- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Η Μαρίν Λεπέν έξω από τις κάλπες, αλλά μέσα στα σκάνδαλα
Όταν η δικαιοσύνη μιλάει, η Ακροδεξιά φωνάζει

Μαρίν Λεπέν: Από την πολιτική κάθαρση στην υπεξαίρεση εκατομμυρίων
Σαν να μην υπήρξε παραβίαση του νόμου. Σαν να μην πιάστηκε η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς με τη γίδα στην πλάτη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος. Ωσάν να μην υπήρξε αδίκημα, και μάλιστα ατιμωτικό για πολιτικό. Τη Δευτέρα που μας πέρασε καταδικάστηκαν η ίδια η Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της και 23 ακόμη συνεργάτες της σε ποινές φυλάκισης και βαριά πρόστιμα, διότι υπεξαίρεσαν πάνω από 4 εκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά το διάστημα που η κυρία Μαρίν Λεπέν εκτελούσε καθήκοντα ευρωβουλεύτριας στις Βρυξέλλες. Η ίδια κρίθηκε ένοχη για εικονικές προσλήψεις βοηθών στο γραφείο της και στα γραφεία άλλων ευρωβουλευτών του ακροδεξιού κόμματός της. Ήταν δηλαδή μανιέρα. Προσλάμβαναν βοηθούς και οι μισθοί τους κατευθύνονταν στα κομματικά ταμεία ή και αλλού, και πάντως όχι στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υποτίθεται ότι εργάζονταν οι δήθεν βοηθοί. Παλιά μου τέχνη κόσκινο στη βελγική πρωτεύουσα. Μόνο που δεν διεκδικούν όλοι όσοι παραβίαζαν και παραβιάζουν τους νόμους στο Ευρωκοινοβούλιο το αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, όπως η κυρία Μαρίν Λεπέν, η οποία και πορεύτηκε πολιτικά με το σύνθημα της κάθαρσης και της εξυγίανσης της Γαλλίας από τη διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας.
Η Μαρίν Λεπέν και οι δικηγόροι της γνώριζαν από καιρό πώς θα εξελισσόταν αυτή η δίκη. Με πολιτικό θράσος ανάλογο της ιστορικής θρασύτητας που συνεπάγεται η πολιτική παρουσία της γαλλικής Ακροδεξιάς, η ηγεσία και τα στελέχη μιλούν για δικαστικό πραξικόπημα με στόχο τον αποκλεισμό της για πολλοστή φορά υποψήφιας στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Με μια εμμονή που καταντά γραφική, τύπου «θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη», η Λεπέν, επί δεκαετίες μόνιμη επιλαχούσα στις εκλογικές αναμετρήσεις, επιμένει πως είναι θύμα ενός «πραξικοπήματος των δικαστών». Γράφει η «Liberation»: «Πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία και για μια απόφαση ιστορική λόγω των πρωτοφανών συνεπειών της.
Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, η Μαρίν Λεπέν κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος στην υπόθεση των κοινοβουλευτικών βοηθών του κόμματος Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National) και καταδικάστηκε σε πενταετή στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο βουλευτικό αξίωμα, με άμεση ισχύ των ποινών.
«Κανείς δεν κρίνεται επειδή ασχολήθηκε με την πολιτική. Η ισότητα ενώπιον του νόμου αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δεν απολαμβάνουν προνόμια», επισήμανε η πρόεδρος του ποινικού δικαστηρίου του Παρισιού, Bénédicte de Perthuis, κατά την εκφώνηση της απόφασης, σαν να ήθελε να προλάβει την κριτική για ένα πολιτικοποιημένο σύστημα δικαιοσύνης.
Είναι τόσο απλό, όσο και το αυγό του Κολόμβου. Η Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της συλλογικά και 23 κομματικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και οι Ευρωβουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης, δεν καταδικάστηκαν από τους δικαστές αλλά από τον νόμο. Οι δικαστές εφάρμοσαν τον νόμο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, αντέδρασαν όλοι όσοι εδώ και χρόνια στηρίζουν τη γαλλική Ακροδεξιά. Ο Όρμπαν, ο ξανθωπός πρωθυπουργός της Ολλανδίας με το λευκό χαμόγελο, ο Βλαδίμηρος ο Πούτιν, χρηματοδότης της κυρίας Λεπέν με κεφάλαια ρωσο-τσεχικού τραπεζικού ιδρύματος, ο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά και, βεβαίως, η εν χορώ κουστωδία του νέου Λευκού Οίκου, μιλούν για δικαστικό πραξικόπημα και για δικαστικά συστήματα που αποσκοπούν στον αποκλεισμό συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και πολιτικών από το προσκήνιο. Κουβέντα για την ταμπακιέρα, όπου ταμπακιέρα είναι βεβαίως η κλοπή με τη μέθοδο της υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος.
Η Μαρίν Λεπέν καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι». Στα χνάρια του Σαρκοζί, του άλλου παιδιού-θαύματος της γαλλικής Δεξιάς με υπερσυντηρητικές επιλογές, ο οποίος δικάζεται εκ νέου για είσπραξη παρανόμων κονδυλίων «αδήλωτων και αφορολόγητων» από τον μακαρίτη τον Μουαμάρ Καντάφι. Ο Σαρκοζί είναι διπλά ανήθικος. Όχι μόνο εισέπραττε παράνομα ποσά για την εκλογική του καμπάνια από τον Καντάφι, αλλά ήταν και αυτός που, όταν ήταν πρόεδρος, κήρυξε τον πόλεμο στη Λιβύη, με τα γνωστά αποτελέσματα. Και κλέφτης και αχάριστος. Η δίκη του βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αποκαλύψεις είναι καταδικαστικές για τον πρώην πρόεδρο. Για να δούμε...
Η Λεπέν καταδικάστηκε επίσης σε πενταετή στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Δεν θα έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Η τύχη έπαιξε περίεργα παιχνίδια με το νεαρότατο πουλέν της μεσήλικος πλέον ηγέτιδας της γαλλικής Ακροδεξιάς. Η Λεπέν έχει φωτογραφηθεί να ακουμπά με χάρη και με πλατύ και αυτάρεσκο χαμόγελο το πέτο του κυρίου Μπαρντελά, του πολλά υποσχόμενου διαδόχου της. Ξέρετε, μια μάλλον επαρχιώτικη ιμιτασιόν, ένα κακέκτυπο της ταινίας «Casablanca». Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, έλεγαν οι παλαιότεροι.
Η γαλλική Ακροδεξιά εισήλθε λοιπόν σε έναν «ανένδοτο αγώνα», όπως τον αποκαλεί, με κεντρικό προεκλογικό άξονα τη «θυματοποίηση» της Μαρίν Λεπέν. Πολλοί πιστεύουν στη Γαλλία πως οι εξελίξεις ευνοούν τα ακροδεξιό πολιτικό σχήμα. Αρκετοί νομίζουν πως η Δικαιοσύνη διαδραμάτισε μείζονα πολιτικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση, ρόλο που δεν της αρμόζει. Κάποιοι πιστεύουν πως η γαλλική Ακροδεξιά χωρίς τους Λεπέν (ο πατέρας απεβίωσε και η θυγατέρα καταδικάστηκε) είναι σαν ένας στρατός χωρίς στρατηγό και με ακατάλληλους συνταγματάρχες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού μπορείτε να υποβάλλετε την αίτησή σας
«Η Κυβέρνηση με την αδράνειά της υποθάλπει την ασύδοτη σε βάρος των καταναλωτών κερδοσκοπία»
Η ψυχική υγεία όσων έχουν την ευθύνη δεκάδων ζωών πρέπει να ελέγχεται
Yπάλληλος του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας φέρεται να εμπλέκεται σε συστηματική κατάχρηση δημόσιου χρήματος
«Μπαίνει ένα τέλος στη χυδαιότητα» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τι δήλωσε για την συγκίνησή της στο συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας
Το αεροσκάφος είναι δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο υπουργείο Υγείας
«Ένας άνθρωπος με τις δικές μου καταβολές, θέλει να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Τι απαντά ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ για τα περί εισβολής
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα σε άλλα ερωτήματα
Μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις στην ατζέντα
Διαθέτει παροχές που επιτρέπουν την εκτέλεση πτήσεων μεγάλων αποστάσεων
Ξεκίνησε παράλληλα έρευνα στο αρχείο της επιχείρησης
To νομοσχέδιο έχει τεθεί προς διαβούλευση
Για τη συμφωνία Μητσοτάκη-Μελόνι που αφορά στις νέες επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Σε καταγγελία της σύμβασης για το Θέατρο Εμπρός προχωρά ο Δήμος Αθηναίων
Σχετικά με τεχνικό πρόβλημα κατά την ενημέρωση των συντακτών
Οριστικοποιήθηκαν συμφωνίες για ενέργεια και επένδυση στις σιδηροδρομικές μεταφορές
Στον πυρήνα των πολιτικών μας το δημογραφικό μαζί με το στεγαστικό, τονίζει η υπουργός
«Μέχρι το 2031 αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να έχει κλείσει οριστικά», δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.