- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δημιουργία γραφείου εντοπισμού και αντιμετώπισης Fake News στον ΕΟΔΥ
Πώς θα λειτουργεί
Όσα ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τη δημιουργία «Γραφείου Εντοπισμού και Αντιμετώπισης Fake News για Θέματα Δημόσιας Υγείας», στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που θα λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης, ανάλυσης και έγκυρης ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, το νέο αυτό Γραφείο θα λειτουργεί σε συνεχή βάση, με αποστολή να εντοπίζει, να αξιολογεί και να αντικρούει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν για την υγεία, τα εμβόλια και τις προληπτικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης για τα fake news, το οποίο θα συνοδεύει το τακτικό επιδημιολογικό δελτίο του Οργανισμού. Το δελτίο αυτό θα είναι διαθέσιμο σε επαγγελματίες υγείας, δημοσιογράφους, φαρμακοποιούς, γιατρούς, αλλά και στους πολίτες, ώστε όλοι να έχουν άμεση πρόσβαση σε έγκυρες και τεκμηριωμένες απαντήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να ενισχύσει τη διαφάνεια, να προστατεύσει το δημόσιο διάλογο και να προωθήσει την υγειονομική παιδεία του πληθυσμού.
Αγαπηδάκη: Μετά την πανδημία του κορωνοϊού έχουμε ίσως ξεχάσει τη σημασία των εμβολιασμών
Μεταξύ άλλων, η κ. Αγαπηδάκη υπογράμμισε ότι «μετά την πανδημία του COVID-19, έχουμε ίσως "ξεχάσει" τη σημασία των εμβολιασμών», υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα εμβόλια αποτελούν μία από τις πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας. «Χάρη στους εμβολιασμούς, η ανθρωπότητα έχει κερδίσει δεκαετίες ζωής και ποιότητας ζωής. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε και στις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, όπως το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας, που επιτρέπει την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των παιδικών εμβολιασμών, αλλά και την ενσωμάτωση των εμβολιασμών ενηλίκων στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. «Αυτά τα εργαλεία μας επιτρέπουν να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και να εντοπίζουμε έγκαιρα τα κενά, ώστε να προστατεύουμε καλύτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», υπογράμμισε.
Επιπλέον, στάθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης του εγγραμματισμού υγείας (health literacy) του πληθυσμού: «Ο εγγραμματισμός υγείας δεν είναι απλώς γνώση· είναι δεξιότητα. Είναι η ικανότητα να κατανοούμε, να αξιολογούμε και να χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες υγείας για να βελτιώνουμε τη ζωή μας. Αυτό απαιτεί εμπιστοσύνη, σχέση και συνεχή εκπαίδευση - και σε αυτό οι φαρμακοποιοί έχουν κρίσιμο ρόλο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.