Πολιτικη & Οικονομια

Ακρίβεια χωρίς φρένο στο κρέας: Γιατί οι τιμές φτάνουν στα ύψη

Το μοσχάρι αγγίζει υψηλό τριετίας κοντά στα 20€/κιλό, ενώ τα αμνοερίφια ακριβαίνουν δραματικά λόγω της ευλογιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σημαντικές ανατιμήσεις «τρέχουν» στα φρέσκα κρέατα, με το μοσχάρι να γίνεται είδος πολυτελείας και τα αμνοερίφια να εκτοξεύονται λόγω ευλογιάς και εισαγωγών.
Με τις τιμές να αγγίζουν τα 20 ευρώ το κιλό, το κρέας επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό © Eurokinissi/Δήμητρα Κούτρα

Σημαντικές ανατιμήσεις «τρέχουν» στα φρέσκα κρέατα, με το μοσχάρι να γίνεται είδος πολυτελείας και τα αμνοερίφια να εκτοξεύονται λόγω ευλογιάς και εισαγωγών.

Σε είδος πολυτελείας τείνει να μετατραπεί το μοσχαρίσιο κρέας στην ελληνική αγορά, καθώς η τιμή του αγγίζει πλέον τα 20 ευρώ το κιλό - το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Οι συνεχείς αυξήσεις στο κρέας αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που συντηρούν τον πληθωρισμό, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται και στα αμνοερίφια λόγω ελλείψεων από την εξάπλωση της ευλογιάς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στα φρέσκα κρέατα αυξάνονται με ρυθμό 10,6%. Στην αύξηση συμβάλλουν η ευρωπαϊκή πολιτική για την Πράσινη Μετάβαση, η οποία έχει περιορίσει την παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά και η ζωονόσος της ευλογιάς, που οδήγησε στη θανάτωση άνω των 400.000 αιγοπροβάτων μέσα σε έναν χρόνο.

Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόλις το 20% των αναγκών σε μοσχάρι, γεγονός που καθιστά τη χώρα εξαρτημένη από εισαγωγές. Οι ελλείψεις έχουν ανεβάσει τις τιμές παραγωγού στα 8,5–9 ευρώ το κιλό, από 5,5–6 ευρώ πέρυσι, πιέζοντας και τις λιανικές τιμές, οι οποίες κυμαίνονται πλέον στα 15–17 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις πλησιάζουν τα 20 ευρώ.

Ακριβότερα πωλούνται και τα υπόλοιπα κρέατα. Το πρόβειο έχει ανέλθει στα 4,5–4,8 ευρώ το κιλό από 3,5–3,8 ευρώ, ενώ η τιμή του αρνιού για τους παραγωγούς φτάνει πλέον τα 9,5 ευρώ το κιλό. Στα κρεοπωλεία, τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν 10,5–12,5 ευρώ το κιλό, ενώ αρνιά και κατσίκια φτάνουν έως τα 16 ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πεταλάς, προειδοποιεί ότι ενόψει των Χριστουγέννων -όταν η ζήτηση για αιγοπρόβατα αυξάνεται σημαντικά- οι τιμές ενδέχεται να ανέβουν κι άλλο.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του κλάδου συνιστούν προσοχή στις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, κυρίως από τη Ρουμανία, που μπορεί να διατίθενται ως εγχώρια προϊόντα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη πιεσμένη αγορά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY