Στουρνάρας: «Η ελληνική οικονομία πόλος επενδύσεων – Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις για μακροχρόνια πρόοδο»
Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος
Στουρνάρας: «Η ελληνική οικονομία πόλος επενδύσεων – Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις για μακροχρόνια πρόοδο»
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, ανέδειξε τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας, αλλά τόνισε παράλληλα την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η ανάπτυξη της χώρας την περίοδο 2025-2027 θα κινηθεί γύρω στο 2%, υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με τις επενδύσεις να αυξάνονται αλλά το επενδυτικό κενό να παραμένει σημαντικό. Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία παράγει πάνω από το 20% του ΑΕΠ, φιλοξένησε το 25% των νέων επιχειρήσεων της περιόδου 2021-2024 και παρουσιάζει ισχυρή δυναμική στον τομέα των εξαγωγών και των startups.
Σημαντικό παράγοντα για την περιοχή χαρακτήρισε την επικείμενη ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη από το 2026, που –όπως είπε– θα περιορίσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο και θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες σε βιομηχανία, υπηρεσίες και αγροδιατροφή. Υπογράμμισε, όμως, και τα διαρθρωτικά προβλήματα: υψηλή αυτοαπασχόληση, πληθυσμιακή συρρίκνωση, έλλειψη δεξιοτήτων και αργή μετάβαση σε ένα μοντέλο υψηλής τεχνολογίας.
Σχετικά με τη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για τους δασμούς, έκανε λόγο για έναν «δύσκολο αλλά αναγκαίο συμβιβασμό», που περιορίζει την αβεβαιότητα αλλά βαρύνει την ευρωπαϊκή παραγωγή.
Τέλος, πρότεινε δέσμη πολιτικών για τη θωράκιση και την επιτάχυνση της αναπτυξιακής δυναμικής: μείωση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, φορολογικά κίνητρα για εξωστρεφείς κλάδους, επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και κυκλική οικονομία, ενίσχυση χρηματοδότησης ΜμΕ και startups.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mε αφορμή τη φύλαξη των υποδομών και του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ
«Αυτή ήταν μια ξεχωριστή συνάντηση Eurogroup για εμένα»
Ως εναλλακτικό πρότυπο, επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό μοντέλο λιμενικής οργάνωσης
Συζήτησή με τον Ηλία Κανέλλη στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου δημόσιων εκδηλώσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Από πού παίρνει ψήφους η Καρυστιανού, χαμηλές πτήσεις για Τσίπρα και Σαμαρά
Ακρίβεια, μειωμένη αγοραστική δύναμη και χαμηλή εμπιστοσύνη σε αγορά, υγεία, ασφάλιση και τράπεζες
Η εκκίνηση μίας αχρείαστης κουβέντας από το πουθενά, ναι, είναι πολιτικό πρόσημο
Στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
Μήνυμα της πρέσβειρας των ΗΠΑ υπέρ διαλόγου Αθήνας–Άγκυρας και ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στις δηλώσεις Καρυστιανού και υπερασπίζεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης
«Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις
Έργα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα
Μετατρέποντας τη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη σε μια αναξιόπιστη χώρα
Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο πρωθυπουργός στους αγρότες σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Στο επίκεντρο θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της ευρωζώνης
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.