- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κακλαμάνης για την ελληνική παροικία του Καΐρου: Εσείς κρατάτε αναμμένη τη φλόγα του Ελληνισμού
Περιοδεία του Προέδρου της Βουλής στην Αίγυπτο
Ο Νικήτας Κακλαμάνης έτυχε θερμότατης υποδοχής από τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς του Καΐρου
Στο εμβληματικό Σπετσεροπούλειο Μέγαρο, την έδρα των ελληνικών σχολείων του Καΐρου (Αχιλλοπούλειος και Αμπέτειος Σχολή), ξεναγήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης έτυχε θερμότατης υποδοχής από τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς, ενώ παρακολούθησε μαθητικά δρώμενα με αποσπάσματα από το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη και προβολές βίντεο αφιερωμένα στην ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης και της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου.
Φορτισμένος συναισθηματικά, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απευθύνθηκε στους μαθητές και το προσωπικό των σχολείων, αναγνωρίζοντας ότι η σημερινή του επίσκεψη «ήταν η πιο συγκινητική στιγμή του τριήμερου ταξιδιού του στην Αίγυπτο».
Στη συνέχεια, ο Ν. Κακλαμάνης επεσήμανε τη σπουδαιότητα της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας, σημειώνοντας: «Το ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ενώπιον των παιδιών που εσείς διδάσκετε και που συνεχίζουν να κρατούν ακόμη αναμμένη τη φλόγα ενός κεριού για την Ελλάδα στην Αίγυπτο, για τον Ελληνισμό στην Αίγυπτο, είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Παράλληλα, ο κ. Ν. Κακλαμάνης δεσμεύθηκε για μια ουσιαστική σχέση με την ομογένεια: «Δεν θέλω αυτό το ταξίδι να είναι μια τυπική επίσκεψη ενός προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, που σε τελική ανάλυση είχαμε και υποχρέωση να έρθουμε. Θέλω να γίνει η απαρχή μιας πολύ στενής συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων - και όχι μόνο μέσω του ιδρύματός της, αλλά της Βουλής των Ελλήνων με τον Ελληνισμό στην Αίγυπτο, τόσο σε επίπεδο κοινότητας όσο και κυρίως του σχολείου. Επομένως, εκμεταλλευτείτε αυτό το οποίο σας λέω τώρα. Ενημερώστε μας τι σας χρειάζεται και η Βουλή, στο πλαίσιο του δυνατού, σας υπόσχομαι ότι θα σταθεί πλάι σας».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρόεδρος της Βουλής απένειμε τιμητικά δώρα στους εκπαιδευτικούς και στη διεύθυνση των σχολείων, ενώ ενημερώθηκε για την ιστορική διαδρομή και τις σύγχρονες ανάγκες των εκπαιδευτηρίων.
Κλείνοντας, ο κ. Ν. Κακλαμάνης απηύθυνε έναν ιδιαίτερο χαιρετισμό στη νέα γενιά: «Σας εύχομαι να έχετε υγεία, να αγαπάτε τους δασκάλους σας, να αγαπάτε τους γονείς σας, να αγαπάτε τη δεύτερη πατρίδα σας, την Αίγυπτο, και να μην ξεχνάτε την πρώτη σας πατρίδα που είναι η Ελλάδα. Ζήτω η Αίγυπτος, ζήτω η Ελλάδα!».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, καλωσόρισε τον πρόεδρο της Βουλής, επισημαίνοντας: «Αυτό το σχολείο είχε πάρα πολλά χρόνια να δει επίσκεψη προέδρου Βουλής. Η τελευταία που είχε έρθει ήταν η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Οπότε φαντάζεστε το κενό που υπάρχει και πόσο σημαντική για μας είναι η παρουσία σας σήμερα, τόσο για τα παιδιά όσο και για μας. Αναμφίβολα, η ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μια άλλη διάσταση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για τα νέα τρένα που θα ενισχύσουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι
Αποστολή του Κέντρου είναι η παροχή εκπαίδευσης στη δοκιμή νέων συστημάτων drone και αντι-drone
H πρόεδρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» δεν έχει διαψεύσει την αγορά μέσω πλειστηριασμού
Ένας ενιαίος οδικός χάρτης με 50 παρεμβάσεις για περισσότερα διαθέσιμα και πιο προσιτά σπίτια
Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου
Την Πέμπτη συνάντηση για προϊόντα και ποσοστό μείωσης τιμών που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο
«Μια ακόμα δέσμευσή μας υλοποιείται», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής
«Σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας
Τρεις κύκλοι χρηματοδότησης σε δήμους για την υλοποίηση έργων κατά της λειψυδρίας
«Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απαιτητική από τον λαϊκισμό», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Δεν σημαίνει ότι αυτό που αποδίδει στην ελληνική τηλεόραση θα αποδώσει και στην πολιτική» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η κυβέρνηση δεν μου έχει δώσει απαντήσεις μέχρι σήμερα»
Επιδοτήσεις 50%-70% για επιχειρήσεις - Από 15 Ιουλίου οι αιτήσεις
«Φτάνει πια με αυτή τη διχόνοια και με αυτή τη μιζέρια» σημείωσε
Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας αλλά και άνθρωποι των επιχειρήσεων
«Να αυξήσουμε τους μισθούς αναξιοπρέπειας και ντροπής των εκπαιδευτικών» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός
«Το να συγκρούεται κανείς με την πραγματικότητα δεν είναι καλό» πρόσθεσε η πρώην υπουργός και βουλεύτρια της ΝΔ
Μετά τη διαδικτυακή συνέντευξη συναντήθηκαν ξανά
Ποιος ορίζει τελικά τι συνιστά «εμφυλιοπολεμική ρητορική»;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.