- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βόρεια Μακεδονία: Ο αγωγός Θεσσαλονίκης–Σκοπίων ξεκινά ξανά μετά από 13 χρόνια αδράνειας
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί ο αγωγός Θεσσαλονίκης–Σκοπίων, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων
Μετά από 13 χρόνια αδράνειας επαναλειτουργεί ο αγωγός πετρελαίου και πετρελαιοειδών Θεσσαλονίκης–Σκοπίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Vardax που διαχειρίζεται την υποδομή.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η έναρξη των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων πραγματοποιείται ύστερα από την ολοκλήρωση και επαλήθευση όλων των απαραίτητων τεχνικών, επιχειρησιακών και κανονιστικών προϋποθέσεων. Παράλληλα, η εταιρεία καλεί εξειδικευμένες εμπορικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό να ενημερωθούν για τις σχετικές διαδικασίες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της.
Ο αγωγός, μετά τη ριζική του αναβάθμιση, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 2,5 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ετησίως, όπως ντίζελ, κηροζίνη και βενζίνη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βασική χρήση του αναμένεται να αφορά κυρίως τη μεταφορά ντίζελ.
Αγωγός Βόρειας Μακεδονίας: Από το αργό πετρέλαιο στα διυλισμένα προϊόντα
Ο αγωγός κατασκευάστηκε το 2002 για να συνδέσει τα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης με το τότε διυλιστήριο της εταιρείας ΟΚΤΑ στα Σκόπια, θυγατρικής της HELLENiQ ENERGY.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Vardax ανήκει κατά 80% στη HELLENiQ ENERGY και κατά 20% στο Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας.
Το 2013 κρίθηκε επιχειρηματικά ασύμφορη η συνέχιση λειτουργίας της ΟΚΤΑ ως διυλιστηρίου, όπως συνέβη και με άλλα μικρότερα διυλιστήρια της περιοχής που είχαν κατασκευαστεί σε διαφορετικές γεωοικονομικές συνθήκες την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Έτσι αποφασίστηκε η μετατροπή των εγκαταστάσεων της ΟΚΤΑ σε περιφερειακό κέντρο εφοδιασμού για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε και η αλλαγή χρήσης του αγωγού, ώστε αντί για αργό πετρέλαιο να μεταφέρει πλέον διυλισμένα και πιο καθαρά καύσιμα.
Μια υποδομή 213 χιλιομέτρων με περιφερειακή σημασία
Παρότι οι εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ προσαρμόστηκαν στη νέα λειτουργία και πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού, ο αγωγός παρέμεινε ανενεργός για χρόνια λόγω εκκρεμοτήτων διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα.
Η επαναλειτουργία του εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό των Βαλκανίων, ενώ παράλληλα διευρύνει το οικονομικό αποτύπωμα της HELLENiQ ENERGY στη Βόρεια Μακεδονία και αναβαθμίζει τον ρόλο της περιοχής στη διακίνηση ενεργειακών προϊόντων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός
Η βασική διαφορά είναι το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές αναζητούν λύσεις για την παραπληροφόρηση – Νέες προκλήσεις
Η ΝΔ στο 34,1% στην εκτίμηση αποτελέσματος, με υψηλή κυβερνητική στήριξη στην άμυνα και χαμηλή δυναμική για νέα κόμματα
Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί εντός του 2027
Ισχυρά δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη, η Ελλάδα κινδυνεύει από ενέργεια και γεωπολιτική αστάθεια
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Αλλαγές στους ΚΑΔ από την ΑΑΔΕ, οδηγίες στις επιχειρήσεις για επικαιροποίηση στοιχείων
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής, καμία παρέμβαση υπουργών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Ιρανή ακτιβίστρια σε μια καθηλωτική συζήτηση για το σκοτάδι του θεοκρατικού καθεστώτος
Αιτήσεις συμμετοχής κατατίθενται έως και τις 6 Απριλίου 2026
«Ξέρουμε ότι θα κάνετε τα πάντα για να αποφύγετε την αλήθεια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Αποτελεί μνημείο απεριόριστου θράσους» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
H ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για την πυρηνική ενέργεια
Η υπουργός Πολιτισμού αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Σε ποια είδη διατροφής καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις
Η φαντασίωση του «Give peace a chance»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.