Σταθάκης: «Έχουμε συμφωνία, πληρώνουμε τη δόση»
Συνέντευξη με στοιχεία ρεαλισμού
«Υπάρχει συμφωνία. Θα κλείσει σε λίγες μέρες και θ΄ ακολουθήσει Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης… Δε νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρώσουμε κανονικά τη δόση του Ιουνίου», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».
Άλλα σημεία της συνέντευξης, που δε στερείτα στοιχείων ρεαλισμού:
• Αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης: «Εξαρτάται από το σύνολο το οποίο αποτελείται από τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προβολές ανάπτυξης των επόμενων τριών-τεσσάρων ετών, το πλαίσιο δεν είναι ακόμη σαφές. Η συμφωνία, όμως, στην οποία στοχεύουμε αποκλείει την ανάγκη ενός νέου σχεδίου διάσωσης»
• «Η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα λήγει το Μάρτιο του 2016. Δεν υπάρχει λόγος να προβλεφθεί μια επιμήκυνσή της»
• «Θέλουμε να αποφύγουμε άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, θέλουμε να δοθεί νέα ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλισθεί, συγχρόνως, η φορολογική βιωσιμότητα»
• «Φέρνουμε ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις. Τα θέματα-κλειδιά είναι η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και η μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για το 2015 ζητάμε το 1%, το οποίο να αυξηθεί βαθμιαία στο 3% μέχρι το 2018. Αναθεώρηση των κανόνων της αγοράς της εργασίας, της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα για το ιδιωτικό χρέος»
• Για τα «κόκκινα δάνεια»: η κυβέρνηση «εργάζεται πάνω στο θέμα αυτό, διατηρώντας ως στόχο τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος»
• «Το δάνειο του ΔΝΤ ανέρχεται συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους τόκους πρέπει να επιστρέψουμε 20. Θα σεβαστούμε όλες τις δεσμεύσεις που κληρονομήσαμε. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τομείς παρέμβασης, όπως η αποπληρωμή των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τα οποία μπορεί να επιμηκυνθούν τα περιθώρια λήξης ή να αναθεωρηθούν τα επιτόκια. Δεν αποκλείεται η δυνατότητα πληρωμής μετά το 2022»
• Για τη διαπραγμάτευση: «Στην αρχή είχαμε δυσκολίες οι οποίες έχουν ξεπερασθεί. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις»
• Οι κύριοι τομείς όπου πρέπει να βασιστεί η οικονομική ανάκαμψη είναι «η ακτοπλοΐα, ο τουρισμός, η γνώση. Πρέπει να ενισχύσουμε τη γεωργία και τον τομέα των βιοτεχνών, και να γίνουν επενδύσεις για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό»
• Κύρια εμπόδια στην εξέλιξη είναι «η συνέργεια κράτους και ιδιωτικών συμφερόντων, η αναποτελεσματική κρατική μηχανή, το καταπιεστικό φορολογικό σύστημα»
• «Δε μ΄ αρέσουν οι χαρακτηρισμοί, αλλά η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα θέλουμε να το προσπαθήσουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.