- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ανεβάζει ρυθμούς το «Σπίτι μου ΙΙ»: 1.700 νοικοκυριά απέκτησαν το καινούργιο σπίτι τους τον τελευταίο 1,5 μήνα
Με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα
Στεγαστική πίστη: 94.500 νέες χρηματοδοτήσεις σε τρία χρόνια με επιτόκια χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης - Ανεβάζει ρυθμούς το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ
Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων παρουσιάζουν σταθερή άνοδο την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από πλευράς τραπεζών το 2023 ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 αυξήθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ, από τα οποία 470 εκατ. ευρώ αφορούσαν το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ».
Για το δεκάμηνο του 2025 οι εκταμιεύσεις έφθασαν τα 2,12 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 37% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Συνολικά, από το 2023 έως και τον Οκτώβριο του 2025 έχουν χορηγηθεί 94.500 νέα στεγαστικά δάνεια.
Μόνο τον τελευταίο 1,5 μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν 1700 νοικοκυριά απέκτησαν το καινούργιο σπίτι τους με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ . Από την αρχή του προγράμματος έως τις 20 Νοεμβρίου τα εκταμιευμένα δάνεια προσεγγίζουν τα 6.200 συνολικού ύψους 675 εκατ. ευρώ.
Στις αρχές Οκτωβρίου αντίστοιχα τα εκταμιευμένα δάνεια ήταν σχεδόν 4.500 σε αριθμό με συνολικό ύψος που προσεγγίζει τα 490 εκατ. ευρώ. Συνολικά, έως τις 20 Νοεμβρίου είχαν (προ) εγκριθεί πιστοληπτικά από τις Τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περισσότερες από 32.500 με συνολικό ποσό 3,9 δισ. ευρώ. Οι τελικές εγκρίσεις, που δίνονται από την ΕΑΤ μόλις ο αγοραστής βρει το κατάλληλο ακίνητο ανέρχονται σε περίπου σε 11.000 με συνολικό προϋπολογισμό 1,28 δισ. ευρώ.
Στεγαστική πίστη στο σύνολο της
Τον Οκτώβριο 2025, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η 12μηνη μεταβολή των στεγαστικών δανείων έπαυσε να είναι αρνητική, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια και είναι ισοσκελισμένη με τις αποπληρωμές. Την ίδια εποχή πέρυσι η πιστωτική επέκταση στα στεγαστικά ήταν αρνητική κατά 2,8%
Αναφορικά με το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ είναι πλέον χαμηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 3,12% τον Σεπτέμβριο του 2025 όταν στην ευρωζώνη ήταν 3,39% σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΚΤ.
— Το ελάχιστο όριο εισοδήματος παραμένει στις 10.000 ευρώ για άγαμους, έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης, καθώς και για μονογονεϊκές οικογένειες. Ωστόσο, το μέγιστο όριο εισοδήματοςβάσει του τελευταίου φορολογικού έτους ή του μέσου όρου της τελευταίας τριετίας αυξάνεται στις:
·25.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) για τους άγαμους.
·35.000 ευρώ (από 28.000 ευρώ) για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί (έναντι 4.000 ευρώ ανά παιδί).
·39.000 ευρώ (από 31.000 ευρώ) για μονογονεϊκές οικογένειες. Με την προσαύξηση των 5.000 ευρώ ανά παιδί, πέραν του πρώτου, να παραμένει σταθερή.
Ως προς το κατώτατο εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ετήσιων φορολογητέων εισοδημάτων -πραγματικών ή τεκμαρτών- ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης και του κωδικού εγγραφής τους στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του τελευταίου φορολογικού έτους, πλέον των εισοδημάτων, επίσης του τελευταίου φορολογικού έτους που αφορούν αποκλειστικά σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα των εξαρτώμενων τέκνων τους.
Ως προς το ανώτατο ανά περίπτωση εισοδηματικό όριο, στο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα -πραγματικό ή τεκμαρτό- ανεξαρτήτως κατηγορίας και του κωδικού εγγραφής του στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του τελευταίου φορολογικού έτους, δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος του ν. 4172/2013, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο για το έτος 2024, για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης.
— Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στο Πρόγραμμα ορίζεται η 31.05.2026, (έναντι της 31.12.2025) με δυνατότητα παράτασης κατόπιν απόφασης του αρμοδίου για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) Υπουργού, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Ως καταληκτική ημερομηνία σύναψης σύμβασης δανεισμού τελικού αποδέκτη ορίζεται η 31.08.2026 (έναντι της 30.6.2026).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκάλυψε ότι ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό για το περιστατικό
Γιατί δεν δημοσιοποιείται η πλήρης λίστα
Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στους δημοσιευμένους ισολογισμούς της εταιρείας
Από τον Έλτον Τζον και την Άνγκελα Μέρκελ στον Θάνο Ντόκο: Η ιστορία των Ρώσων φαρσέρ που τιμήθηκαν από το Κρεμλίνο
Κοινή ερώτηση προς την Κάγια Κάλας
«Καμία ανοχή απέναντι σε όσους επιχειρούν να κανονικοποιήσουν την πολιτική βία»
Η μελέτη προσφέρει μία ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής διασποράς
Για μία μεγάλη εθνική ευκαιρία που χάθηκε, κάνει λόγο ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Όλοι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος
«Συνηθίζουμε να μιλάμε για νόμο Κατρούγκαλου αλλά είναι νόμος Τσίπρα», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Κατασκευάζονται νέες γεωτρήσεις, μονάδες αφαλάτωσης, δεξαμενές ύδρευσης και επεκτείνονται δίκτυα
Συνάντηση του ΠτΔ με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου
Επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Ντόναλντ Τραμπ για την 250η επέτειο από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ
«Προϊόν υβριδικής επίθεσης με διείσδυση στα πρωτόκολλα ασφαλείας»
Πότε μολύνθηκε για πρώτη φορά το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου
Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ
Θλίψη στο τελευταίο αντίο
Υπερσύγχρονα ΤΕΠ, ανακαινισμένα χειρουργεία και κλινικές μετά την ανακαίνιση
Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά Θεοδωρικάκου - Κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τεχνάσματα
Το κόμμα μοιάζει να επενδύει περισσότερο στην καταγγελία παρά στην πρόταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.