- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αναβολή στη δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis
Στις 2 Απριλίου 2025 προσδιορίστηκε εκ νέου η δίκη των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis
Αναβολή στη δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis - Στις 2 Απριλίου 2025 προσδιορίστηκε εκ νέου η δίκη
Για τις 2 Απριλίου 2025 αναβλήθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο η δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, κατηγορούμενων για ψευδείς καταθέσεις και καταμηνύσεις σε βάρος των πολιτικών και άλλων προσώπων τους οποίους ενέπλεξαν στην υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας.
Η διαδικασία στο ακροατήριο σήμερα, "πάγωσε" για πολλές ώρες καθώς όταν εκφωνήθηκε η υπόθεση, υπέβαλε δήλωση αποχής ο εισαγγελέας της έδρας για λόγους ευπρέπειας, με αιτιολογία ότι είχε καθηγητή έναν από τους παριστάμενους δικηγόρους. Η δήλωση κρίθηκε και έγινε δεκτή από το αρμόδιο όργανο επτά ώρες μετά, οπότε και την θέση του εισαγγελέα έλαβε στην Έδρα γυναίκα συνάδελφος του.
Η υπεράσπιση της κατηγορουμένης, πρώην προστατευόμενης μάρτυρα, Μαρίας Μαραγγέλη ζήτησε αναβολή για λόγους υγείας, αίτημα στο οποίο συναίνεσε η εισαγγελέας επισημαίνοντας πως και η ίδια έχει λόγους αποχής: «Κι εγώ έχω λόγους να δηλώσω αποχή, θα προτείνω να γίνει δεκτό το αίτημα αναβολής και να δοθεί μία σύντομη δικάσιμος. Η μοναδική διαθέσιμη ημερομηνία είναι για 2 Απριλίου» ανέφερε.
Η πρόταση της εισαγγελέα έγινε δεκτή και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών, η δίκη προσδιορίστηκε για την ημερομηνία που έδωσε η εισαγγελική λειτουργός.
Οι κατηγορούμενοι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαρεγγέλη έφθασαν στο εδώλιο μετά την απόφαση, πριν λίγους μήνες, της Οικονομικής Εισαγγελίας η οποία μετά από επαναξιολόγηση των δεδομένων αποφάνθηκε ότι ο "Μάξιμος Σαράφης" και η "Αικατερίνη Κελέση", όπως ήταν οι κώδικες ονομασίες των δύο υπό προστασία μαρτύρων, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις διατήρησης του καθεστώτος προστασίας από ποινικές συνέπειες.
Το τέλος της "ποινικής τους ασυλίας" επίσης οδήγησε στην ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων που είχαν υποβάλλει εναντίον τους πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, οι οποίοι είχαν προσφύγει για όσα είχαν καταθέσει σε βάρος τους σχετικά με φερόμενη εμπλοκή τους σε χρηματισμούς από την φαρμακοβιομηχανία Novartis. Οι ισχυρισμοί των "Σαράφη" και "Κελέση" κρίθηκαν από την Δικαιοσύνη η οποία με αποφάσεις της αμετάκλητα έκλεισε το επίμαχο θέμα κρίνοντας πως δεν προέκυψαν στοιχεία που να επιβεβαίωσαν όσα κατέθεσαν οι υπό προστασία μάρτυρες. Το επόμενο στάδιο ήταν η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους και η παραπομπή τους σε δίκη με τις δικαστικές αρχές να τους καταλογίζουν ότι «εν γνώσει τους, καταμήνυσαν άλλον ψευδώς αναφέροντας στην Αρχή ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη».
Σήμερα στο δικαστήριο, όπου ήταν παρών ο κατηγορούμενος "Μάξιμος Σαράφης" , εκφωνήθηκαν συνολικά οκτώ υποθέσεις που αφορούν μηνύσεις μεταξύ άλλων του Άδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Μάριου Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο τρίτος πρώην προστατευμένος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης, του οποίου το καθεστώς προστασίας έχει αρθεί πριν από έξι χρόνια, έχει διπλή ιδιότητα καθώς σε μια υπόθεση είναι κατηγορούμενος και σε άλλη μηνυτής.
Παρόντες σήμερα στο δικαστήριο από την πλευρά των μηνυτών ήταν κ.κ οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς και Γιάννης Στουρνάρας.
Η υπόθεση φθάνει στο ακροατήριο με σφιχτό χρονικό πλαίσιο για παραγραφές καθώς στα τέλη του 2025 συμπληρώνεται 8ετία για τις πρώτες εκ των μηνύσεων που είχαν υποβληθεί και αρχές του 2026 για τις τελευταίες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.