- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπαράζ παρεμβάσεων στην ΚΟ της ΝΔ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις διώξεις βουλευτών
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή
Η ΚΟ της ΝΔ συζήτησε ΟΠΕΚΕΠΕ, θεσμούς και ασυμβίβαστο υπουργού - βουλευτή
Με αναφορές στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην προστασία του κοινοβουλευτικού έργου, αλλά και στο ζήτημα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή, πραγματοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας υποστήριξε ότι η υπόθεση ανέδειξε την ανάγκη να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του βουλευτή και τα όρια της παρέμβασής του για την εξυπηρέτηση πολιτών. Όπως είπε, θα πρέπει να διασφαλιστεί θεσμικά ότι η επικοινωνία ενός βουλευτή με τη διοίκηση δεν μπορεί να ποινικοποιείται, ενώ υπογράμμισε ότι από το 2019 το βιοτικό επίπεδο των πολιτών έχει βελτιωθεί.
Ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι η διεθνής συνεργασία πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό στις συνταγματικές διαδικασίες και στον θεσμικό ρόλο των εκλεγμένων βουλευτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν αρκετοί βουλευτές που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για ανάγκη πολιτικής και ηθικής στήριξης των συναδέλφων των οποίων οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και συνεργάτες και παραγωγοί που ελέγχθηκαν απαλλάχθηκαν, παρά το γεγονός ότι -όπως ανέφερε- είχαν προηγουμένως διασυρθεί δημόσια.
Ο Χρήστος Μπουκώρος άσκησε κριτική στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, υποστηρίζοντας ότι δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία πριν ενημερωθούν οι ελεγχόμενοι, ενώ επανέλαβε ότι θα ζητήσει να δικαστεί από τον φυσικό δικαστή.
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτες διώξεις» σε βάρος βουλευτών, ασκώντας παράλληλα κριτική τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην εισαγγελική αρχή, κάνοντας λόγο για σοβαρό θεσμικό ζήτημα.
Η Κατερίνα Παπακώστα περιέγραψε μια περίοδο «121 ημερών ταπείνωσης και εξευτελισμού», σημειώνοντας ότι το τεκμήριο αθωότητας δεν έγινε σεβαστό. Υποστήριξε ότι η δικογραφία περιέχει σοβαρές ελλείψεις και λάθη, ενώ τόνισε πως, εάν είχε διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα, θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική της έδρα.
Ο Λάκης Βασιλειάδης υποστήριξε ότι, παρά τις αρχικές εντυπώσεις, η αλήθεια τελικά επικρατεί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και οι υπόλοιποι βουλευτές των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν θα δικαιωθούν. Παράλληλα, έκανε λόγο για προσπάθειες πολιτικής στοχοποίησης μέσω καταγγελιών και παραπληροφόρησης.
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή, με τον Γιώργο Βλάχο να δηλώνει την αντίθεσή του στην καθιέρωσή του. Απαντώντας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν φαίνεται να υποστηρίζει την πρόταση, σημειώνοντας πως, εφόσον διαπιστωθεί ότι η σχετική διάταξη δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη στήριξη, θα εξεταστεί ακόμη και η πλήρης απόσυρσή της.
Από την πλευρά του, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε σημαντική την επιλογή του πρωθυπουργού να επιτρέψει στους βουλευτές να εκφραστούν κατά συνείδηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ελευθερία αποτελεί στοιχείο που διαφοροποιεί τη Νέα Δημοκρατία από την αντιπολίτευση. Παράλληλα, επέκρινε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στην καχυποψία και στην προσωποποιημένη πολιτική αντιπαράθεση αντί για θεσμικό διάλογο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διευκρινίσεις από την Αρχή με αφορμή δημοσιεύματα για ελέγχους σε μικροποσά μεταξύ συγγενών
Οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν την εφαρμογή του, δεν χάνεται το έτος
Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη 6 επικουρικών εργαζομένων
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος ζητά από την Πολιτεία να λάβει μέτρα
Σφιχτοχέρηδες οι τουρίστες - Τα στοιχεία που προβληματίζουν
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Μαρία Σάκκαρη θα παντρευτούν το 2027
«Είμαστε εδώ για την Αριστερά και τους ανθρώπους»
Η λίστα με τις πληρωμές των δικαιούχων
Οι αντιρρήσεις ενοικιαστών που δέχονται ήδη πιέσεις από ιδιοκτήτες για πληρωμή «μισό-μισό»
Τελευταίο παράδειγμα αυτό της πλατείας Συντάγματος
Γνωστικές προκαταλήψεις και τα παράλληλα σύμπαντα
Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής ανά ταμείο
Με αφορμή την αυριανή συμπλήρωση 22 ετών από την έναρξη των Ολυμπιακών του 2004
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ συζήτησαν τον 6ο γύρο στρατηγικού διαλόγου και τις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις
Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση και ορίστηκε ήδη Ανάδοχος Αποκατάστασης
Αφορά αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ 25-54 ετών με 12μηνη σύμβαση και μισθό έως 1.250 ευρώ
Οκτάμηνες συμβάσεις για την άμεση εκτίμηση ζημιών από φυσικές καταστροφές
Στο επίκεντρο μεσαία τάξη, οικογένειες και νέοι - Τι δήλωσε για το Ταμείο Ανάκαμψης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.