Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Καταγγέλλει «διαφθορά» και «λεηλασία των δανειοληπτών»

Επίθεση για ΑΑΔΕ, funds και Κασιδιάρη

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τσίπρας για ΑΑΔΕ: «Ο Μητσοτάκης ανανέωσε τη θητεία Πιτσιλή» – Τι καταγγέλλει για την υπόθεση «Χωριάτικο»

Με βαρείς χαρακτηρισμούς, καταγγελίες για διαφθορά και ευθείες προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη επέλεξε να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.), μιλώντας στο BEST TV κατά την περιοδεία του στην Καλαμάτα, περιέγραψε μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τον ίδιο, επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της για υποθέσεις διαφθοράς, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα και εργαλειοποιεί την παρουσία της ακροδεξιάς.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε σε γενικές πολιτικές επικρίσεις. Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αρχιερέα της διαφθοράς», συνέδεσε την κυβέρνηση με την αδράνεια της ΑΑΔΕ απέναντι σε καταγγελίες για φοροδιαφυγή, επανέφερε τη συζήτηση για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων σε funds και υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία παίζει πολιτικό παιχνίδι με τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη.

Πρόκειται για ισχυρισμούς και πολιτικές εκτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της συνέντευξής του.

«Η βάρκα βουλιάζει και ο Μητσοτάκης πετάει τη σαβούρα»

Αφορμή για την πρώτη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε η συζήτηση για τις υποθέσεις διαφθοράς και τον τρόπο με τον οποίο τις διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Όταν ο δημοσιογράφος παρατήρησε ότι συγκεκριμένες υποθέσεις οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, ο πρώην πρωθυπουργός αντέδρασε, θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν είχαν κινηθεί νωρίτερα οι σχετικές διαδικασίες.

«Αλήθεια; Επτά χρόνια τώρα αυτές οι υποθέσεις γιατί δεν αναδεικνύονται; Γιατί δεν κινούνταν;», αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια επέλεξε έναν ιδιαίτερα βαρύ χαρακτηρισμό για τον πρωθυπουργό. «Αυτή τη στιγμή που η χώρα βουλιάζει στη διαφθορά με αρχιερέα της διαφθοράς τον πρωθυπουργό της χώρας, τον κύριο Μητσοτάκη, διότι ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», υποστήριξε.

Ο Τσίπρας συνέχισε χρησιμοποιώντας μια ναυτική μεταφορά, την οποία συνδύασε με ένα λογοπαίγνιο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Την ώρα που βουλιάζει η βάρκα από τη διαφθορά, ο κύριος Μητσοτάκης πετάει τη σαβούρα, πετάει το έρμα για να σωθεί. Όμως το κάνει τόσο άτσαλα που γίνεται ακόμα πιο εμφανές πόσο ανερμάτιστος είναι και ο ίδιος αλλά και η κυβέρνησή του».

Οι καταγγελίες για την ΑΑΔΕ και τον Γιώργο Πιτσιλή

Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. έστρεψε στη συνέχεια την κριτική του στον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, και στην ευθύνη που, κατά την άποψή του, φέρει η κυβέρνηση για τη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής.

Όπως υποστήριξε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Πιτσιλή για τρίτη συνεχόμενη φορά, παρότι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, το νομοθετικό πλαίσιο προέβλεπε δύο θητείες.

«Άρα λοιπόν δεν έχει ευθύνες και η κυβέρνηση για την αδράνεια της ηγεσίας της ΑΑΔΕ σε καταγγελίες που ήταν εν γνώσει τους για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή αυτών των επιχειρήσεων;», διερωτήθηκε.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην υπόθεση της εταιρείας «Χωριάτικο», επικαλούμενος δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία 25 στελέχη της ΑΑΔΕ φέρονται να χρηματίζονταν από την επιχείρηση.

Υποστήριξε επίσης ότι κατώτερες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είχαν αποστείλει ήδη από τον Ιούνιο του 2025 ενημέρωση και προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της υπόθεσης.

Στην ίδια ενότητα της συνέντευξής του, ο Τσίπρας συνέδεσε την κριτική του για την ΑΑΔΕ με τη μεταφορά σε αυτήν των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Ποια είναι η λογική λοιπόν, μια ανεξάρτητη αρχή η οποία έχει διαλυθεί, όπως έχουν διαλυθεί τα πάντα στη χώρα μας επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ποια είναι η λογική σε αυτή την αρχή που ήταν ανίκανη να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις διαφθοράς, φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής [...] να περάσει και τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκεί;», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. χαρακτήρισε την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ως ενδεχομένως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχει διαχειριστεί η σημερινή κυβέρνηση.

«Εδώ υπάρχουν ερωτήματα πάρα πολύ συγκεκριμένα που ζητάνε απαντήσεις και οι απαντήσεις προφανώς και δε θα δοθούν από τη σημερινή κυβέρνηση και από τον κύριο Μητσοτάκη», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα και στη συνέχεια επιχειρεί να εμφανιστεί ως εκείνη που θα τα επιλύσει.

Funds και κόκκινα δάνεια: Η υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα funds και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να διαφοροποιήσει τη δική του κυβερνητική περίοδο από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Τσίπρας αναγνώρισε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των servicers και των funds θεσπίστηκε επί της δικής του διακυβέρνησης, τον Δεκέμβριο του 2015, αποδίδοντας ωστόσο την εισαγωγή του στις απαιτήσεις της τρόικας.

Ισχυρίστηκε ότι από το 2015 μέχρι την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μεταβιβάστηκε «ούτε ένα ευρώ» δανείων από τις τράπεζες στα funds.

«Να τελειώνει αυτή η πλάκα», είπε χαρακτηριστικά. Κατά την επιχειρηματολογία του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, το οποίο προέβλεπε ότι πριν από κάθε μεταβίβαση δανείου θα έπρεπε να δίνεται στον οφειλέτη η δυνατότητα ρύθμισης.

Αντίθετα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τους συσχετισμούς από τον Δεκέμβριο του 2019, κυρίως μέσα από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

«Έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ξεκινάει Δεκέμβρη του '19 με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, με κυριότερη αυτή του σχεδίου προγράμματος Ηρακλής και δίνει στα funds τη δυνατότητα να λεηλατούν τους δανειολήπτες», ανέφερε.

Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι μέσα σε τρία χρόνια μεταβιβάστηκε στα funds το 97% των δανείων από τις τράπεζες, ενώ τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα απέκτησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, κόκκινα δάνεια στο 20% της αξίας τους, διεκδικώντας στη συνέχεια από τους οφειλέτες το 80% ή το 90%. Οι αριθμοί αυτοί παρουσιάστηκαν από τον Τσίπρα ως μέρος της κριτικής του προς την κυβερνητική πολιτική.

Άρθρο 23 και πλειστηριασμοί: «Για λογαριασμό ποιων δουλεύουν;»

Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. αναφέρθηκε εκτενώς και στην υπόθεση του άρθρου 23, το οποίο αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα «Ηρακλής» προέβλεπε εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που ξεπερνούσαν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κόκκινα δάνεια.

«Εγγυήσεις μόνο για τα funds και τους servicers ξέρει να κάνει αυτή η κυβέρνηση, όχι για τους ανθρώπους οι οποίοι χάνουν τα χωράφια τους, χάνουν το βιος τους, χάνουν το εισόδημά τους», υποστήριξε.

Ο Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και την κυβέρνηση ότι παρουσίασαν το άρθρο 23 ως παρέμβαση διευκόλυνσης των δανειοληπτών, ενώ, σύμφωνα με τη δική του ερμηνεία, η ρύθμιση διευκόλυνε την έναρξη διαδικασιών πλειστηριασμού χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση.

Παράλληλα, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο καλύπτεται το ζήτημα των πλειστηριασμών από τα μέσα ενημέρωσης.

«Θυμάστε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η πλειοψηφία τους, θέματα πλειστηριασμών αναδείκνυαν μέχρι το 2019. Από το 2019 και μετά ξεχάστηκε ότι υπάρχουν πλειστηριασμοί», ανέφερε.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι πλειστηριασμοί διπλασιάστηκαν το 2025 και το 2026, προσθέτοντας ότι μόνο το 2025 πραγματοποιήθηκαν πέντε φορές περισσότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων από όσους είχαν γίνει συνολικά κατά την πενταετία 2015-2019. Προχώρησε επίσης σε αιχμές για τη διαδικασία με την οποία προωθήθηκε το άρθρο 23.

«Μας είπαν ποιος τους υπαγόρευσε να το νομοθετήσουν, να το φέρουν στη Βουλή; Για λογαριασμό ποιανού δουλεύουν; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;», διερωτήθηκε.

Η 92χρονη στη Θεσσαλονίκη και η απόσυρση του άρθρου 23

Ο Τσίπρας συνέδεσε την απόσυρση του άρθρου με τις αντιδράσεις πολιτών και δικηγορικών συλλόγων, αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση μιας 92χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη που κινδύνευσε να χάσει την κατοικία της.

Χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «Ελληνίδα Μαρικάρμεν», ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε την υπόθεση ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κινητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στους πλειστηριασμούς.

Κατά την άποψή του, η κυβέρνηση υποχώρησε εξαιτίας του πολιτικού κόστους και της προοπτικής των επόμενων εκλογών.

«Αν λοιπόν ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση στο άρθρο 23, κυρίως επειδή έρχονται εκλογές και το πολιτικό κόστος είναι κάτι που τους τρομάζει, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι το ίδιο θα συμβεί αν αυτή η κυβέρνηση πάρει το πράσινο φως για μια τρίτη τετραετία;», αναρωτήθηκε.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο θέμα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποτελεί τον «αρχιτέκτονα μιας πολιτικής που τα δίνει όλα σε λίγους και ισχυρούς και τα παίρνει όλα από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Η επίθεση για τον Κασιδιάρη και τους «Σπαρτιάτες»

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης αναφέρθηκε στη συγκέντρωση με ομιλητή τον Ηλία Κασιδιάρη στη Θεσσαλονίκη, εξαπολύοντας νέες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης.

Ο Τσίπρας υποστήριξε ότι η κοινωνική αναλγησία δημιουργεί τις συνθήκες για την ενίσχυση του φασισμού και κατήγγειλε προσπάθειες κανονικοποίησης προσώπων με εγκληματική δράση στον δημόσιο διάλογο.

«Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, διότι πρώτα απ' όλα οι πολιτικές της κοινωνικής αναλγησίας είναι αυτές που επωάζουν το αυγό του φιδιού», ανέφερε.

Στη συνέχεια κατηγόρησε ευθέως τη Νέα Δημοκρατία ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει πολιτικά την παρουσία του Κασιδιάρη.

«Η κυβέρνηση, η οποία θα το πω ευθέως, παίζει ένα παιχνίδι με τον καταδικασμένο εγκληματία Κασιδιάρη», δήλωσε.

Ο Τσίπρας συνέδεσε την κριτική του με τον ρόλο του Κασιδιάρη στην υποστήριξη του κόμματος «Σπαρτιάτες» και με τη στάση βουλευτών του κόμματος απέναντι σε κυβερνητικά νομοσχέδια.

Όπως υποστήριξε, μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Σπαρτιατών» είχε στηρίξει βασικές νομοθετικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. «Ψηφίσανε τον προϋπολογισμό, ψηφίσανε το 13ωρο στις εργασιακές σχέσεις, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, συνεταίροι τους ήτανε», ανέφερε.

Με αυτή την επιχειρηματολογία, επιχείρησε να συνδέσει την κοινοβουλευτική συμπεριφορά συγκεκριμένων βουλευτών με την κατηγορία του περί πολιτικής αξιοποίησης της ακροδεξιάς από την κυβέρνηση.

Οι αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης και τις δημοσκοπήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός επέκτεινε την κριτική του και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η παρουσία πολιτικών σχηματισμών που συνδέονται με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Κατά την άποψή του, ένα κόμμα με τον Κασιδιάρη στην ηγετική του ομάδα δεν δικαιούται, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου όπως ο ίδιος το περιέγραψε, να συμμετάσχει στις εκλογές.

Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι τέτοιοι σχηματισμοί εμφανίζονται στον δημόσιο διάλογο ως κανονικές πολιτικές επιλογές.

Ο Τσίπρας καταλόγισε ευθύνες τόσο στα μέσα ενημέρωσης για την προβολή τους όσο και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων για την καταγραφή της εκλογικής τους επιρροής.

«Αυτό παραπλανεί την κοινή γνώμη όταν καταγράφεται ένα κόμμα το οποίο δεν δικαιούται να υπάρχει και καταγράφεται με ένα ποσοστό έναντι όλων των υπολοίπων», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπερβολική προβολή τέτοιων πολιτικών σχηματισμών μπορεί να συμβάλει στην κανονικοποίησή τους και στην εργαλειοποίηση της παρουσίας τους.

Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. ζήτησε από τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, συνδέοντας την τοποθέτησή του με την ιστορική μνήμη της ναζιστικής Κατοχής.

«Οι πατριώτες ήταν αυτοί οι οποίοι στέκονταν απέναντι στους ναζί στον τοίχο της Καισαριανής και έδιναν τη ζωή τους για την πατρίδα, όχι αυτοί που ήταν με τις κουκούλες και κατέδιδαν τους συμπατριώτες τους», ανέφερε.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα ζήτημα ακροδεξιάς πολιτικής εκπροσώπησης, αλλά για την επανεμφάνιση του φασισμού.

«Ο φασισμός λοιπόν πρέπει να ξαναμπεί βαθιά μέσα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», δήλωσε.

Ο Τσίπρας απέδωσε ιδιαίτερο ρόλο στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, υποστηρίζοντας ότι οφείλει να αποτελέσει «δημοκρατικό ανάχωμα στην αναβίωση του ναζισμού και του φασισμού στον τόπο μας».

Η συνέντευξη στην Καλαμάτα περιλάμβανε έτσι μια ευρεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, από τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών μέχρι τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς και την ακροδεξιά. Με τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέγει υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και να αποδίδει προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό, οι αριθμοί, οι καταγγελίες και οι πολιτικές ερμηνείες που παρουσίασε παραμένουν οι δικοί του ισχυρισμοί, για τους οποίους δεν παρατίθεται ανεξάρτητη τεκμηρίωση στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.