Η Πολύαιγος σε καθεστώς απόλυτης προστασίας – Ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος
Ήδη προστατεύεται ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους
Η Πολύαιγος σε καθεστώς απόλυτης προστασίας – Ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος
Σε μια ιστορική απόφαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έθεσε οριστικό φρένο σε κάθε σχέδιο οικοδόμησης στην Πολύαιγο. Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, απέναντι από την Κίμωλο, κηρύχθηκε στο σύνολό του αρχαιολογικός χώρος, ενώ η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Συκιάς χαρακτηρίστηκε ενάλιος αρχαιολογικός χώρος.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναμένεται άμεσα να υπογράψει την ανακήρυξη της Πολυαίγου σε Ζώνη Α’ απολύτου προστασίας, καθεστώς που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε δόμηση ή τουριστική αξιοποίηση.
Η Πολύαιγος ήδη προστατεύεται ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Φιλοξενεί σπάνια είδη, όπως η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, ενώ στις πλαγιές της σώζονται αρχαιολογικά κατάλοιπα διαχρονικής κατοίκησης. Με την κήρυξη από το ΚΑΣ, το θεσμικό πλαίσιο γίνεται απολύτως δεσμευτικό: επιτρέπονται μόνο εργασίες συντήρησης υφιστάμενων κτισμάτων, χωρίς αλλαγή χρήσης, και έργα που σχετίζονται αποκλειστικά με έρευνα, άμυνα ή προστασία του περιβάλλοντος.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για σχέδια τουριστικής εκμετάλλευσης στο νησί, όταν εκτάσεις στη θέση «Μερσήνη» μεταβιβάστηκαν σε εταιρεία συνδεδεμένη με τον όμιλο Libra. Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε ήδη εισηγηθεί τον πλήρη χαρακτηρισμό του νησιού.
Με την απόφαση του ΚΑΣ και την επικείμενη υπουργική πράξη, η Πολύαιγος περνά σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, βάζοντας τελεία σε κάθε σενάριο οικοδόμησης. Το παρθένο τοπίο του νησιού, που παραμένει ακατοίκητο επί δεκαετίες, διασώζεται πλέον θεσμικά ως πολιτιστικό και φυσικό μνημείο εθνικής σημασίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.