- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αρίστος Δοξιάδης: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός ανάπτυξης, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία
Οι σπουδές στο Χάρβαρντ και η πορεία του στο επιχειρείν
Αρίστος Δοξιάδης, ο νέος υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας - Το βιογραφικό του
O γνωστός οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης, επελέγη να αναλάβει υφυπουργός ανάπτυξης αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία. Πρόκειται για ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο με συχνές παρεμβάσεις στον δημόσιο λόγο για τα θέματα της επικαιρότητας και δη αυτά που αφορούν την οικονομία και τους θεσμούς.
Ο Αρίστος Σ. Δοξιάδης γεννήθηκε το 1951, μεγάλωσε στην Αθήνα, και σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και οικονομικά στo Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με μελέτες δημόσιας πολιτικής για το ελληνικό κράτος και για διεθνείς οργανισμούς. Συμμετείχε σε πιλοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη την Ευρώπη, και στη συνέχεια διοίκησε εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων.
Αρίστος Δοξιάδης: Η επαγγελματική του πορεία
Από το 1995 εργάζεται σε Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital) για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Έχει αναπτύξει εργαλεία δομής συμφωνιών (όπως συμφωνίες μετόχων, κεφαλαιακές δομές, μηχανισμούς εξόδου και προγράμματα κινήτρων) με στόχο την ενσωμάτωση διεθνών πρακτικών ιδιωτικών κεφαλαίων στο πλαίσιο του ελληνικού δικαίου και της επιχειρηματικής κουλτούρας. Έχει διατελέσει μέλος διοικητικών συμβουλίων σε περίπου δεκαπέντε εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης μιας τράπεζας στη Βουλγαρία) και έχει αναλάβει ενεργό εκτελεστικό ρόλο σε ορισμένες από αυτές. Επιπλέον, έχει δομήσει την πρώτη εξαγορά μέσω μόχλευσης (leveraged buy-out) από ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια.
Η εμπειρία του περιλαμβάνει εξαγορές και αποεπενδύσεις (ανάλυση επιχειρήσεων, αποτίμηση, διαπραγμάτευση, νομικός και οικονομικός έλεγχος, χρηματοοικονομική μηχανική), εταιρική διακυβέρνηση (στρατηγικός προσανατολισμός σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, προγράμματα κινήτρων, συστήματα αναφοράς και παρακολούθησης, στελέχωση ανώτατων θέσεων, ευθυγράμμιση ενδιαφερομένων μερών), νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα και νεοφυείς επιχειρήσεις (γεωγραφική επέκταση, συναφή επιχειρηματικά τμήματα, νέες επιχειρήσεις, στρατηγικές εξαγορές), επιχειρησιακές λειτουργίες (εφοδιαστική αλυσίδα, κοστολόγηση και πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης, ανάπτυξη στρατηγικών πελατών) και, τέλος, συγκέντρωση και διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων.
Έμφαση στην κρίση και τους θεσμούς της ελληνικής οικονομίας
Ασχολείται με τους θεσμικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πέρασε τέσσερις μήνες στο Κέντρο Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης του Warwick Business School ως επισκέπτης ερευνητής, μελετώντας το συγκεκριμένο θέμα.
Έχει δημοσιεύσει αρκετά σχετικά άρθρα σε ελληνικά περιοδικά, ενώ μέρος του έργου του έχει δημοσιευθεί στα αγγλικά και τα γερμανικά. Από το 2010, γράφει άρθρα για την κρίση και τους θεσμούς της ελληνικής οικονομίας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου το «Αόρατο Ρήγμα».
Δείτε ακόμη>>> Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης - Όλα τα ονόματα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε αναμένεται η πρώτη πληρωμή
Η νέα αύξηση θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου
Το ιστορικό των αυξήσεων και το πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος
Το μήνυμα της Αμερικανίδας πρέσβειρας για την 25η Μαρτίου
Το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης
«Η Ελλάδα προχωρά μπροστά παρά τις δυσκολίες»
«Χρόνια πολλά για τη μεγάλη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!»
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η χώρα είναι προετοιμασμένη να ανταπεξέλθει στο κλίμα διεθνούς αστάθειας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup
Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εξοπλισμού
«Ο κόσμος είναι οργισμένος και κάθε μέρα οργίζεται και περισσότερο με αυτά που βλέπει»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί γιατί δεν προκρίθηκε η μείωση του ΕΦΚ
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν
Μετά την παραίτηση Χαρίτση
Δεν παραιτείται από βουλευτής
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γιώργου Φλωρίδη για τις συνθήκες στην αίθουσα που ξεκίνησε η δίκη των Τεμπών
Με βάση ποια κριτήρια αξιολογείται η αίτηση στην πλατφόρμα
«Φωτιά» οι τιμές στα βενζινάδικα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.