- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2025
Το 2026 το πρώτο πλεόνασμα για τη χώρα
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2026 η χώρα θα έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα μηδενίζει το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης, κατά την περίοδο 2024-2025.
Το συνολικό δημόσιο έλλειμμα, σύμφωνα με το newmoney.gr (μαζί και με τους τόκους που πληρώνει το κράτος για την εξυπηρέτηση του χρέους όχι δηλαδή μόνο το πρωτογενές που έχει ήδη εκμηδενιστεί αφού η χώρα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρονιά) το 2024 προβλέπεται να μειωθεί σε 0,6% το 2024 και σε μόλις 0,1% το 2025, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2026 η χώρα θα έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Αντιθέτως, για παράδειγμα:
- η Γερμανία θα έχει έλλειμμα 2,2% φέτος και 2% το 2025
- η Ολλανδία θα έχει έλλειμμα 0,2% φέτος και 1,9% του χρόνου
- το Βέλγιο θα έχει έλλειμμα 4,6% φέτος και 4,9% το 2025
Ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς στην Ευρώπη φέτος θα έχουν μόνον η Ιρλανδία (4,4%), η Κύπρος (3,5%), η Δανία (2,3%) και η Πορτογαλία (0,6%). Συνολικά η Ευρωζώνη θα έχει έλλειμμα 3% και 2,9% το 2025.
Με αυτά τα δεδομένα, το χρέος προς ΑΕΠ μειώνεται τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται να φθάσει στο 153,1% το 2024, πριν μειωθεί περαιτέρω στο 146,8% του ΑΕΠ το 2025 και στο 142,7% το 2026. Μειώνεται κατά τα 2/3 (ποσοστό 67%) ανάμεσα στα έτη 2020 και 2026!
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην ΕΕ η οποία «οφείλεται στα πρωτογενή πλεονάσματα, στην ονομαστική ανάπτυξη και στη μείωση των ταμειακών αποθεμάτων το 2024» όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, κάνοντας έτσι μνεία και στην πρόωρη αποπληρωμή χρέους με χρήση του «μαξιλαριού» διαθεσίμων.
Η Ελλάδα παραδίδει «μαθήματα» δημοσιονομικής τάξης, εκμεταλλευόμενη κυρίως την δυναμική ανάπτυξης που συνεχίζεται, με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της υπόλοιπης Ευρώπης. Για φέτος προβλέπεται αύξηση ΑΕΠ στην Ελλάδα 2,1% (έναντι 2,2% που είχε εκτιμηθεί πριν έξι μήνες και 0,8% σε όλη την Ευρωζώνη) με τάση αύξησης στο 2,3% το 2025 στο 2,3% και στο 2,2% το 2026.
Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός επιμένει και η Κομισιόν προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 3% φέτος ο εναρμονισμένος (και στο 3,4% ο δομικός), παραμένοντας όμως ψηλά και το 2025 (στο 2,9%) πριν πέσει στο 1,9% το 2026.
Η ανεργία θα αποκλιμακωθεί σε μονοψήφια επίπεδα αλλά όχι κάτω από το 9% την προσεχή διετία. Και στα δυο παραπάνω πεδία γίνεται ειδική αναφορά για τους λόγους που εμποδίζουν περαιτέρω αποκλιμάκωση. Ένα αγκάθι είναι οι πιέσεις στο εξωτερικό ισοζύγιο: Θα παραμείνουν ισχυρές με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να διαμορφώνεται στο 7,1% του ΑΕΠ φέτος, στο 7,5% του ΑΕΠ το 2025 και στο 7,2% του ΑΕΠ το 2026.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Αναγκαίο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
Το χιουμοριστικό σχόλιο πριν το τετ α τετ
«Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι διαρκής»
«Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων Ελλήνων»
Το δυστύχημα των Τεμπών και το «καπέλωμα» της συγκέντρωσης
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
«Η Αθήνα αξίζει να ανθίζει, πέρα από πρόσωπα και θητείες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.