Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης μόνο για τη Γάζα – Όχι σε νέο ΟΗΕ

Πρόταση συμβιβασμού για τη Γάζα, στήριξη σε Δανία–Γροιλανδία και μήνυμα εκτόνωσης στις ευρωατλαντικές σχέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Kυριάκος Μητσοτάκης
©ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Πρόταση Μητσοτάκη για Γάζα, μήνυμα στήριξης στη Δανία και αποφυγή ανταγωνιστικού ΟΗΕ

Σε παρέμβασή του προσερχόμενος στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση συμβιβασμού για το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ «Συμβούλιο Ειρήνης», ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού ανταγωνιστικού προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Μητσοτάκης: Έκτακτη Σύνοδος λόγω έντασης στις ευρωατλαντικές σχέσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε αυξημένη ένταση στις σχέσεις Ευρώπης–ΗΠΑ, στον απόηχο δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου δείχνουν «διάδρομο εκτόνωσης», ιδίως στο ζήτημα της Γροιλανδίας.

Στήριξη σε Δανία και Γροιλανδία – Αρκτικός Κύκλος

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μία εξαίρεση, τάχθηκε στο πλευρό της Δανίας και της Γροιλανδίας, διευκρινίζοντας πως τα σχετικά ζητήματα αφορούν αποκλειστικά τους κατοίκους τους. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν δικαιολογημένοι αμερικανικοί προβληματισμοί για την ασφάλεια στον Αρκτικό Κύκλο, οι οποίοι –όπως είπε– μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων διεθνών συνθηκών.

Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα: Η ελληνική πρόταση

Αναφερόμενος στο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πρόταση, όπως έχει παρουσιαστεί, υπερβαίνει το πλαίσιο των αποφάσεων 2803 του ΟΗΕ. Πρότεινε, ωστόσο, οι 13 προσκεκλημένες χώρες να προσυπογράψουν τη συμμετοχή τους αποκλειστικά για το ζήτημα της επόμενης ημέρας της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Γάζα και μόνο για όσο διάστημα απαιτηθεί.
Στόχος, όπως τόνισε, είναι η ουσιαστική συμβολή στη διαδικασία ειρήνης χωρίς τη δημιουργία ενός νέου, ανταγωνιστικού προς τον ΟΗΕ, θεσμού.


Αναλυτικά, η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Δεν είναι συχνό να συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής όμως πιστεύω ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτό ήταν επιβεβλημένο. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία σημαντική ένταση στις ευρωατλαντικές σχέσεις ως αποτέλεσμα των δηλώσεων του προέδρου Τραμπ, πιστεύω όμως ότι οι χθεσινές τοποθετήσεις του δείχνουν το διάδρομο προς μία εκτόνωση τουλάχιστον στο ζήτημα που αφορά στην Γροιλανδία. Η ευρωπαΐκή ένωση ενωμένη με μία εξαίρεση τάχθηκε στο πλευρό της Δανίας και της Γροιλανδίας, διευκρινίζοντας από την πρώτη στιγμή ότι τα ζητήματα που αφορούν τη Γροιλανδία αφορούν μόνο τους κατοίκους της. Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι υπάρχουν έντονοι και δικαιολογημένοι Αμερικανικοί προβληματισμοί ως προς την ασφάλεια του αρκτικού κύκλου, αυτά όμως μπορούν να επιλυθούν με καλή διάθεση και στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών που διέπουν τις σχέσεις της Δανίας με τις ηνωμένες πολιτείες και πιστεύω οτι μπορούμε δημιουργικά και παραγωγικά να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Ως προς το άλλο ζήτημα που θα συζητήσουμε και αναφέρομαι στο συμβούλιο της ειρήνης, όπως αυτό προτάθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ, τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με δύο εξαιρέσεις έχουν εκφράσει κάποιος πιστεύω λογικούς προβληματισμούς, καθώς το συμβούλιο Ειρήνης όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί από τις ΗΠΑ εκφεύγει κατά πολύ τις αποφάσεις 2803 του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά η πρόταση μου θα είναι οι 13 χώρες που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης να προσυπογράψουν την προσχώρηση τους μόνο για το ζήτημα που αφορά την επόμενη μέρα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Γάζα και για όσο χρόνο αυτό απαιτηθεί. Θεωρώ ότι αυτή είναι μία εύλογη συμβιβαστική λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να συμμετέχουμε στην διαδικασία ειρήνη στη Γάζα. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει έντονα ενδιαφέρον για την περιοχή χωρίς όμως ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα νέο ΟΗΕ που να λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τον ΟΗΕ».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνος Τσακλόγλου
Πάνος Τσακλόγλου: «Ουσιαστικά, το πιστοποιητικό γέννησης της ελληνικής κρίσης δεν γράφει 2010, γράφει 2001»

Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY