Χατζηδάκης: Οι 9 θετικές αλλαγές για τους πολίτες με τον προϋπολογισμό του 2025
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Χατζηδάκης: Οι 9 θετικές αλλαγές για τους πολίτες με τον προϋπολογισμό του 2025 - «Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Εννέα θετικές αλλαγές που θα δουν οι πολίτες μέσα στο 2025 παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων, η μείωση της ανεργίας και η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών.
Ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών το 2025, ενώ άφησε ανοιχτό το “παράθυρο” για περαιτέρω μειώσεις φόρων εντός του 2025.
«Χτίζουμε πάνω στις εθνικές επιτυχίες των τελευταίων ετών και προχωράμε με τον προϋπολογισμό του 2025. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια – χωρίς να γίνουν θαύματα – θα γίνει ακόμη περισσότερο ορατή το 2025», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θα ακούσετε από εμάς να λέμε ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι πληγές της περασμένης δεκαετίας επουλώνονται αλλά υπάρχουν ακόμα, υπάρχει διεθνής πληθωριστική κρίση και συσσωρευμένος πληθωρισμός που πιέζει τη μέση οικογένεια, βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια, δημιουργώντας πίεση ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρια. Αυτά επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε, όχι με θαύματα αλλά με πολιτικές κοινής λογικής. Και όπως εμείς αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, θα περιμέναμε από την αντιπολίτευση να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2019».
Οι θετικές εξελίξεις το 2025 είναι:
1. Αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2025. Ο κατώτατος μισθός έχει ήδη αυξηθεί από τα 650 ευρώ το 2019 στα 830 ευρώ το 2024 ενώ αντίστοιχα αυξάνεται και ο μέσος μισθός, που από τα 1.046 ευρώ το 2019, σήμερα με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ διαμορφώνεται στα 1.445 ευρώ. «Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και θα τηρήσουμε με το παραπάνω τη δέσμευσή μας για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027».
2. Αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, όσο περίπου και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό.
3. Μείωση του πληθωρισμού από 2,7% το 2024 σε 2,1% το 2025, με καθοδική πορεία και για τον πληθωρισμό τροφίμων, που βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
4. Μείωση της ανεργίας στο 9,7%, με συντηρητικές προβλέψεις, για πρώτη φορά κάτω από 10% μετά από 15 χρόνια. «Πάνω από 30.000 που σήμερα είναι άνεργοι θα βρουν δουλειά μέσα στο 2025», τόνισε ο υπουργός.
5. Συνέχιση της προσπάθειας για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με νέα εργαλεία: Καθολική εφαρμογή του myDATA για την δήλωση εσόδων – εξόδων, Ψηφιακό Πελατολόγιο, Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. «Ένα καλό νέο για τους συνεπείς φορολογούμενους, για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, την οποία θα περίμενα από την Αριστερά να επικροτήσει, και βέβαια η μάχη κατά της φοροδιαφυγής σημαίνει περαιτέρω μειώσεις φόρων και μέσα στο 2025», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
6. Μείωση των τραπεζικών προμηθειών με παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού – όπως και συνολικά στην ευρωζώνη – θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. «Δημιουργούμε συνθήκες περισσότερου υγιούς ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα. Με στόχο οι τράπεζες να χορηγούν περισσότερα δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Οι πρωτοβουλίες δρομολογούνται τώρα και θα λάβουν σάρκα και οστά μέσα στο 2025», τόνισε ο υπουργός.
7. Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία κατά 13,2% το 2025 σε σχέση με το 2024, και 74,4% σε σχέση με το 2019.
8. Υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Συγκεκριμένα μέσα στο 2025:
- Ολοκληρώνεται και παραδίδεται στους πολίτες η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά.
- Ολοκληρώνεται η ανακαίνιση δεκάδων νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε όλη την Ελλάδα.
Ξεκινάει το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με το οποίο περισσότερα από 20.000 επιπλέον νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. - Ολοκληρώνεται το Εθνικό Κτηματολόγιο, που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες και τους επενδυτές.
9. Έναρξη λειτουργίας των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων από το Σεπτέμβριο του 2025. «Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι παγκόσμια εξαίρεση και θα γίνει σταδιακά διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί:
Στα δημοσιονομικά. «Πράγματι έχουμε μεγάλο χρέος αλλά έχουμε και τη μεγαλύτερη μείωση σε όλη την Ευρώπη και το 4ο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Ακριβώς λόγω αυτών των επιδόσεων μπορούμε και δανειζόμαστε φτηνότερα σε σχέση με κράτη όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
Ενώ διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν συνεχώς το αξιόχρεο της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Μόνο λόγω της επενδυτικής βαθμίδας, για όσα δανειστήκαμε το 2024, οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν 800 εκατ. ευρώ λιγότερα σε βάθος δεκαετίας. Αυτή είναι η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας». Σημείωσε δε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας που «μετά βδελυγμίας» θα καταψηφίσει η αντιπολίτευση εγκρίθηκε χθες– μαζί με 7 μόνο ακόμα χώρες – από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών χωρίς καμία επιφύλαξη. Μόλις σήμερα ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα τρίτη μεταξύ 37 χωρών του ΟΟΣΑ από πλευράς οικονομικών επιδόσεων.
Στο φορολογικό. Καταγράφεται υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η οποία φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα. «Το 2024 σημειώθηκε υπέρβαση στο στόχο φορολογικών εσόδων κατά 3,7 δισ. ευρώ. Από τα οποία 1 δισ. ευρώ αποδίδονται στην άνοδο των εισοδημάτων, και 1,8 δισ. στη μείωση της φοροδιαφυγής. Και επειδή ειπώθηκε ότι τα λεφτά πάνε για την αποπληρωμή του χρέους, τα επιπλέον έσοδα, όπως έχουμε δεσμευτεί, αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας. Το 2024 είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε δαπάνες 3 δισ. ευρώ επιπλέον του ύψους που προέβλεπε ο προϋπολογισμός», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο πεδίο της ανάπτυξης, η Ελλάδα καταγράφει πολύ ταχύτερη ανάπτυξη από την Ε.Ε. Το 2024 η οικονομία μας αναπτύχθηκε με υπερδιπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο διάστημα 2023-2025 η οικονομία θα συγκλίνει κατά 4,6 μονάδες με την ΕΕ.
Στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, ξεκίνησαν να αυξάνονται ύστερα από 12 χρόνια οι συντάξεις και ξεπάγωσαν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον οι καταθέσεις αυξήθηκαν από 143 δισ. το 2019 σε 197 δισ. το Σεπτέμβριο του 2024, η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στη μείωση της φτώχειας και βρίσκεται πάνω από 6 ευρωπαϊκές χώρες στην κατά κεφαλήν κατανάλωση.
«Η τάση ισοπέδωσης και μηδενισμού αδικεί την προσπάθεια που δεν είναι της κυβέρνησης αλλά των πολιτών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, και της κοινωνίας στο σύνολό της. Προσπάθεια που απέφερε πέντε μεγάλες εθνικές επιτυχίες: τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, την κατάταξη της χώρας στο top-10 των τουριστικών προορισμών διεθνώς και την πολύ πιο ευδιάκριτη παρουσία μιας κρυμμένης υπερδύναμης, του Ελληνικού εφοπλιστικού κόσμου».
Πηγή: ΕΡΤ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική: Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες», του Ιάσονα Πιπίνη
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το βιβλίο του «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη σεζόν να γυριστεί στην Αθήνα
Στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.