- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζαχαράκη: Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε όσους συλλαμβάνονται για επεισόδια στα Πανεπιστήμια
Μέχρι τέλος Ιουλίου η ελεγχόμενη πρόσβαση
Πανεπιστήμια: Μέχρι τέλος Ιουλίου η ελεγχόμενη πρόσβαση - Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες
Την αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες, για όσους φοιτητές συλλαμβάνονται μέσα στα Πανεπιστήμια για πράξεις βίας, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την Σύνοδο των Πρυτάνεων που διεξάγεται στη Χαλκιδική.
Μεταξύ των πιο κρίσιμων παρεμβάσεων που ανακοίνωσε η κ. Ζαχαράκη είναι:
- Η υποχρέωση κάθε ΑΕΙ να συγκροτήσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ένα και μόνο Πειθαρχικό Συμβούλιο, η άμεση έναρξη της πειθαρχικής δίωξης χωρίς περιθώρια καθυστέρησης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός δύο (2) μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
- Αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων, καθώς και αυτοδίκαιη διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.
- Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.
- Υποχρέωση άμεσης κατάρτισης και επικαιροποίησης – έως το τέλος Ιουλίου – όλων των Σχεδίων Ασφαλείας με έγκριση από αρμόδια επιτροπή.
- Άμεση κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών.
- Δημιουργία Παρατηρητηρίου Φαινομένων Βίας στο ΥΠΑΙΘΑ.
- Πλήρης στελέχωση και ενεργοποίηση της Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας κάθε ΑΕΙ.
- Υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου, κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα, έως το τέλος του 2025. Επίσης, εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού πλαισίου πρόληψης.
- Θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και της ενδοοικογενειακής βίας, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα, τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών και προθεσμιών για την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις οργανωμένων περιστατικών βίας.
- Σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία και σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στη Δ.Ο.Υ.
Παράλληλα, αναμένεται, σύντομα στη Βουλή, νομοθετική ρύθμιση για τους φοιτητές που είναι ανενεργοί, με ευνοϊκή αντιμετώπιση για τους εργαζόμενους φοιτητές, τα Άτομα με Αναπηρία και εκείνους με αθλητικές υποχρεώσεις.
Η Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και από τον τακτικό προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι αυξήθηκε κατά:
- 117% η χρηματοδότηση των ΑΕΙ της χώρας, από το 2019 έως και το 2025, και από τα 665 εκατ. ευρώ (665.788.000,00), το συνολικό ποσό ανήλθε στο 1,4 δις ευρώ (1.446.897.081,00) .
- 22% η συμμετοχή της χρηματοδότησης της Γ΄θμιας εκπαίδευσης για το σύνολο του ΥΠΑΙΘΑ από το 12% που ήταν το 2019.
- 19,5% η χρηματοδότηση (από ΠΔΕ και από τον τακτικό προϋπολογισμό) για το σύνολο του ΥΠΑΙΘΑ το 2025 από το 2019, φθάνοντας τα 6,6 δις ευρώ (6.606.000.000,00), από τα 5,5 δις ευρώ (5.527.000.000,00).
- 53% η χρηματοδότηση του συνόλου των λειτουργικών δαπανών για τη σίτιση των ΑΕΙ και του Στεγαστικού Επιδόματος και από 876 εκατ. ευρώ (876.184.329) το διάστημα 2015-2019 έφθασαν το 1,3 δις ευρώ (1.343.046.075).
- 138% η χρηματοδότηση του Στεγαστικού Επιδόματος την περίοδο 2019-2025 φθάνοντας στα 315 εκατ. ευρώ (315.658.500) σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2019 που ήταν 132 εκατ. ευρώ (132.242.580).
Τέλος, η Υπουργός, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για έκτακτη επιχορήγηση προς τα ΑΕΙ με αναγκαία εκτίμηση των αναγκών των Ιδρυμάτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ρητορική των άκρων και η αδυναμία ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης
«Θα υπάρχει έλεγχος από το υπουργείο και την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Ο πρωθυπουργός δημοσίευσε μια κοινή τους φωτογραφία
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας
«Οι Δημοκράτες θα πάνε αυτόνομα στις εκλογές»
Παρουσίαση του VisitGreece.gr από την Όλγα Κεφαλογιάννη
«Μιλάμε για μια δομή που ήδη παράγει απτά αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
Το Κέντρο Υγείας Αιγάλεω είναι ένα από τα 110 Κέντρα Υγείας που έχουν ήδη ανακαινιστεί και αναβαθμιστεί
Τι ανέφερε από την πλευρά της η πρέσβης των ΗΠΑ
«Η απόφαση δεν ελήφθη βιαστικά, αλλά προηγήθηκε περίοδος σκέψης», δήλωσε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής
Αυξάνονται οι γεωπολιτικές προκλήσεις και οι σημαντικές επενδυτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας
Για τα καύσιμα είπε ότι οι εποπτικοί μηχανισμοί είναι στις επάλξεις για να μειωθούν οι τιμές
To φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Ελλάδας, αποκτά πλέον μια νέα ψηφιακή διάσταση
Το Υπ. Οικονομίας απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς τες ως ανακριβείς και παραπλανητικές
Στο επίκεντρο «η θαλάσσια ασφάλεια της ΕΕ και η αντιμετώπιση αθέμιτων επιρροών από τρίτες χώρες»
H πόλη απελευθερώθηκε πριν από 113 χρόνια, έπειτα από μακρά περίοδο υποδούλωσης που διήρκεσε πάνω από πέντε αιώνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.