Πολιτικη & Οικονομια

Ενεργός Πολίτης: Απεργός πείνας, Θ. Ηλιόπουλος

18 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και στο κέντρο της Αθήνας

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 266
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

18 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και στο κέντρο της Αθήνας γίνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Κόσμος, συνθήματα, φασαρία.

«Έλα, τρέξε, πάμε να φύγουμε», «κάτσε ρε, κάναμε τίποτα;», κάποιος τον έσπρωξε, έπεσε κάτω, βρέθηκε ξαπλωμένος μπρούμυτα στο πεζοδρόμιο με δυο τρεις Ματάδες να του περνούν χειροπέδες. «Τι έκανα;», «πάρτε το σακίδιό του», «πράγματά μου έχει μόνο», «σκάσε», τον φόρτωσαν στην κλούβα και τον πήγαν στην Ασφάλεια. Ο αξιωματικός με το σουλούπι αγροφύλακα ήταν ανένδοτος: «Πετούσες πέτρες», «μα σας το είπα εκατό φορές, δεν έκανα τίποτα», «σε είδανε». Στο δικαστήριο τον «είδανε» να πετάει και μολότοφ, κρίθηκε προφυλακιστέος και τον πήγανε στον Κορυδαλλό. Ήταν bκαι η θεματολογία των πάνελ της τηλεόρασης είχε αλλάξει, τη θέση του Γρηγορόπουλου είχε πάρει ο μειωμένος τζίρος των καταστημάτων. Δύο μήνες μετά περνάει στα ψιλά των εφημερίδων ένα γράμμα: «Οι κατηγορίες εναντίον μου είναι φτιαχτές. Οι αστυνομικοί που με συνέλαβαν, αλλάξανε τις καταθέσεις τους… Δύο μήνες από τη σύλληψή μου είμαι ακόμα στον Κορυδαλλό και τίποτα δεν κινείται. Οι μέρες περνάνε και εγώ μένω εδώ να περιμένω, δέσμιος μιας παράλογης και ασφυκτικής γραφειοκρατίας ή ίσως μιας εκδικητικής αδιαφορίας». Μήνες μετά, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η τηλεόραση παίζει τις εκπτώσεις που θα φτάσουν στο 70% κι ένα ακόμα γράμμα περνάει στα ψιλά: «Στις 8 Ιουλίου, μετά από  6 ½ μήνες φυλακή, όπου βρέθηκα για τα γεγονότα του Δεκέμβρη, κατηγορούμενος για πράγματα που δεν έκανα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής μου. Η απόφαση αυτή, που αποκαλύπτει προσωπική εμπάθεια και μένος εναντίον μου, που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν ούτε και να εξηγηθούν, είναι μια απόφαση μεροληπτική, άδικη και παράνομη έτσι κι αλλιώς, όπως κάθε προφυλάκιση. Απέναντι στο μίσος αυτό που εκφράζεται σε βάρος μου… απέναντι στην επίμονη άρνηση των δικαστών και των εισαγγελέων να δουν τα πραγματικά στοιχεία και την αλήθεια της υπόθεσης… δεν έχω άλλο μέσο να παλέψω παρά μόνον το ίδιο μου το σώμα».

Στις 10 Ιουλίου ο Θεόδωρος Ηλιόπουλος, ο τελευταίος προφυλακισμένος των διαδηλώσεων του Δεκέμβρη, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε απεργία πείνας ζητώντας την αποφυλάκισή του.

www.scrivanos@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ