό site axios.com - Οι ιδρυτές του είχαν δημιουργήσει και το politico.com

Το axios.com πουλήθηκε από τους 3 ιδρυτές του στον βασικό μέτοχό του, Cox Enterprises, έναντι 525 εκατ. δολ. Το ειδησεογραφικό site, με έμφαση σε πολιτική, τεχνολογία και business ιδρύθηκε το 2016 από τους ίδιους δημοσιογράφους που είχαν δημιουργήσει το politico.com.

Η συμφωνία είναι δομημένη έτσι ώστε οι τρεις ιδρυτές της εταιρείας — Jim VandeHei, διευθύνων σύμβουλος, Roy Schwartz, πρόεδρος, και Mike Allen, δημοσιογράφος — έχουν οικονομικά κίνητρα για να παραμείνουν στην εταιρεία.

Καθένας από αυτούς θα είναι μέτοχος μειοψηφίας και θα συνεχίσει να λαμβάνει καθημερινές αποφάσεις για τα newsroom και τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Ο Alex Taylor, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Cox Enterprises, θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Axios.

Το Axios έγινε πολύ δημοφιλές μεταξύ των μέσων ενημέρωσης, λίγο μετά την ίδρυσή του το 2017, με τους αναγνώστες να “καταβροχθίζουν” ιστορίες για τον Πρόεδρο, Ντόλαντ Τραμπ, και την κυβέρνησή του. Ο Τζόναθαν Σουάν, εθνικός πολιτικός ανταποκριτής του Axios, κέρδισε την προσοχή για τις συζητήσεις του στην κάμερα με τον Τραμπ και τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και τα ενημερωτικά δελτία δημοσιογράφων όπως ο Νταν Πρίμακ και η Σάρα Φίσερ τράβηξαν την προσοχή του επιχειρηματικού κόσμου.

Η συμφωνία δημιουργεί, όπως λένε πολλοί, ελπίδες για τον τομέα των ψηφιακών εκδόσεων, ο οποίος ήταν γεμάτος δυσκολίες για τους επενδυτές και τους φορείς εκμετάλλευσης την τελευταία δεκαετία. Ορισμένοι από τους ανταγωνιστές της Axios δυσκολεύτηκαν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο, να πουλήσουν ή να αντλήσουν χρηματοδότηση σε ευνοϊκές αποτιμήσεις, καθώς οι επενδυτές έχουν χαλαρώσει στην ψηφιακή διαφήμιση, μια αγορά που κυριαρχείται από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Meta και η Amazon.

Η συμφωνία για την απόκτηση της Axios αναδεικνύει την Cox Enterprises, μια οικογενειακή ιδιωτική εταιρεία με έδρα την Ατλάντα που παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τις καλωδιακές και ευρυζωνικές επιχειρήσεις της. Η εταιρεία εντοπίζει τις αρχές της στο 1898, όταν ο James Middleton Cox αγόρασε αυτό που σήμερα ονομάζεται The Dayton Daily News για 26.000 δολάρια. Το 1939, ο κ. Κοξ αγόρασε την εφημερίδα που θα γινόταν τελικά The Atlanta Journal-Constitution και η εταιρεία εξακολουθεί να κατέχει και τις δύο εκδόσεις.