Πολιτικη & Οικονομια

Η επανίδρυση της επανίδρυσης

Ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης άναψε φωτιές στο εσωτερικό της ΝΔ

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 262
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics_0.jpeg

Η σημασία της πρότασης του Γ. Μανώλη για την επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας με κάποιας μορφής συνεργασία ή ενσωμάτωση του ΛΑΟΣ

Ο «αρχιτέκτονας» της επανίδρυσης του κράτους –βασικής προγραμματικής διακήρυξης της ΝΔ όταν ήταν προ των θυρών της εξουσίας προ πενταετίας– ήταν ο τότε γραμματέαςπολιτικού σχεδιασμού του κόμματος Γιώργος Σουφλιάς. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο εμπνευστής μιας άλλης επανίδρυσης είναι ένας βουλευτής της ΝΔ, ο Γιάννης Μανώλης, που διαισθάνεται ότι στις προσεχείς εκλογές θα είναι εκτός λίστας της ΝΔ ή, στην καλύτερη περίπτωση, εκτός Βουλής...

Αυτή τη φορά, βεβαίως, η επανίδρυση δεν αφορά το κράτος. Στον τομέα αυτό η κυβέρνηση πήρε επιεικώς κάτω από τη βάση. Ένα κράτος που ξαφνικά, την επομένη μιας εκλογικής ήττας, αποφασίζει τις «σκούπες» στο κέντρο της Αθήνας κατά των μεταναστών, χωρίς καν να γνωρίζει πόσοι είναι τελικά οι νόμιμοι και μη αλλοδαποί στη χώρα μας. Ή που δηλώνει ότι επειδή έβρεχε μέχρι προχτές δεν χάθηκε ο κόσμος –εν προκειμένω η Ριτσώνα– αν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα τα μισθώσουμε λίγο αργότερα, μήπως και εξοικονομήσουμε κανένα ευρώ. Κι αυτά, δύο χρόνια μετά τον αφανισμό της Ηλείας.

Ο κ. Μανώλης άναψε φωτιές, αλλά αυτή τη φορά στο εσωτερικό της ΝΔ, που θα δοκιμάζεται κατά πώς φαίνεται επί μακρόν από τις συνέπειες της αποτυχίας της επανίδρυσης του κράτους. Πρότεινε την επανίδρυση του κόμματος, με την κάποιας μορφής συνεργασία ή ενσωμάτωση του ΛΑΟΣ, που με αυτό το 7% που κέρδισε στις τελευταίες ευρωεκλογές προβάλλει πλέον ως σημείο αναφοράς για ό,τι γίνεται στη ΝΔ. Στην πραγματικότητα, ούτε ο Γ. Καρατζαφέρης μπορούσε να φανταστεί σε πόσο δύσκολη θέση θα έφερνε το κυβερνών κόμμα με τη θεωρία ότι ΝΔ και ΛΑΟΣ συγκατοικούν στην ίδια πολυκατοικία ή στο διπλανό οικόπεδο. Μόνο ο... Θανάσης Βέγγος θα τα είχε θαλασσώσει ως θυρωρός στην επική ταινία του, κάπου στα μέσα του ’60.

Κι άλλοι φαίνεται να φλερτάρουν με ένα πολιτικό προξενιό που μέχρι χτες φάνταζε αδύνατο. Η βουλευτής του κόμματος κ. Κατερίνα Παπακώστα ζήτησε να μην αποκαλείται το ΛΑΟΣ κόμμα των άκρων. Εκτός από το νομάρχη Θεσσαλονίκης Πανίκα Ψωμιάδη και άλλοι βουλευτές της πόλης δεν κακοβλέπουν την «κουμπαριά» με τον Γ. Καρατζαφέρη και προεκλογικά είχαν σιγήσει κατά του ΛΑΟΣ.

Η επανίδρυση μέσω... ΛΑΟΣ έχει βεβαίως και σφοδρούς πολέμιους μέσα στη ΝΔ. Η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ότι δεν υφίσταται θέμα συνεργασίας με τα άκρα, ότι το ΛΑΟΣ θα έχει την τύχη της ΠΟΛΑΝ ή του ΔΗΚΚΙ και ότι αν υπάρξει προσέγγιση με τον Γ. Καρατζαφέρη τότε η προσέγγιση με το μεσαίο χώρο θα ακυρωθεί. Ανάλογες απόψεις διατυπώνουν η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μ. Γιαννάκου, ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος και πολλοί άλλοι. Κι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να βλέπει τον Γ. Καρατζαφέρη ούτε ζωγραφιστό. Άλλοι, όπως ο υπουργός Άμυνας Βαγγ. Μεϊμαράκης, πατούν προς το παρόν και στις δύο βάρκες.

Αυτά από ένα κόμμα που δηλώνει αποφασισμένο να κυβερνήσει με πυγμή, όπως δεν έκανε την προηγούμενη πενταετία... Η πικρή μικρή ιστορία με το ΛΑΟΣ, όπως άρχισε, είναι μέτρο της ιδεολογικής ανυπαρξίας και της πολιτικής ανεπάρκειας του κυβερνώντος κόμματος να αναλύσει τι συμβαίνει δεξιά και αριστερά του. Είναι δείγμα του τι μπορεί να πάθει ανά πάσα στιγμή όταν κάποιος κ. Μανώλης εκ των βουλευτών της ΝΔ αποφασίσει να... μετακομίσει στο δίπλα μαγαζί, κάνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία φύλλο και φτερό. Η αλήθεια είναι ότι ο Γ. Σουφλιάς έγινε από γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ακλόνητος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και υπερυπουργός στην οικονομία. Αλλά η ΝΔ «επανιδρύεται» από το κακό στο χειρότερο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ