- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δημιουργία γραφείου εντοπισμού και αντιμετώπισης Fake News στον ΕΟΔΥ
Πώς θα λειτουργεί
Όσα ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τη δημιουργία «Γραφείου Εντοπισμού και Αντιμετώπισης Fake News για Θέματα Δημόσιας Υγείας», στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που θα λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης, ανάλυσης και έγκυρης ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, το νέο αυτό Γραφείο θα λειτουργεί σε συνεχή βάση, με αποστολή να εντοπίζει, να αξιολογεί και να αντικρούει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν για την υγεία, τα εμβόλια και τις προληπτικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης για τα fake news, το οποίο θα συνοδεύει το τακτικό επιδημιολογικό δελτίο του Οργανισμού. Το δελτίο αυτό θα είναι διαθέσιμο σε επαγγελματίες υγείας, δημοσιογράφους, φαρμακοποιούς, γιατρούς, αλλά και στους πολίτες, ώστε όλοι να έχουν άμεση πρόσβαση σε έγκυρες και τεκμηριωμένες απαντήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να ενισχύσει τη διαφάνεια, να προστατεύσει το δημόσιο διάλογο και να προωθήσει την υγειονομική παιδεία του πληθυσμού.
Αγαπηδάκη: Μετά την πανδημία του κορωνοϊού έχουμε ίσως ξεχάσει τη σημασία των εμβολιασμών
Μεταξύ άλλων, η κ. Αγαπηδάκη υπογράμμισε ότι «μετά την πανδημία του COVID-19, έχουμε ίσως "ξεχάσει" τη σημασία των εμβολιασμών», υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα εμβόλια αποτελούν μία από τις πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας. «Χάρη στους εμβολιασμούς, η ανθρωπότητα έχει κερδίσει δεκαετίες ζωής και ποιότητας ζωής. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε και στις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, όπως το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας, που επιτρέπει την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των παιδικών εμβολιασμών, αλλά και την ενσωμάτωση των εμβολιασμών ενηλίκων στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. «Αυτά τα εργαλεία μας επιτρέπουν να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και να εντοπίζουμε έγκαιρα τα κενά, ώστε να προστατεύουμε καλύτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», υπογράμμισε.
Επιπλέον, στάθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης του εγγραμματισμού υγείας (health literacy) του πληθυσμού: «Ο εγγραμματισμός υγείας δεν είναι απλώς γνώση· είναι δεξιότητα. Είναι η ικανότητα να κατανοούμε, να αξιολογούμε και να χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες υγείας για να βελτιώνουμε τη ζωή μας. Αυτό απαιτεί εμπιστοσύνη, σχέση και συνεχή εκπαίδευση - και σε αυτό οι φαρμακοποιοί έχουν κρίσιμο ρόλο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας διανοητής που αναζήτησε κάτω από την πολιτική επιφάνεια τις βαθύτερες πολιτισμικές και ψυχικές δομές και νοοτροπίες μιας κοινωνίας
Κατά τη διάρκεια της άδειας διατηρείται η ασφαλιστική κάλυψη
Το «σαφάρι» φοιτητών και γονέων ξεκίνησε, πάνω από 500 ευρώ τα ενοίκια στην Αθήνα
Τι λεφτά δικαιούνται όσοι εργάζονται αυτό το Σάββατο
Mε αφορμή τον νόμο Παρασκευόπουλου
Πώς θα μπείτε στην εφαρμογή
Η υπουργός Πολιτισμού αποχαιρετά τον φιλόσοφο, που πέθανε σε ηλικία 87 ετών – Η δήλωσή της
Ανοίγουν 11 θέσεις ορισμένου χρόνου για διάφορες ειδικότητες - Οι προθεσμίες
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Το συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού
Ξανασυστήνεται ως «συμβιβασμένος Μαδούρο», ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία
Τι πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε
«Κινήθηκε σε όλο το φάσμα, από τις θεωρίες της ιστορικής αιτιότητας έως τη δική του πρόσληψη της πλατωνικής φιλοσοφίας»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποχαιρετά τον κορυφαίο διανοητή
Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού σε εμβληματικά έργα του Έβρου
Προχωρούν οι διαγωνισμοί για πλοία ανοικτής θαλάσσης, καταδιωκτικά σκάφη, drone και υποβρύχια
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,25 εκατ. ευρώ, αναμένεται να παραδοθεί εντός 24 μηνών
«Η συλλογική μνήμη δεν σβήνει τόσο εύκολα όσο εκείνος πιστεύει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Οι δικαιούχοι και τα επιδόματα που παίρνουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.