Πολιτικη & Οικονομια

Ένα παραμύθι θα σας πω

Οι πολιτικοί μας επενδύουν στην επικοινωνία σε βάρος της ουσίας

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
97898-196119.jpg

Το νέο πολιτικό παραμύθι πίσω από το οποίο προσπαθεί να καλυφθεί η κυβέρνηση είναι η λεγόμενη συνολική πολιτική διαπραγμάτευση. Υποτίθεται ότι με μία κίνηση τακτικής ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα αποσπάσει την έγκριση της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Μέρκελ και άλλων ισχυρών εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των θεσμών και έτσι θα φτάσουμε σε μία συμφωνία-πακέτο. Αυτή η συμφωνία θα καλύπτει τόσο την τετράμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος όσο και το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016.

H σκληρή πραγματικότητα

Ο νέος πολιτικός μύθος δεν καταργεί τη σκληρή πραγματικότητα. Η κοινή γνώμη έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις ελλείψεις στη διαπραγματευτική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, γι’ αυτό οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν εντυπωσιακή μεταστροφή. Πριν δύο μήνες το 75% των ερωτηθέντων δήλωναν ικανοποιημένοι με τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, ενώ σήμερα το ποσοστό έχει περιοριστεί στο 35%, με το 41% να εκφράζει αντιρρήσεις για την κυβερνητική μεθοδολογία.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεννοηθεί με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του ισχύοντος προγράμματος. Εάν τα καταφέρει θα αποδεσμευτούν οι δόσεις των δανείων που έχουν ήδη εγκριθεί και θα αρχίσει μια πιο δύσκολη και απαιτητική διαπραγμάτευση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2015 και του 2016. Η εξασφάλιση πρόσθετων χρημάτων και εγγυήσεων για το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο προϋποθέτει την έγκριση των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωζώνης, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας.

Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους το Μαξίμου συρρικνώνει όλα τα παραπάνω σε μια πολιτική συμφωνία που θα προκύψει μέσα από μία έξυπνη κίνησης τακτικής του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα.

Στην πραγματικότητα, το καλό πολιτικό κλίμα, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοβουλίες και τη συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, απλά διευκολύνει την οικονομική διαπραγμάτευση που γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες και στη βάση αυστηρών υπολογισμών.

Μεγάλη ζημιά

Η έμφαση στην επικοινωνία και στην προπαγάνδα προκαλεί τεράστια ζημιά στα καλώς εννοούμενα συμφέροντά μας. Η κυβέρνηση αποφεύγει την παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων που ανταλλάσσει με τους εταίρους και πιστωτές και η κοινή γνώμη δεν πληροφορείται τις εξελίξεις, ούτε προετοιμάζεται για την όποια συμφωνία. Ένας από τους λόγους για τους οποίους απέτυχε η εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μείνουμε μόνοι εγκλωβισμένοι στο ελληνικό μνημόνιο, είναι ότι δεν υπήρξε η λεγόμενη ιδιοκτησία του προγράμματος. Οι κυβερνήσεις δεν παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην κοινή γνώμη, εμφάνισαν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σαν ένα είδος επιβολής από τους εταίρους και προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις πολιτικής ασφαλείας από τα μέτρα που εφάρμοσαν. Την ίδια ακριβώς προσέγγιση ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όπως όλα δείχνουν θα έχουμε παρόμοια αποτελέσματα στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα εγκλωβίζεται, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε επικοινωνιακές κόκκινες γραμμές με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων οδηγεί στο επιδιωκόμενο δημοσιονομικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια και στο τέλος θα υποχρεωθεί να φορέσει ένα «κοστούμι» προσαρμογής που δεν θα είναι στα μέτρα της ελληνικής οικονομίας.

Αμετανόητοι

Οι πολιτικοί μας εμφανίζονται αμετανόητοι και συνεχίζουν την παραγωγή μύθων δίνοντας ολοένα μεγαλύτερη έμφαση στην επικοινωνία και την προπαγάνδα παρά το γεγονός ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης.

Από το «τα λεφτά υπάρχουν» περάσαμε στα Ζάππεια και την πολιτική παράκαμψη των μνημονίων, για να φτάσουμε στη συνέχεια στο «κούρεμα» του χρέους και στην κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της υποτιθέμενης πολιτικής διαπραγμάτευσης ενώ όλα δείχνουν ότι θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ της χρεοκοπίας και των συνεπειών της και ενός εξαιρετικά σκληρού προγράμματος, το οποίο θα επιβληθεί σταδιακά στη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Έφτασε η ώρα να περάσει το πολιτικό σύστημα από τα παραμύθια στην παρουσίαση της πραγματικότητας και την προετοιμασία της κοινής γνώμης για τα δύσκολα αλλά και ενδιαφέροντα που έχουμε μπροστά μας. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι η ελληνική πολιτική μυθολογία συνέβαλε στη μετατροπή μας στη μόνη χώρα που εγκλωβίστηκε στη μνημονιακή πολιτική με δική της ευθύνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ακρίβεια θέλει σοβαρούς καταναλωτές κι όχι πρόθυμους πελάτες
Η ακρίβεια θέλει σοβαρούς καταναλωτές κι όχι πρόθυμους πελάτες

Η άγνοια των τιμών δείχνει αδιαφορία και ειδικά στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές έχουν την εντύπωση ότι τα προϊόντα είναι πιο ακριβά από ό,τι στην πραγματικότητα οι αυξήσεις είναι «περίπατος»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.