- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Δημοσκόπηση Interview για POLITIC: Καρυστιανού, Κωνσταντοπούλου και Μητσοτάκης τα πρόσωπα της χρονιάς
Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας
Αμφισβήτηση, σκάνδαλα και αναποφάσιστοι καθορίζουν το πολιτικό σκηνικό στο τέλος του 2025
Σταθερή, αλλά χωρίς δυναμική διεύρυνσης, εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία στην τελευταία δημοσκόπηση της χρονιάς που πραγματοποίησε η Interview για λογαριασμό της POLITIC, σε ένα πολιτικό περιβάλλον έντονης αμφισβήτησης, κατακερματισμού και υψηλής αναποφασιστικότητας.
Στη δημοσκόπηση της Interview, η ΝΔ διατηρεί την πρώτη θέση με 23,2%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 11,6%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας, ενισχυμένη στο 8,2%. Το πλέον ηχηρό εύρημα της έρευνας είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, που φτάνει το 21,6%, υποδηλώνοντας ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε ψηφοφόρους δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε εκλογική επιλογή.
Ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα: Ελληνική Λύση 6,6%, ΚΚΕ 5,0%, Φωνή Λογικής 3,7%, ΜέΡΑ25 3,3%, Κίνημα Δημοκρατίας 3,2%, ΣΥΡΙΖΑ 3,0%, ενώ ΝΙΚΗ και Νέα Αριστερά καταγράφουν από 1,1%.

Αμφισβήτηση και κατακερματισμός στη δημοσκόπηση της Interview: «Κανένας» και Μητσοτάκης προηγούνται
Στο ερώτημα για το ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας, πρώτη επιλογή αναδεικνύεται ο «Κανένας» με 30,8%, ποσοστό που ξεπερνά κάθε άλλο πρόσωπο και αποτυπώνει τη διάχυτη δυσπιστία των πολιτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί με 28,6%, παραμένοντας πρώτος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, χωρίς όμως να συγκροτεί πλειοψηφικό ρεύμα εμπιστοσύνης. Όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, ενισχύοντας την εικόνα ενός βαθιά κατακερματισμένου πολιτικού σκηνικού.

ΟΠΕΚΕΠΕ, Τέμπη και Καρυστιανού στο επίκεντρο της χρονιάς
Η Μαρία Καρυστιανού αναδεικνύεται ως το πρόσωπο της χρονιάς, συγκεντρώνοντας 24,3% στις απαντήσεις για τη δημόσια παρουσία που ξεχώρισε περισσότερο το 2025. Η παρουσία της συνδέεται άμεσα με ζητήματα ευθύνης, διαφάνειας και λογοδοσίας, τα οποία κυριάρχησαν στη δημόσια συζήτηση.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 21,1%, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή και έντονη ορατότητά της στον πολιτικό διάλογο, ενώ τρίτος καταγράφεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 18,4%. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 11%, με σαφώς μειωμένο αποτύπωμα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 29,5%, αναδεικνύοντας τη βαρύτητα που αποδίδουν οι πολίτες σε ζητήματα διαχείρισης δημόσιου χρήματος και θεσμικής αξιοπιστίας. Δεύτερα έρχονται τα συλλαλητήρια για την τραγωδία των Τεμπών με 24,8%, επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και καθοριστικό στη συλλογική συνείδηση.
Ακολουθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις με 13,9%, οι ενεργειακές συμφωνίες για έρευνες υδρογονανθράκων με 8,8% και η εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup με 8,1%.

Στην αξιολόγηση των υπουργών, πρώτος αναδεικνύεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 20,5%, ακολουθούμενος από τον Νίκο Δένδια με 18% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 13,2%. Σημαντικό είναι ότι το 18% απαντά «κανένας», ενώ το 16% επιλέγει «άλλοι».
Τέλος, στο υποθετικό σενάριο ίδρυσης νέου κόμματος, η Μαρία Καρυστιανού καταγράφει συντριπτικό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με 53% έναντι 23%, ενώ το 24% δηλώνει «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ», επιβεβαιώνοντας τη στάση αναμονής μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος.

Στο κοινωνικό πεδίο, μόνο 1 στους 10 δηλώνει ότι θα κάνει φέτος Χριστούγεννα χωρίς οικονομικούς περιορισμούς, με το 44% να μιλά για πιο περιορισμένο τραπέζι και το 35% για αντίστοιχο με πέρυσι, σκιαγραφώντας το ευρύτερο κλίμα οικονομικής πίεσης που συνοδεύει το πολιτικό τοπίο της χρονιάς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας
Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις
Πού κυμαίνονται τα ποσά
«Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτώ μια πολιτική συνθήκη συνθηκολόγησης με τις δυνάμεις του συστημικού κυβερνητισμού»
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
Tι υποστήριξε η πρόεδρος του Μαρία Καρυστιανού
Το μήνυμα Γεωργιάδη από το Μετρό Συντάγματος
Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών θέτει μάλιστα ερωτήματα προς την αρχή
Με αφορμή το street party ηλεκτρονικής μουσικής που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Λαμπρινή
Μελέτη δείχνει υψηλή διείσδυση του ασιατικού ηλεκτρονικού εμπορίου - Βασικό κίνητρο η χαμηλή τιμή
Νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης
Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις
Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ, Άγνωστο Στρατιώτη και τα 5 του παιδιά
Οι ψηφιακοί έλεγχοι αποκάλυψαν αδήλωτους τζίρους - Ιστορική μείωση φοροδιαφυγής και «κενού ΦΠΑ»
Η αγορά λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο για τη δεύτερη «ανοιχτή» Κυριακή των γιορτών
O πρωθυπουργός θα μεταβεί και στη Ραμάλα
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία του νοσοκομείου Mount Sinai
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημασία της εορταστικής περιόδου για τις τοπικές αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.