Πολιτικη & Οικονομια

«Μαραθώνιο» το δείπνο Μέρκελ - Τσίπρα (εικόνες)

Πλούσιο μενού με μεταρρυθμίσεις, πολεμικές αποζημιώσεις και Siemens

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92004-185247.jpg

Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκησε το δείπνο που παρέθεσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από χθες Δευτέρα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πηγές στο τραπέζι τέθηκαν αρκετά ζητήματα όπως οι ελληνικές προτάσεις για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, η συνδρομή των Γερμανών στη διαλεύκανση της υπόθεσης των μιζών της Siemens. Το δείπνο φέρεται να διεξήχθη σε καλό κλίμα με την καγκελάριο να εμμένει στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, για σαφή οικονομικά από την ελληνική κυβέρνηση και στην ανάγκη προόδου στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε όπως και στη συνέντευξη Τύπου έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου εξηγώντας ότι γίνεται για λόγους πρωτίστως ηθικούς αλλά και τη δικαστική συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens. Η ελληνική αντιπροσωπεία πλευρά κρατάει ως θετικό σημάδι πως υπάρχει βούληση από το Βερολίνο να αρθεί το αδιέξοδο. Το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης παραπέμφθηκε στο επόμενο Eurogroup, το οποίο δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί εκτάκτως την Παρασκευή 27 του μηνός.

image

Στο μεταξύ, σειρά επαφών με Γερμανούς αξιωματούχους θα έχει σήμερα, Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία.

Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί:

- στις 10:15 με τον Υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ

- στις 11.15 με την συμπρόεδρο του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ και τον πρόεδρο τη Κ.Ο., Γκρέγκορ Γκίσι

- στις 14:30 με τον αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

- στις 16:00 με τους προέδρους των Πράσινων, Τσεμ Οζντεμίρ, Σιμόν Πέτερ και Σκα Κέλερ.

Στις 12:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί το Μνημείο Ολοκαυτώματος.

(σ.σ οι ώρες των επαφών αναφέρονται σε ώρα Γερμανίας).

image

«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά»

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ». Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force. «Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» πρόσθεσε.

Για το ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες».

image

Τσίπρας: «Να σπάσουν τα στερεότυπα»

Γόνιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση ως προς τον προσδιορισμό κοινών στόχων και κοινών διαφορών ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον άλλο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο διάλογος. Είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο, όπως μου είχε πει και η ίδια η Καγκελάριος», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε ότι το πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόζεται εδώ και πέντε χρόνια στη χώρα του έχει αποτύχει καθώς όπως είπε: «χάσαμε το 25% του ΑΕΠ και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και αδυναμία επίτευξης στόχων όπως το δημόσιο χρέος και η ανταγωνιστικότητα. Είχαμε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αποδεικνύεται από έρευνα γερμανικού ινστιτούτου». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν ώστε να μπει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση. Το πρόγραμμα δεν βοήθησε να τις αντιμετωπίσουμε. Παραμένει η φοροδιαφυγή και η διαφθορά».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να σπάσουν κάποια στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί δεν φταίνε για τα δεινά της Ελλάδας. «Να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Θέλουμε τη βοήθεια και συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης, δικαστική συνδρομή ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας καταδίκασε σχόλια που παρομοιάζουν τη σημερινή Γερμανία με τους ναζί. Καταδίκασε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» αλλά και παλαιότερη γελοιογραφία της «Αυγής».

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Andrea Bonetti

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.