- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Παράθυρο» για νέο κύκλο επιδοτήσεων στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο
Πιθανό να επεκτάθει η επιδότηση και μετά τον Αύγουστο - Ποια τιμολόγια εξαιρούνται
Ρεύμα: Πιθανός ένας νέος κύκλος επιδοτήσεων το Σεπτέμβριο - Τι ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης - Ποια τιμολόγια εξαιρούνται από την επιδότηση του Αυγούστου
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου επιδοτήσεων ρεύματος στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών, όπως έγινε με τους λογαριασμούς του Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ανακοίνωση των νέων τιμών ρεύματος για τον Σεπτέμβριο.
Όπως έχει διευκρινίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η επιδότηση είναι πιθανό να επεκταθεί και μετά τον Αύγουστο, καθώς η δυνατότητα επιβολής του φόρου ισχύει για έως και 3 μήνες, αλλά σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη «ελπίζουμε η αγορά να ομαλοποιηθεί».
Έτσι, σε λιγότερο από δέκα ημέρες θα ανακοινωθούν οι νέες τιμές ρεύματος για τον Σεπτέμβριο.
Η επιδότηση του Αυγούστου στα τιμολόγια ρεύματος
Υπενθυμίζεται πως οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο αφορούν στα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.
Ειδικότερα, διαμορφώνονται ως εξής:
- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.
Ποια τιμολόγια εξαιρούνται από την επιδότηση του Αυγούστου
Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργείου που δόθηκε στη δημοσιότητα εξαιρούνται της επιδότησης όσα κυμαινόμενα τιμολόγια έχουν τιμή κάτω από 14 λεπτά/κιλοβατώρα.
Η εξαίρεση δεν αφορά τα πράσινα τιμολόγια, καθώς κανένα δεν ήταν κάτω από τα 14 λεπτά/κιλοβατώρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύτηκε χθες, δικαιούχοι της επιδότησης του Αυγούστου, που καθορίστηκε στα 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα καθίστανται όσοι έχουν τιμή κυμαινόμενου τιμολογίου μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh), ή 14 λεπτά/κιλοβατώρα.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιούλιο, κάποιες εταιρείες προμήθειας λάνσαραν στην αγορά τα πρώτα κίτρινα τιμολόγια με μεικτά χαρακτηριστικά, που προσέφεραν για λίγους μήνες σταθερή τιμή σε ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Πρόκειται για κάποια τιμολόγια των εταιρειών ΗΡΩΝ, Volton, NRG και Elpedison που προσέφεραν τιμολόγια με ειδικούς όρους και σταθερή προνομιακή τιμή για 3 ή 5 μήνες, στα οποία οι τιμές της κιλοβατώρας ανέρχονται από τα 9,3 ως τα 11 λεπτά για τους μήνες από Ιούλιο μέχρι Αύγουστο ή και Σεπτέμβριο ή μέχρι τέλος του χρόνου.
Η ΗΡΩΝ που για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με το YELLOW ONE HOME ανακοίνωσε, τελική τιμή 9,36 λεπτά/kWh, (με έκπτωση συνέπειας) σταθερή και για τους 3 μήνες.
Η Volton, στο Volton Yellow Simple Protect έχει Aνώτατη Tελική Tιμή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, στα 9,3 λεπτά /kWh.
Η NRG προσφέρει το υβριδικό nrg hybrid, με τιμή 9,5 λεπτά/KWh για ένα χρόνο για τις πρώτες 200 KWh και για τις υπόλοιπες κυμαινόμενη τιμολόγηση με βάση τον τύπο του κίτρινου.
Η Elpedison, το κίτρινο Elpedison Win στα 11 λεπτά/KWh για Ιούνιο και Ιούλιο και το Elpediosn Flex επίσης στα 11 λεπτά μέχρι τον Δεκέμβριο.
Η απόφαση του υπουργείου Ενέργειας
Η εξαίρεσή τους καθορίστηκε από την απόφαση με τίτλο “Τροποποίηση της αριθμ.ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/12468/434/09.02.2022 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄603), όπως ισχύει, για την χορήγηση επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024”, αναφέρει: “Στο άρθρο 2 «Δικαιούχοι της επιδότησης» προστίθεται 15ο και 16ο εδάφιο ως εξής:
«Για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024, δικαιούχοι είναι οι οικιακοί καταναλωτές, καθώς και οι καταναλωτές που είναι δικαιούχοι των ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με πράσινο ή κίτρινο χρώμα όπως ορίζονται με την ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107/21.11.2023, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Ειδικά, για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με κίτρινη σήμανση που έχουν μεικτά χαρακτηριστικά σταθερής και κυμαινόμενης τιμής, δικαιούχοι της επιδότησης καθίστανται μόνο στην περίπτωση που η τελική τιμή μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh).».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων και το μήνυμα του πρωθυπουργού
«100% τηλεδιοίκηση το καλοκαίρι του 2026»
«Συνεχίζω τις επαφές με ηγέτες της περιοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός
Αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις σε επιδόματα και κλαδικούς μισθούς
Σε μια δημοκρατία η εναλλαγή επιτυγχάνεται όταν πείθεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις καλύτερα. Μέχρι στιγμής, ο καταγγελτικός λόγος, όσο έντονος κι αν είναι, δεν καταφέρνει αυτό το άλμα.
H Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με συμμάχους και εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό
Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν σταματάμε, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Το ελληνικό πανεπιστήμιο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου παραμένει δέσμιο του κράτους μαζί με όλη τη συμπαρομαρτούσα γραφειοκρατία
«Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» αναφέρει το Υπουργείο
«Να σταματήσουν αυτά τα άθλια ‘τηλεδικαστήρια'», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Υποδεχόμαστε τη θλιβερή επέτειο δείχνοντας τον σεβασμό που της αρμόζει», σημειώνει ο πρωθυπουργός
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα
Kαταβάλλονται 73 εκατ. ευρώ σε 87.640 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Οι τομείς που μπορούν να καθορίσουν το παραγωγικό μέλλον της χώρας
Καλεί τους Έλληνες πολίτες να κάνουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις
Η δημοσιογράφος καταγγέλλει στοχοποίηση μετά από άρθρα κριτικής και αναφορές στη Χαμάς
Καταγγελίες για τις κυβερνητικές επιλογές και κάλεσμα σε μαζική κινητοποίηση από το βήμα της Βουλής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.