Πολιτικη & Οικονομια

Πληθωρισμός: Οριακή υποχώρηση στο 2,8% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 1,7% η ευρωζώνη

Επιμένουν οι πιέσεις στην Ελλάδα, χαμηλό τετραμήνου στην ευρωζώνη – Πτώση τιμών ενέργειας, αντοχές στις υπηρεσίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταναλωτής σε σούπερ μάρκετ
©EUROKINISSI

Μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, χαμηλά στην ενέργεια και επίμονος στις υπηρεσίες

Ηπιότερη, αλλά οριακή, αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, την ώρα που στο σύνολο της ευρωζώνης ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε αισθητά κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,8%, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση από το 2,9% του Δεκεμβρίου (ίδιο επίπεδο και τον Νοέμβριο). Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, οι τιμές παρουσίασαν μείωση 0,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Στην ευρωζώνη, ο γενικός δείκτης υποχώρησε στο 1,7% από 1,9%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2024. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι πληθωρισμός κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Δομικός πληθωρισμός στο χαμηλότερο σημείο από το 2021

Σε δομικό επίπεδο –εξαιρουμένων ενέργειας και τροφίμων– ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε οριακά στο 2,2% από 2,3%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν σταθεροποίηση. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Οκτώβριο του 2021.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,5%, ενώ ο δομικός κατέγραψε πτώση 1,1%.

Ανά βασική συνιστώσα, οι υπηρεσίες διατήρησαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης με 3,2% (από 3,4% τον Δεκέμβριο). Ακολούθησαν τα τρόφιμα, αλκοολούχα και καπνικά με 2,7% (από 2,5%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,4% (από 0,3%), ενώ η ενέργεια κατέγραψε έντονη πτώση -4,1%, έναντι -1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η Ελλάδα τρίτη υψηλότερη στην ευρωζώνη – Στον πάτο Γαλλία, Ιταλία και Φινλανδία

Σε επίπεδο χωρών, τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό τον Ιανουάριο κατέγραψε η Σλοβακία με 4,2%, ακολούθησε η Κροατία με 3,6%, ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στην τρίτη θέση με 2,8%.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη ετήσια μέτρηση σημειώθηκε στη Γαλλία με μόλις 0,4%, ενώ Ιταλία και Φινλανδία ακολούθησαν με 1% η καθεμία.

Παρά τη μηνιαία αποκλιμάκωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα παραμένουν πιο ανθεκτικές σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με τις υπηρεσίες και τμήματα του λιανεμπορίου –ιδίως μικρά καταστήματα και περίπτερα– να διατηρούν ανοδική δυναμική, την ώρα που στα σούπερ μάρκετ καταγράφεται σαφέστερη επιβράδυνση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY