Πολιτικη & Οικονομια

Πώς θα αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στα ελληνικά νησιά - Η λύση που προωθεί το ΥΠΕΝ

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νάξος
Λειψυδρία στα νησιά: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της © Unsplash / Chris Barbalis

Λειψυδρία στα νησιά: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπισή της - Είναι η λύση στο πρόβλημα; 

Πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά νησιά. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει και προωθεί τη λύση της χρήσης αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση. Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους, όσο και ως αποθήκη ενέργειας, καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή των «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο εν λόγω ταμείο. Μέσω της προκήρυξης θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Η λειψυδρία στα ελληνικά νησιά και οι επιπτώσεις (και) στις καλλιέργειες

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, λόγω της λειψυδρίας έχουν προκληθεί προβλήματα στις καλλιέργειες. Στη Νάξο, οι δύο δεξαμενές του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα (7,7 εκατομμύρια κυβικά πόδια) χρησιμοποιήσιμου νερού, το ένα τρίτο του επιπέδου του περασμένου έτους και το ισοδύναμο μόλις μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών. Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να είναι ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως είπε ο δήμαρχος, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες. Αλλά οι αγρότες θα πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες της θάλασσας. 

Χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους σε νερό χρησιμοποιώντας αφαλάτωση, αλλά οι προμηθευτές είπαν ότι οι μονάδες ήταν σε έλλειψη αυτό το καλοκαίρι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης. Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση.

Διαβάστε επίσης → Η λειψυδρία επέστρεψε στο λεξιλόγιό μας· θα (ξανα)πούμε το νερό - νεράκι;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.