- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ευρώπη και πληροφορία
Christian Trippe, διευθυντής του γραφείου της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες
Kαλές ή κακές –και καλώς ή κακώς–, οι ειδήσεις που παρακολουθούμε στην ελληνική τηλεόραση δεν διαφέρουν και πολύ, σε ποιότητα και ιεράρχηση, από το ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις 27/11 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13) θα πραγματοποιηθεί συνέδριο ανοιχτό στο κοινό με θέμα «Ευρωπαϊκές ειδήσεις και τηλεόραση» και ο Christian Trippe, διευθυντής του γραφείου της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα συμμετάσχει στο συνέδριο, μας δίνει μερικές απαντήσεις.
Πώς κρίνετε το επίπεδο των ειδήσεων στους ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς; Τι είναι αυτό που περισσεύει και τι λείπει;
Υπάρχει η τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη να παρουσιάζουν όλο και περισσότερο «ανάλαφρες» ειδήσεις και λιγότερο ιστορίες που πραγματικά προσπαθούν να ακολουθήσουν τις πολιτικές εξελίξεις, ιστορίες που σχετίζονται με μια πολιτική διαδικασία. Οι ανάλαφρες ειδήσεις είναι σαν το μαλακό πάγο: και τα δυο λιώνουν εύκολα. Τα σκληρά νέα είναι διαφορετικά, έχουν διάρκεια, αλλά –φευ– μερικές φορές είναι λιγότερο γευστικά. Αλλά μόνο λίγο.
Ποιος είναι ο ρόλος που θα παίξει –ή που θα πρέπει να παίξει– η ευρωπαϊκή τηλεόραση ενόψει των ευρωεκλογών του 2009; Πόσο σημαντικό είναι για έναν Έλληνα, για παράδειγμα, να γνωρίζει το πολιτικό σκηνικό στις άλλες χώρες της Ευρώπης;
Οι αποφάσεις που παίρνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορούν τελευταία όλο και περισσότερο ό,τι επηρεάζει την καθημερινή ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, όλοι πρέπει να παρακολουθούμε και να καταγράφουμε πώς αναπτύσσεται η πολιτική ζωή στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Πώς η πλειοψηφία των κρατών προσαρμόζεται σε αυτές τις εξελίξεις, ποια παράταξη ευθυγραμμίζεται με ποιους ή το αντίθετο. Και δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέσο ενημέρωσης από την τηλεόραση που θα μας δίνει μια ζωντανή και πιο πραγματική ματιά στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, που είναι και τα δυο: και πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα.
Στο συνέδριο που θα γίνει θα αναφερθείτε στο θέμα «ευρωπαϊκή πληροφόρηση και τηλεόραση». Σε τι θα ωφελήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών τηλεοπτικών σταθμών;
Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλη την Ευρώπη ανταλλάσσουν εικόνες και βίντεο – που ο καθένας χρησιμοποιεί για να καλύψει τους δικούς του ενημερωτικούς σκοπούς. Σε αυτές τις εικόνες αντικατοπτρίζεται η περιοχή, η χώρα, το έθνος απ’ όπου προέρχονται. Φυσικά και η εικόνα της Ευρώπης σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο προκύπτει με τον ίδιο τρόπο. Αυτό σημαίνει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι ακριβώς το κλειδί στην αναζήτησή μας για το «ευρωπαϊκό πνεύμα»…
Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται αυτή η συνεργασία και πώς μπορεί να βελτιωθεί/επεκταθεί;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) παρέχει στα μέλη της κυρίως δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς – με εικόνες και παραγωγές όλων των ειδών. Οι ιδιωτικοί σταθμοί στην Ευρώπη κάνουν βασικά ακριβώς το ίδιο, μοιράζονται εικόνες και προσφέρουν αμοιβαία υποστήριξη μέσω του δικτύου “Enex”, όπως ονομάζεται. Η συνεργασία δηλαδή υπάρχει ήδη. Αλλά τίποτε δεν είναι τόσο καλό ώστε να μην μπορεί να γίνει καλύτερο. Το να βελτιώσεις τα δεδομένα αυτής της συνεργασίας θα σήμαινε, για παράδειγμα: να τοποθετείς ανταποκριτές και παραγωγούς για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα σε ξένα δίκτυα. Είπα «ξένα»; Όχι, είναι Ευρωπαίοι συνεργάτες! Εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό – για μένα ο καλύτερος τρόπος να μάθεις και πραγματικά να καταλάβεις τι συμβαίνει στον κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.