- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σταθάκης: «Έχουμε συμφωνία, πληρώνουμε τη δόση»
Συνέντευξη με στοιχεία ρεαλισμού
«Υπάρχει συμφωνία. Θα κλείσει σε λίγες μέρες και θ΄ ακολουθήσει Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης… Δε νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρώσουμε κανονικά τη δόση του Ιουνίου», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».
Άλλα σημεία της συνέντευξης, που δε στερείτα στοιχείων ρεαλισμού:
• Αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης: «Εξαρτάται από το σύνολο το οποίο αποτελείται από τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προβολές ανάπτυξης των επόμενων τριών-τεσσάρων ετών, το πλαίσιο δεν είναι ακόμη σαφές. Η συμφωνία, όμως, στην οποία στοχεύουμε αποκλείει την ανάγκη ενός νέου σχεδίου διάσωσης»
• «Η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα λήγει το Μάρτιο του 2016. Δεν υπάρχει λόγος να προβλεφθεί μια επιμήκυνσή της»
• «Θέλουμε να αποφύγουμε άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, θέλουμε να δοθεί νέα ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλισθεί, συγχρόνως, η φορολογική βιωσιμότητα»
• «Φέρνουμε ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις. Τα θέματα-κλειδιά είναι η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και η μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για το 2015 ζητάμε το 1%, το οποίο να αυξηθεί βαθμιαία στο 3% μέχρι το 2018. Αναθεώρηση των κανόνων της αγοράς της εργασίας, της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα για το ιδιωτικό χρέος»
• Για τα «κόκκινα δάνεια»: η κυβέρνηση «εργάζεται πάνω στο θέμα αυτό, διατηρώντας ως στόχο τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος»
• «Το δάνειο του ΔΝΤ ανέρχεται συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους τόκους πρέπει να επιστρέψουμε 20. Θα σεβαστούμε όλες τις δεσμεύσεις που κληρονομήσαμε. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τομείς παρέμβασης, όπως η αποπληρωμή των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τα οποία μπορεί να επιμηκυνθούν τα περιθώρια λήξης ή να αναθεωρηθούν τα επιτόκια. Δεν αποκλείεται η δυνατότητα πληρωμής μετά το 2022»
• Για τη διαπραγμάτευση: «Στην αρχή είχαμε δυσκολίες οι οποίες έχουν ξεπερασθεί. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις»
• Οι κύριοι τομείς όπου πρέπει να βασιστεί η οικονομική ανάκαμψη είναι «η ακτοπλοΐα, ο τουρισμός, η γνώση. Πρέπει να ενισχύσουμε τη γεωργία και τον τομέα των βιοτεχνών, και να γίνουν επενδύσεις για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό»
• Κύρια εμπόδια στην εξέλιξη είναι «η συνέργεια κράτους και ιδιωτικών συμφερόντων, η αναποτελεσματική κρατική μηχανή, το καταπιεστικό φορολογικό σύστημα»
• «Δε μ΄ αρέσουν οι χαρακτηρισμοί, αλλά η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα θέλουμε να το προσπαθήσουμε».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας
«Εγκαινιάζεται σήμερα ο Ε65 - Προχωρούν τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Στο επίκεντρο πληθωρισμός και γεωπολιτική αβεβαιότητα
Το μήνυμά του στους μαθητές μετά την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων
Πιάστηκα στην τσιμπίδα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Έδωσε συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Το σχόλιό του για τις διαμαρτυρίες σε επισκέψεις του
Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά ύψους 4,2 δισ. ευρώ
Οι κάμερες θα λειτουργούν σε 24ώρη βάση
«Επιτακτική ανάγκη να ενταθεί η μάχη των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στη Δεξιά και τις πολιτικές της»
Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι
Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να μην πληρώσετε επιπλέον φόρο έως 50%
«8 χρόνια δεν έχει προκύψει τίποτα σε βάρος του» σημειώνει ο υπουργός Υγείας
«Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τις δημοσκοπήσεις»
Η συγγνώμη στον 87χρονο από τον Άδωνι Γεωργιάδη
«Σήμερα μπορούμε να πούμε, με δικαιολογημένη υπερηφάνεια, ότι η θέση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική» είπε ο πρωθυπουργός
Ο υπουργός Άμυνας βρέθηκε στην «καρδιά» της αεροπυρόσβεσης
Υπογράμμισε δε ότι «αυτή ακριβώς η πολιτική είναι δείγμα λαϊκισμού»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.