- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Διυλιστήρια: Αποκλιμάκωση τιμών με αστερίσκους μετά τη συμφωνία Ιράν και ΗΠΑ
Νέες μειώσεις στην αντλία αναμένονται τις επόμενες ημέρες
Σημαντική πτώση στις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα φέρνει η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν, αρκεί να τηρηθεί, αναφέρουν παράγοντες των διυλιστηρίων
Η υλοποίηση της συμφωνίας ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών και των τιμών λιανικής στην αντλία, εκτιμούν παράγοντες των διυλιστηρίων για τα καύσιμα στην Ελλάδα.
Με την προϋπόθεση, όπως σημειώνουν, ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα στο διάστημα μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας (σ.σ. ήδη πάντως οι νέες συνομιλίες στην Ελβετία αναβλήθηκαν επ’ αόριστον).
Την Πέμπτη 18/6, η τιμή διυλιστηρίου για τη βενζίνη στην Ελλάδα υποχώρησε στο 1,412 ευρώ ανά λίτρο και για το diesel κίνησης στο 1,135 ευρώ/λίτρο. Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με βάση την πορεία των διεθνών τιμών που αποτελούν τη βάση υπολογισμού, αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση.
Σημειώνεται ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει στο 1,981 ευρώ/λίτρο και του diesel κίνησης στο 1,717 ευρώ ανά λίτρο.
Μεταξύ 80 και 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
Για το αργό πετρέλαιο, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα θεωρείται εύλογο το επόμενο χρονικό διάστημα να κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι ίδιες πηγές από τα ελληνικά διυλιστήρια σημειώνουν ακόμη ότι οι επιπτώσεις στον εφοδιασμό από την κρίση στον Περσικό Κόλπο και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ήταν μεν σημαντικές (τόσο για τις τιμές όσο και για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων) αλλά όχι δραματικές όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες κρίσεις. Οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό είναι:
- Οι ΗΠΑ, από εισαγωγέας τα προηγούμενα χρόνια, έχουν μετατραπεί στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.
- Παρά τον αποκλεισμό, αρκετά φορτία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ, ενώ σημαντικές ποσότητες μεταφέρονταν μέσω αγωγού σε άλλα λιμάνια για μεταφόρτωση σε δεξαμενόπλοια.
- Η αύξηση των τιμών οδήγησε σε μείωση της διεθνούς ζήτησης, περιορίζοντας έτσι τις πιέσεις στην αγορά.
- Η Κίνα είχε προχωρήσει σε εκτεταμένο «στοκάρισμα» αργού πριν από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.
Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο
Διαφορετική είναι η εικόνα για την αγορά φυσικού αερίου όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ευελιξία στη μεταφορά και την αποθήκευση.
Επιπλέον, τα ιρανικά πλήγματα σε υποδομές υγροποίησης (LNG) του Κατάρ, που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, δεν θα αποκατασταθούν άμεσα, την ώρα που οι ανάγκες για πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα είναι υψηλές.
Σημειώνεται ότι στο θέμα του πετρελαίου και την αποκλιμάκωση τιμών στη βενζίνη και στο πετρέλαιο diesel αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου ταξίδεψε για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν σειρά
Τι ισχύει με τα κριτήρια, όλα τα ποσά
Με ή χωρίς επιδοτήσεις μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση και να κάνουμε οικονομία
Η αναφορά στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την Ουκρανία και την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το αίτημα των 249 εκατ. ευρώ και το «όχι» του υπουργείου
«Οι σημερινές δηλώσεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται σε μια διαφορετική κατεύθυνση»
Ανατροπές στη δημοφιλία των αρχηγών
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, θα παρουσιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων
Τι ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Τα ποσά που θα κερδίζουν κάθε μήνα 556 φορολογούμενοι
Τι ισχύει και για τον βιοσυντονισμό
Το τετ α τετ θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 18:30 ώρα Ελλάδος
«Βγάζουμε 50.000 ανθρώπους από αυτή την ομηρία»
Η Ευρώπη έδωσε το «ok», ο επενδυτής έβαζε τα χρήματα αλλά η υπογραφή δεν μπήκε
Τι απάντησε στις δηλώσεις Γεωργιάδη περί «κβαντικής ιατρικής»
Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
Έρευνα σε εννέα χώρες αποκαλύπτει σημαντική απόκλιση τιμών, παρά τον υψηλό ΦΠΑ
Δείτε το βίντεο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.