- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνήγορος του Πολίτη: ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ μπλόκαραν την πρόταση της κυβέρνησης
Παραμένει μέχρι νεωτέρας ο Ανδρέας Ποττάκης
Συνήγορος του Πολίτη: Δεν υπήρξε συμφωνία στη διάσκεψη των προέδρων
Δεν επετεύχθη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η απαιτούμενη πλειοψηφία των «τριών πέμπτων», για την επιλογή του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Δ. Σωτηρόπουλου, στο αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη.
Σημειώνεται ότι η θητεία του νυν Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη έχει λήξει προ 2,5 ετών περίπου, παραμένει ωστόσο στη θέση του καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον διάδοχό του.
Επί 29 παρόντων (από 30) μελών της Διάσκεψης των Προέδρων, 15 μέλη της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης του Προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα στο πρόσωπο του κ. Σωτηρόπουλου, 7 μέλη (από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΟ Σπαρτιάτες) δήλωσαν «παρών», ενώ 7 μέλη (από Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και εκπρόσωπο ανεξαρτήτων βουλευτών) είπαν «όχι» στην πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα παράτασης ή αναβολής της επιλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη, έως ότι ο κ. Ποττάκης ολοκληρώσει εξελισσόμενες έρευνες, όπως αυτή για το ναυάγιο της Πύλου. Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι ο ίδιος είχε θέσει στα κόμματα το θέμα της λήξης της θητείας του κ. Ποττάκη ήδη από τις 21 και τις 29 Σεπτεμβρίου του 2023, ενώ ο κ. Ποττάκης ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνάς του για την Πύλο στις 9 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, σημειώνοντας ότι ο κατακερματισμός της Βουλής κάνει άθλο το στοιχειώδες, που είναι η συμφωνία σε ζητήματα όπως το παραπάνω.
«Η κυβέρνηση, εδώ και δυόμισι χρόνια κωλυσιεργεί στο θέμα της αντικατάστασης του Συνηγόρου του Πολίτη, οδηγώντας σε παράταση τη θητεία του κ. Ποττάκη», αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Κατά τις ίδιες πηγές «το ΠΑΣΟΚ συνεπές στη στήριξη και την υπεράσπιση των ανεξάρτητων αρχών ζήτησε να κληθεί σε ακρόαση ο κ. Ποττάκης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να μας ενημερώσει για τις εκκρεμότητες της Αρχής και ειδικότερα για σημαντικές υποθέσεις που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, όπως το ναυάγιο της Πύλου. Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα μας και για τον λόγο αυτό δεν μπορούσαμε να υπερψηφίσουμε την πρόταση, την οποία κατέθεσε».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις 23 Οκτωβρίου στη Βουλή στην θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, είπε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι ο κ. Σωτηρόπουλος, και ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να έρθει σε ψηφοφορία εντός της εβδομάδας στη Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συναίνεση. «Να δούμε πώς αντιλαμβάνεστε τη συναίνεση. Ελπίζω να είστε θετικός κ. Ανδρουλάκη» είπε ο πρωθυπουργός.
Π. Μαρινάκης: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας «παρών» ευθύνονται για τη μη εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη
O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης με ανακοίνωση σχολίασε την μη εκλογή του ακαδημαϊκού Δημήτρη Σωτηρόπουλου στη θέση του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, επικρίνοντας την στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ.
«Η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στο συνεχιζόμενο έργο με τίτλο «Ανεύθυνη και επιζήμια αντιπολίτευση», που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών εδώ και χρόνια και απ’ ό,τι φαίνεται θα έχει και συνέχεια.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν κοινή στάση, ψηφίζοντας «παρών» και στην πραγματικότητα ευθύνονται για τη μη εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη και μάλιστα περισσότερο από 2 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του προηγούμενου.
Το πιο εξοργιστικό ήταν η δικαιολογία την οποία προφασίστηκαν για αυτή τους την κοινή στάση. Προφασίστηκαν ότι δήθεν η εκλογή του Δημήτρη Σωτηροπούλου θα διακινδύνευε τις έρευνες του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου.
Πέραν του γεγονότος ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εκλογή νέου ΣτΠ θα έθετε με οποιονδήποτε τρόπο σε αμφισβήτηση ή σε κίνδυνο τις έρευνες αυτές και προσπερνώντας ότι οι δικαιολογίες αυτές είναι ευθέως προσβλητικές για τον προτεινόμενο Συνήγορο του Πολίτη, είναι κρίσιμο να επισημανθεί ότι ο κ. Τασούλας είχε μιλήσει για πρώτη φορά για την ανάγκη εκλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη, λόγω λήξης θητείας του προηγούμενου, πριν την ανακοίνωση για την έναρξη ερευνών για το ναυάγιο της Πύλου η οποία έγινε στις 9.11.2023.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αναμενόμενη. Αντιθέτως, η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ότι η υποτιθέμενη αλλαγή στάσης και νοοτροπίας του κ. Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του θα παραμείνει μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση και η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται με μία αντιπολίτευση του «όχι σε όλα».
Mε πληροφορίες από ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διευκρινίσεις από την Αρχή με αφορμή δημοσιεύματα για ελέγχους σε μικροποσά μεταξύ συγγενών
Οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν την εφαρμογή του, δεν χάνεται το έτος
Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη 6 επικουρικών εργαζομένων
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος ζητά από την Πολιτεία να λάβει μέτρα
Σφιχτοχέρηδες οι τουρίστες - Τα στοιχεία που προβληματίζουν
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Μαρία Σάκκαρη θα παντρευτούν το 2027
«Είμαστε εδώ για την Αριστερά και τους ανθρώπους»
Η λίστα με τις πληρωμές των δικαιούχων
Οι αντιρρήσεις ενοικιαστών που δέχονται ήδη πιέσεις από ιδιοκτήτες για πληρωμή «μισό-μισό»
Τελευταίο παράδειγμα αυτό της πλατείας Συντάγματος
Γνωστικές προκαταλήψεις και τα παράλληλα σύμπαντα
Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής ανά ταμείο
Με αφορμή την αυριανή συμπλήρωση 22 ετών από την έναρξη των Ολυμπιακών του 2004
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ συζήτησαν τον 6ο γύρο στρατηγικού διαλόγου και τις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις
Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση και ορίστηκε ήδη Ανάδοχος Αποκατάστασης
Αφορά αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ 25-54 ετών με 12μηνη σύμβαση και μισθό έως 1.250 ευρώ
Οκτάμηνες συμβάσεις για την άμεση εκτίμηση ζημιών από φυσικές καταστροφές
Στο επίκεντρο μεσαία τάξη, οικογένειες και νέοι - Τι δήλωσε για το Ταμείο Ανάκαμψης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.