Πολιτικη & Οικονομια

10 λόγοι για να εκτιμήσεις τη Σλοβενία

Η 19η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε τον γάμο ομοφύλων

44627-202226.jpg
Gay Super Hero
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90267-182057.jpg

1) Γιατί είναι η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια όπου τα ζευγάρια ίδιου φύλου μπορούν πλέον να παντρεύονται

Οι ίδιοι οι σλοβένοι μάλλον θα έλεγαν πως είναι "η πρώτη χώρα στην κεντρική Ευρώπη" όπου ισχύει ο γάμος ομοφύλων. Παρά το γεγονός ότι η μικρή χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων υπήρξε για δεκαετίες κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας, οι αιώνες που πέρασε ως έδαφος της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και η γειτνίασή της με την Αυστρία, την Ιταλία και την Ουγγαρία κάνουν τους σλοβένους να μην αισθάνονται βαλκάνιοι . Όμως ακόμα και για τα δεδομένα της κεντρικής Ευρώπης η Σλοβενία φάνηκε πρωτοποριακή σε αυτό το κομμάτι όταν ψήφισε ένα σύμφωνο συμβίωσης από το 2006, δηλαδή νωρίτερα από τους τσέχους, τους ούγγρους και τους αυστριακούς (ας μην πούμε για τους ιταλούς που ακόμα το σκέφτονται). Και την περασμένη Τρίτη έγινε η πρώτη χώρα της περιοχής που πέρασε στο επόμενο στάδιο, όταν η Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του γάμου για όλους. "Σήμερα η Σλοβενία μπαίνει στον 21ο αιώνα" δήλωσε ένας από τους βουλευτές και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.

2) Γιατί ήταν η μόνη χώρα που αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία (σχεδόν) ειρηνικά

Αν και η Σλοβενία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν έγινε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους παρτιζάνους και τις τρεις φασιστικές δυνάμεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας που είχαν μοιράσει τη χώρα μεταξύ τους, υπήρξε πολύ πιο τυχερή κατά την περίοδο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της τον Ιούνιο του 1991 και ακολούθησαν ολιγοήμερες συγκρούσεις των σλοβένων με τον γιουγκοσλαβικό στρατό ο οποίος όμως σύντομα αποσύρθηκε. Το γεγονός ότι η χώρα δεν συνορεύει με τη Σερβία ούτε έχει σερβική μειονότητα στο έδαφός της, τη γλίτωσε από το λουτρό αίματος που ακολούθησε στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

3) Γιατί στη Σλοβενία ο γάμος ομοφύλων υπήρξε πρωτοβουλία της Αριστεράς

To νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων υπήρξε πρωτοβουλία του μικρού κόμματος της Ενωμένης Αριστεράς που μπήκε στη Βουλή μόλις πέρσι. Την πρωτοβουλία αποδέχτηκε ο συνασπισμός κεντρώων και κεντροαριστερών κομμάτων που κυβερνά τη χώρα, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στη σχετική ψηφοφορία. Αντίθετα στην Ελλάδα τόσο η αριστερή κυβέρνηση όσο και τα κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης εμμένουν σε ένα ξεπερασμένο από τις διεθνείς εξελίξεις σύμφωνο συμβίωσης.

4) Γιατί παρά την οικονομική κρίση, μια μικρή και φτωχή χώρα ψήφισε τον γάμο για όλους

Η Σλοβενία ήταν η πρώτη πρώην κομμουνιστική χώρα που εντάχθηκε στο ευρώ το 2007. Η οικονομία της χτυπήθηκε σοβαρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση δύο χρόνια αργότερα με αποτέλεσμα να χάσει το 8% του ΑΕΠ της μέσα σε 12 μήνες. Έκτοτε η ανάκαμψη παραμένει αναιμική, όμως η ανεργία έχει πέσει στο 10% και το χρέος της δεν είναι πάνω από το 45% του ΑΕΠ. Πράγμα που σημαίνει πως, αν και μπήκε στο ευρώ πολύ μετά την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός. Το φτηνό εργατικό κόστος σε σχέση με τη γειτονική Αυστρία έχει σαν αποτέλεσμα η χώρα να διατηρεί μια βιομηχανική εξαγωγική βάση με τα αυτοκίνητα και τα φάρμακα να αποτελούν τα πρώτα σε πωλήσεις εξαγωγικά της προϊόντα.

5) Γιατί πλέον δεν διοργανώνει δημοψηφίσματα για ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 60% των σλοβένων συμφωνεί με τον γάμο ομοφύλων. Παρόλα αυτά πριν τρία χρόνια σε δημοψήφισμα που διοργανώθηκε μετά από μια διαδικασία συλλογής υπογραφών, μια αντίστοιχη πρόταση είχε απορριφθεί. Αιτία ήταν η χαμηλή συμμετοχή που επέτρεψε στους φανατικούς αντιπάλους του μέτρου να κυριαρχήσουν. Κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση, αφού η επίδραση της Καθολικής Εκκλησίας σε μια χώρα που δεν είναι ιδιαίτερα αστικοποιημένη παραμένει ισχυρή. Και σήμερα οι αντίπαλοι του γάμου απειλούν με νέα συλλογή υπογραφών, όμως μετά από αυτό που έγινε το 2012 η διαδικασία άλλαξε και πλέον τα ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν μπορούν να τίθενται σε δημοψήφισμα.

image

6) Γιατίη άγρια φύση παραμένει ο μεγαλύτερος πλούτος της

Η γεωγραφική θέση της χώρας ανάμεσα στις Άλπεις και την Αδριατική θάλασσα έχει σαν αποτέλεσμα οι σλοβένοι να αισθάνονται ιδιαίτερη περηφάνια για τον φυσικό πλούτο μιας χώρας που είναι η τρίτη πιο δασώδης στην Ευρώπη. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη σημαία της χώρας όπου κεντρική θέση κατέχει η τριπλή κορυφή το όρους Τριγκλάβ που είναι και το ψηλότερο στη χώρα. Ένα άλλο διάσημο αξιοθέατο είναι η λίμνη Μπλεντ (στην κεντρική φωτογραφία). Στο νησάκι μέσα στη λίμνη βρίσκεται η εκκλησία της Ανάληψης της Θεοτόκου, ιδιαίτερα δημοφιλής για γάμους. Σύμφωνα με την παράδοση ο γαμπρός ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας κρατώντας στην αγκαλιά του τη νύφη, χτυπάει το κουδούνι και κάνει μια ευχή. Εξίσου διάσημα είναι τα τεράστια σπήλαια Σκότσιαν όπου τα νερά του ποταμού Ρέκα έχουν δημιουργήσει ένα υπόγειο δίκτυο φρεάτων, ρευμάτων και λιμνών που εκτείνεται σε μήκος 34 χιλιομέτρων. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς υπόγειους υγροβιότοπους στον κόσμο και δεν είναι τυχαίο ότι συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Κάτοικος των σπηλαίων είναι η τυφλή και σχεδόν διάφανη σαλαμάνδρα Πρωτέας (φωτογραφία επάνω). Στα μεσαιωνικά χρόνια όταν οι πλημμύρες ξέβραζαν τις σαλαμάνδρες, οι κάτοικοι θεωρούσαν πως ήταν τα μωρά των δράκων που ζούσαν μέσα στις σπηλιές...

image

7) Για τις λιχουδιές της τοπικής κουζίνας...

Για να μείνουμε στην πανίδα της χώρας, αυτή περιλαμβάνει εκτός από τις σαλαμάνδρες και μεγάλα αρπακτικά όπως οι λύκοι, οι αρκούδες, οι λύγκες και τα τσακάλια. Αλλά και τον πολύ πιο ταπεινό δρυόμυ που βλέπετε στη φωτογραφία επάνω. Το συγκεκριμένο τρωκτικό που μοιάζει με διασταύρωση ανάμεσα σε σκίουρο και ποντίκι, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα και αποτελεί μία από τις πλέον ...ιδιαίτερες λιχουδιές της τοπικής κουζίνας, μια συνήθεια που οι σλοβένοι φαίνεται να κρατάνε από τον καιρό των ρωμαίων. Μάλιστα η παγίδευση του δρυόμυος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εθνικές παραδόσεις της χώρας...

8) Γιατί μετά από πολλά χρόνια, η Σλοβενία στέλνει επιτέλους ένα τραγούδι της προκοπής στη Eurovision...

H Σλοβενία συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 1993, όμως τα προηγούμενα 11 χρόνια μπόρεσε να περάσει στον τελικό μόλις τρεις φορές και με πενιχρά αποτελέσματα από άποψης βαθμολογίας. Φέτος ελπίζουν να σπάσουν την γκίνια με το συγκρότημα των Maraaya που κατάφερε να κερδίσει την προσοχή των φαν του διαγωνισμού με τους ρετρό-ποπ ρυθμούς του τραγουδιού "Here for you". Που σημαίνει ότι μόνο σε ένα πράγμα η Ελλάδα είχε μέχρι τώρα καλύτερες επιδόσεις από τη Σλοβενία και φέτος μάλλον πάει κι αυτό... Δείτε το βίντεο παρακάτω και μη ρωτάτε: Κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο η τραγουδίστρια φορούσε αυτά τα τεράστια ακουστικά στη διάρκεια του εθνικού τελικού, ούτε αν θα το επαναλάβει στη σκηνή της Βιέννης...

image

9) Καιρός ήταν, αν σκεφτείς ότι είναι η χώρα στην οποία βρέθηκε το παλιότερο μουσικό όργανο

Σε ένα από τα πολλά σπήλαια της χώρας βρέθηκε το εύρημα που βλέπετε επάνω: Πρόκειται για ένα κόκκαλο αρκούδας στο οποίο έχουν ανοιχτεί τρύπες. Οι παλαιοντολόγοι θεωρούν ότι έχει ηλικία 55 χιλιάδων ετών και χρησίμευε ως φλάουτο στους ανθρώπους του Νεάντερταλ που αποδεικνύεται ότι δεν ήταν καθόλου "πρωτόγονοι", αλλά αντίθετα διέθεταν μουσικές ευαισθησίες. Στη Σλοβενία φυλάσσεται και η παλιότερη ρόδα στον κόσμο που βρέθηκε σε ένα νεολιθικό παραλίμνιο οικισμό και είναι φτιαγμένη από ξύλο βελανιδιάς. Η ηλικία της ξεπερνάει τα 5 χιλιάδες χρόνια.

10) Γιατί στο θέμα του γάμου έκανε καλό σεφτέ για το 2015

Ελπίζουμε ότι η Σλοβενία έκανε μόνο την αρχή φέτος, αφού μέσα στο 2015 περιμένουμε εξελίξεις και σε δύο άλλες χώρες τουλάχιστον. Στην Ιρλανδία οι ψηφοφόροι θα αποφανθούν για τον γάμο ομοφύλων μέσω δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Μάιο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζει το μέτρο, όμως και εκεί δεν θα πρέπει να υποτιμάει κανείς τη σημαντική επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας. Ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο, αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις 15 αμερικάνικες πολιτείες που συνεχίζουν να μην τελούν γάμους ομοφύλων. Οι αναλυτές προεξοφλούν μια θετική απόφαση, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια ένας καταιγισμός αποφάσεων από χαμηλότερα δικαστήρια έκανε τον γάμο ομοφύλων πραγματικότητα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, χωρίς το Ανώτατο Δικαστήριο να αντιδράσει παρόλο που πολλές φορές του δόθηκε η ευκαιρία. Μια τέτοια απόφαση θα δώσει τέλος στο δικαστικό σίριαλ αναγνωρίζοντας τον γάμο ως συνταγματικό δικαίωμα σε ολόκληρη την αμερικάνικη επικράτεια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.