- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
6η συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε 14 μήνες
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Την 6η συνάντησή τους τους τελευταίους μήνες έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Τρίτης, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση διεξάγεται λίγη ώρα μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κάλεσε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» και να αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις με το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αμφότεροι, βέβαια, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σύγκληση του επόμενου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας, που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους.
Αν και αναμένεται να είναι μια σύντομη χρονικά συνάντηση, εκτός των διμερών -με τη στενή έννοια- θεμάτων, αναμένεται να τεθεί και η κλιμάκωση της έντασης που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή.
Η θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να γίνει γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα γίνει αξιολόγηση μετά τη συνάντηση.
«Διάλογος δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ότι συμφωνήσαμε σε όλα. Ούτε σημαίνει ότι η χώρα μας είναι αφελής ως προς τις συζητήσεις που επίκεινται» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χθες, Δευτέρα, δίνοντας το περίγραμμα των ελληνικών θέσεων εν όψει του τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Αθήνα έχει όλη τη διάθεση να εισέλθει σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνουν υπό διαπραγμάτευση ζητήματα «κόκκινων» γραμμών. «Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι ο διάλογος είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε» επισήμανε και υπογράμμισε τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει ο διάλογος σε σημαντικά ζητήματα, όπως ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων και η συνεργασία στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Ερωτηθείς για το πόσο κοντά είναι Ελλάδα και Τουρκία στο να μπουν βαθύτερα στη συζήτηση για τη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ο κ. Μαρινάκης, ξεκαθάρισε πως «για να συζητηθεί μια διαφορά πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη ποια είναι η ατζέντα, αλλά εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε σε κάτι άλλο, πέρα από τη μοναδική διαφορά, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
«Το αν είμαστε πιο κοντά ή όχι, αυτό αξιολογείται από την κάθε συνάντηση ξεχωριστά. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» τόνισε. «Σίγουρα θα δώσουμε έμφαση στη θετική ατζέντα. Και επαναλαμβάνω, για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα δεν έχει χάσει από αυτή τη διαδικασία, ούτε καν προτίθεται ποτέ να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει συνολικά από την εξωτερική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας».
Μεταναστευτικό και Κυπριακό στην ατζέντα των συνομιλιών
Το μεταναστευτικό είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, λόγω και των εξελίξεων που προκαλούν οι αποφάσεις της Γερμανίας περί κλεισίματος συνόρων. Η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της για το επίπεδο συνεργασίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ζήτημα. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, υπάρχει καλή συνεργασία με το τουρκικό λιμενικό και στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω. Στο τραπέζι θα τεθεί η αύξηση του επιπέδου συνεργασίας, καθώς οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους.
Στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα τεθεί και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά θα το θέσει στο τραπέζι της συζήτησης καθώς θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των Νίκου Χριστοδουλιδη και Ερσίν Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το θερμό συγχαρητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού για την κατάκτηση του πρώτου World Cup
Τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ιστορική κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την ομόφωνη διεθνή διάκριση
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση - Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου
Έκθεση με θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία
Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα το 2035 - Ψηφιακή πλατφόρμα για τις τιμές στην ακτοπλοΐα
Ξεκινά τη Δευτέρα με μείωση του ορίου στα 5.000 ευρώ - Όλες οι αλλαγές
Η έκθεση της Κομισιόν που όλοι επικαλέστηκαν, αλλά λίγοι διάβασαν
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες
Στη στήλη Business Backstage δεν βλέπεις απλώς την είδηση, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από αυτή. Κάθε εβδομάδα, όλα όσα κινούν την οικονομία — αλλιώς
Στόχος η υποχώρηση των τιμών κατά 5% έως 20% σε βασικά προϊόντα από τις 31 Αυγούστου
Τα νέα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ αποκαλύπτουν ανατροπές στις χρεώσεις για το 2026
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η δεξίωση μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του Μεγάρου - Ποιοι έδωσαν το παρών, οι απουσίες
Ομιλία του ΠτΔ για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Ζαχαράκη: «Η ιστορική αυτή μεταρρύθμιση είναι η πυξίδα για μια νέα πορεία στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση»
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
«Ανάγκη αναθεώρησης και όχι κατάργησης του άρθρου 16», τόνισε η υπουργός Παιδείας
Η νέα φιλοσοφία της πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα
Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επτά στρατηγικούς άξονες για τη μετάβαση σε μια σύγχρονη εταιρεία
Ποιους αφορά το πρόγραμμα - Απασχόληση με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές έως και 1.250 ευρώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.